САЩ се страхуват от китайски електрически автомобили

| от |

Американското правителство официално започва изследване на всички автомобили, внесени в САЩ, които разполагат с интернет връзка. Особено внимание се обръща на автомобилите, които официално идват от Китай. Причината за разследването е насочена към главният секретар на търговските отношения Джина Райнмондо, която подозира, че е възможно Пекин да активира своите автомобили и да създаде най-различни ПТП-та на американските магистрали.

Фактът, че по американските магистрали могат да се движат такива коли и да използват сериозно комуникацията, автоматично позволява да бъдат командвани дистанционно, това може да е голяма опасност за всеки автомобилен фен. Представете си го като сцена от „Бързи и Яростни“, когато всички автомобили си набелязват цел и започват да я преследват. Всичко това може да се случи, поне това е подозрението на агенциите за сигурност, но мнозина по-скоро виждат параноята в тези действия. Американското правителство е набелязало производители като BYD и Geely, които в момента са глобални производители на електрически автомобили по света.

Факт е, че техните машини наистина идват с огромно количество компютри. Хакери вече са успели да изключат интернет връзката на автомобилите. Добавянето на тази връзка, присъствието на най-различни камери и още много други комуникации с мобилни телефони е достатъчна за създаването на една особено сериозна и дори опасна връзка.

Страхът от шпионаж също продължава да присъства в списъка на американците, а и трябва да бъдем откровени, камерите отдавна не снимат само залези.

Проблемът с автомобилите и техниката, пристигаща от Китай, създава сериозни паранои в американското управление. Тръмп и Байдън са на едно мнение в тази надпревара – фактът, че не всяка китайска техника е толкова добронамерена, както подозират мнозина. Санкции бяха наложени на китайски мобилни телефони, а сега ще има такива и за автомобили. Въпреки факта, че има забрана за внос на чипове в Китай, някои производители започнаха да произвеждат такива сами и с това повишиха още повече напрежението.

Въпреки факта, че САЩ използва силата на Tesla, реално Мъск е поставен на сериозен кръстопът и не може да не признае, че Китай ражда повече и по-добри електрически автомобили. През януари, тази година, BYD успя да изпревари Tesla по продажби и Китай е един от най-големите износители на автомобили. Ясно е, че тази страна иска да доминира автомобилния пазар и най-вероятно може да го направи, без значение дали искаме или не. Китайският гигант разполага с фабрики в Мексико и лесно позволява вноса на такива автомобили в Северна Америка.

Американският автомобилен съюз също посочва, че Китай е заплаха със своите автомобили и реално трябва да получи определени санкции за внос, както и да се стимулира локалната икономика на страната. Основната разлика между Китай и САЩ е, че първите отдавна разполагат с най-различни системи за стимулиране на производството и техният икономически план очевидно проработи, позволявайки по-високи шансове за успех.

На този етап ще се изследват всички китайски автомобилни производители, като разглеждат основните компоненти за евентуални софтуерни дупки. Това няма да промени цялата картина, но ще забави вноса на подобни машини, което най-често ощетява крайния потребител. Въпреки това, сигурността остава първи и основен приоритет, въпросът е, че натискът върху подобни технологии няма да спре американците да внасят и закупуват такива автомобили дори с по-високо мито, все пак говорим за доста по-ниски цени от основните.  

 
 
Коментарите са изключени за САЩ се страхуват от китайски електрически автомобили

Повече информация Виж всички