Топчета за пинг-понг и вазелин: Безумните начини, по които хората искат да извадят Титаник

| от |

Титаник е може би най-известният потънал кораб на всички времена. След откриването му през 1985 г. на удивителната дълбочина от 3800 метра под морското равнище в Северния Атлантически океан, дори един малък фрагмент от корпуса, като този, който в момента се намира в хотел и казино Луксор в Лас Вегас привлича посетители от цял свят. Подобни изложби през десетилетията поставят посетителите на мястото на пътниците, за да видят си представят трагичната нощ на борда, и е ясно, че очарованието от печалното събитие ще продължи още много години.

Следователно не е изненадващо, че хората отчаяно се опитват да извадят останки от дълбините – някои за благородни цели като исторически изследвания, други за пари.

За щастие останките вече са защитени от конвенцията на ЮНЕСКО, така че трябва да останат необезпокоявани в последното си място за почивка. Но това не попречи да се появят някои абсолютно безумни предложения как да се извади целият Титаник.

Нека сега се позабавляваме като преминем през най-силните от тях.

Olympic stern and rudder

Как се вадят останки от потънал кораб?

Преди да стигнем до Титаник, нека първо си зададем въпроса как хората обикновено изваждат потънал кораб при по-лесни условия. Краткият отговор е: не го вадят.

Ваденето на потънал кораб може да бъде голям бизнес, защото стойността на изваденото законно принадлежи на извадилия го. Но корабите често са твърде тежки (и това без да включваме водата в тях), за да се издигнат от морското дъно, освен ако не са потънали в изключително плитки води. Възрастта също има значение – новите останки са структурно по-здрави, спрямо старите; с течение на времето природата ще ги износи, докато не се разпаднат напълно, което прави преместването им почти невъзможно.

Варианти обаче има. За по-леки плавателни съдове могат да се завържат специални балони, които след това се надуват и ги издигат на повърхността. В случаи на стари и чупливи кораби, като Мери Роуз, около кораба се монтира цяла клетка – която да намали напрежението върху конструкцията – и след това се повдига заедно с кораба в нея. А един по-краен, но все пак реален вариант е водолази да нарежат останките на парчета, които след това да бъдат извадени поотделно и корабът да бъде възстановен на сушата.

Титаник обаче се намира на дълбочина от почти 4 километра и тежи внушителните 52 300 тона, което го прави малко голям за изброените по-горе методи. Затова някои хора прибягват до крайности.

Thayer-Sketch-of-Titanic

Може ли Титаник да бъде вдигнат?

След като разбрахме за умопомрачителната идеята на Fox News просто да се поставят балони в останките – защото в края на краищата, „ако хората се интересуват толкова много от Титаник, защо просто не го извадят?“ – смятаме, че това е страхотен въпрос. Нека видим някои от най-добрите предложения.

Една от първите идеи (трудно е да се каже дали е сериозна) е да се повдигне цялото нещо с помощта на топки за пинг-понг. Планът обаче се разпада, понеже останките на Титаник са на две части, както знаем. Но хората все пак са изчислили колко топки ще са необходими, за да повдигнат цялото желязо – около 1,5 милиарда. За съжаление обаче, налягането под 3,8 километра вода би ги сплескало, правейки ги безполезни, но предложението се появява дори в учебници по физика, така че някои очевидно смятат, че планът е готин.

Следващата идея идва от инженер от Стамфорд, Кънектикът, през 1985 г., малко след откриването на Титаник, когато учените обмислят всяко предложение, за което могат да се сетят, за да го извадят. Описана в книгата „The Night Lives On“, тя е да се поставят полиестерни торбички в корпуса и след това да се изпомпа вазелин в тях, който след това ще се втвърди и ще стане плавателен като така ще се издигнат останките на повърхността цели.

Но отново – когато някой всъщност прави реална калкулация на предложението, установява се, че ще са необходими 180 000 тона вазелин, за да се добие достатъчно плавателност за повдигане на цялата масивна конструкция. Това е сериозно количество – най-големият товарен кораб в света може да превози около 120 000 тона, така че ще ни трябват един и половина от тях, пълни догоре.

Но дори да пренебрегнем как огромното количество вазелин ще се докара до мястото и как ще се свали до дъното под толкова много вода, торбите вероятно просто ще откъснат горната част на разлагащия се корпус или ще се измъкнат на повърхността, когато едната страна на структурата се повдигне. Все пак обаче идеята е силна.

Но има една още най-добра и по-иронична от всички: айсберг потопи Титаник – защо да не използваме айсберг, за да го извадим?

Преди останките дори да бъдат открити, човек на име Артър Хики се самоназначава за ръководител на кaмпанията за спасяване на Титаник с надеждата да задържи за себе си богатствата, погребани с кораба (които по онова време са оценявани на до 1 милиард британски лири, което сега е почти 5 или 6 милиарда долара). Той сънува сън, който го вдъхновява да се поинтересува колко пари ще му струва количеството течен азот, необходимо за създаване на айсберг около останките, който след това да ги измъкне на повърхността.

Хики се обръща към BOC Груп – компания за промишлени газове – за да превърне мечтата си в реалност. Когато обаче отново досадната математика се намесва, учените стигат до цифра от около половин милион тона течен азот. Това би означавало да се създаде цял завод за втечняване на азот над останките и да се изпомпва надолу. Което – шокиращо – компанията решава да не направи.

Списъкът от начини, по които хората са искали да вдигнат Титаник, е безкраен; това са само няколко от най-добрите. За съжаление, скорошни проучвания показват, че останките вероятно ще изчезнат завинаги скоро, така че проблемът изглежда ще се реши сам…

Може би все пак трябва да пробваме с топки за пинг-понг, преди Титаник да е изчезнал завинаги.

 
 
Коментарите са изключени за Топчета за пинг-понг и вазелин: Безумните начини, по които хората искат да извадят Титаник

Повече информация Виж всички