Създават противозачатъчно хапче за мъже

| от |

Повечето контрацептиви са предназначени за хора с матки, като за тези с тестиси не остават много възможности. Сега обаче учените работят за създаването на нехормонално противозачатъчно хапче за мъже, което е показало вече успешни резултати в лабораторни опити върху мишки. Според изследователите, които стоят зад контрацептивите, изпитанията върху хора може да започнат до края на годината.

„Жените имат много възможности за избор за контрол на раждаемостта, вариращи от хапчета до лепенки до вътрематочни устройства и отчасти в резултат на това те поемат по-голямата част от тежестта за предотвратяване на бременността“, казват изследователите в съобщение за пресата. „Но опциите за контрол на раждаемостта при мъжете – и следователно отговорностите – скоро може да се разширят.“

Pregnant woman (third trimester of pregnancy)

Новото хапче, създадено от екип от Университета на Минесота, блокира свързването на протеините с витамин А, за което е известно, че е от решаващо значение за плодовитостта и възмъжаването при бозайниците, според Ед Кара от Gizmodo. Лекарството е 99% ефективно при предотвратяване на бременност при мишки и няма видими странични ефекти, според изследването, представено тази седмица на годишната среща на Американското химическо дружество.

Когато на мишките се дава лекарството перорално само за четири седмици, те имат толкова рязък спад в броя на сперматозоидите, че стават стерилни. Когато екипът спира медикаментът на животните, те забелязват, че ефектите на лекарството се обръщат: мишките се връщат към нормалното си състояние за период от четири до шест седмици.

Сега зависимост от резултатите от изпитанията върху хора, лекарството скоро може да бъде първата ефективна форма на контрол на раждаемостта за хората с тестиси освен презервативите или операцията, съобщава Хана Сео за Popular Science.

„Учените от десетилетия се опитват да разработят ефективен мъжки орален контрацептив, но все още няма одобрени хапчета на пазара“, казва г-н Абдула ал Номан, химик от Университета на Минесота, който участва в разработването на хапчето, в прессъобщение.

Тъй като този контрацептив е нехормонален, вероятно ще има по-малко странични ефекти. По-ранните опити за мъжки противозачатъчни хапчета до голяма степен са работили чрез блокиране на тестостерона, което може да доведе до депресия, наддаване на тегло и намалено либидо. Дори когато учените дават супердоза на мишките с новото лекарство, изглежда, че гризачите си живеят добре.

„Когато стигаме до дори 100 пъти по-висока доза от необходимата, съединението не показа никаква токсичност“, казва Номан за New Scientist.

Изследователите подчертават, че успехът на лекарството при гризачи не гарантира същия резултат и при нас, поради което учените ще наблюдават внимателно предстоящите клинични изпитвания върху хора, които трябва да започнат по-късно тази година.

Медицинските специалисти се надяват, че тези открития в контрола на раждаемостта при мъжете ще позволят на хора от всички полове да поемат контрола върху репродуктивното си здраве. Друг мъжки контрацептив, гел, който се втрива в рамото ежедневно, в момента също навлиза в клинични изпитвания.

„Нашият опит като пол за поемане на отговорност за контрол на раждаемостта не е перфектен. Жените преобладаващо превъзхождат мъжете за преминаване през хирургически процедури за стерилизация, въпреки че връзването на маточните тръби е много по-инвазивно от вазектомията“, казва Джеси Милс, директор на Мъжката клиника в UCLA, който не е участвал в изследването, пред Healthline. „Нетърпелив съм да видя какво ще покажат тестовете върху хора.“

 
 
Коментарите са изключени за Създават противозачатъчно хапче за мъже

Повече информация Виж всички