shareit

Създаването на тейзъра и скандалите около него

| от |

Електронно устройство за прилагане на контрол от органите на реда, подобно на тейзър, се ползва още през 60-те години на миналия век, когато американските полицаи използват електрически уреди, обикновено прилагани върху добитъка, за да разпръснат активисти за гражданските права. Що се отнася до най-ранните такива уреди, които са се ползвали върху добитъка, те се появяват, когато изобретателят Джон Бъртън от Уичита, Канзас, създава устройството в края на 1800 г.

Джак Кавър

И така, кой точно създава тейзъра? Изследователят на НАСА Джак Кавър е сред многобройните изобретатели, които създават някаква версия на този тип (обикновено) нелетални електрически оръжия. Решен да направи оръжие, което полицаите могат да използват в ситуации като отвличане на самолет, при което стрелбата с пистолет потенциално може да бъде лоша идея, Джак черпи вдъхновение от статия във вестник за човек, оцелял след като го удря ток от електрическа ограда.

„Когато прочете какво се е случило, той знаеше, че електрическият ток може да се използва безопасно“, казва съпругата му след смъртта на Кавър.

Той патентова устройството, което кръщава тейзър през 1974 г. Тейзърът е подобен на други пистолети, изобретени през 60-те и 70-те години – той доставя електрически ток чрез чифт електроди, свързани с пистолета чрез проводници. Въпреки това, тъй като тейзърът използват барут за изстрелване на електродите, правителството на Съединените щати ги класифицира като огнестрелно оръжие, което силно ограничава продажбата им и само ограничен брой полицейски управления го изпробват. Тогава Кавър открива TASER Systems, за да продава изобретението си на органите на реда, но компанията обявява фалит и е продадена на инвеститор, който променя името на Tasertron.

Един от участъците, които купуват устройството, е полицейското управление в Лос Анджелис. Служителите му го използват в нападението им срещу Родни Кинг през 1991 г., но устройството има малък ефект. Този неуспех вдъхновява Патрик Смит да работи с Кавър, за да промени тейзъра, така че електродите да се изстрелват чрез сгъстен въздух, а не с барут, както и да направят други подобрения. Тази проста промяна означава, че тейзърът вече ще може да се продава по-лесно не само на полицаи, но и на обществото.

След това Смит и брат му Том създават Air TASER, Inc. през 1993 г., базирайки компанията от Скотсдейл, Аризона. За да започне да продава продукта си, трябва първо да уреди една съдебна битка с хората от Tasertron, които твърдят, че притежават изключителните права да продават тейзъра на органите на реда. Споразумението, което изважда Air TASER от полицейския пазар, докато изключителните права на Tasertron не приключват през 1998 г. и бизнесът на братята Смит и Том започва да привлича все повече полицейски управления. Между 2000 и 2013 г. броят на правоприлагащите организации, използващи продукти на Air TASER, скача от 500 на приблизително 17 000.

Подобно увеличение на използването на тейзъри съвсем нормално води до скандали. Въпреки първоначалните твърдения на TASER International, че оръжията са нелетални, Amnesty International заявява, че 540 смъртни случая в Съединените щати между 2001 и 2013 г. могат да бъдат свързани с устройството. Американската сърдечна асоциация публикува статия в своето списание Circulation, в която разглежда осем случая на употреба на тейзър полицейски акции и открива, че прилагането му може да доведе до спиране на сърдечната дейност. Компанията от своя страна твърди, че от ограничения брой случаи не могат да се направят общи изводи. По правни причини обаче позицията им леко се променя и сега предупреждават, че техният продукт може да причини „увеличаване на сърдечен ритъм и спиране на сърцето“.

Taser-x26

Служители на реда от цял свят забелязват ефектите на тейзъра и започват да променят политиките си относно използването на „електронни устройства за контрол“. Например, през септември 2012 г. полицейското управление в Синсинати промени правилата си, като казва: „Фронталните изстрели са забранени, освен в ситуации на самозащита или защита на друг човек. Но повечето управления, които правят такива промени, бързат да подчертаят, че устройството е спасявало безброй животи всеки ден. Тези случаи, при които иначе полицията би прибягнала до много по-смъртоносна сила, драстично надвишава всеки риск.

В крайна сметка проблемът изглежда не е толкова в самите устройства, а в това, че могат да се използват в ситуации, в които няма нужда. Всеки полицейски отдел в САЩ създава свои собствени правила по отношение на тейзъра и другите подобни оръжия, а има и има желание да се установят общодържавни норми за тяхното използване. За тази цел списание The Police Chief провежда проучване в полицейското управление в Орландо през 2010 г. в отговор на общественото желание за по-строги политики в това отношение. Проучването стигна до заключението, че изискването на полицейските служители да използват тейзъра само в ситуации, когато заподозряният е оказал активна съпротива (а не пасивната съпротива), незначително увеличаващи нивата на наранявания на служителите, но намалява наранявания на заподозрените. Те също така отбелязват, че съпротивата на заподозреният се увеличава, когато не се използва ток.

 
 
Коментарите са изключени за Създаването на тейзъра и скандалите около него

Повече информация Виж всички