shareit

Руснаците искат да съживят 3000-годишна скитска армия като я клонират

| от |

Само преди две десетилетия археолозите в Сибир правиха откритието на живота си. Погребани в Република Тува (част от Сибирския федерален окръг) са останките на 3000-годишни скитски воини заедно с техните коне. И сега руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви плановете си да ги клонира.

Шойгу, роден в Тува, разкри тези намерения през миналата седмица по време на онлайн сесия на Руското географско общество, според Ancient Origins. Шойгу не само ръководи тази организация, но е и един от най-силните съюзници на президента Владимир Путин, който също присъства на срещата.

Министърът на отбраната говори за „потенциала на необикновените 3000-годишни скитски гробове“, визирайки изобилието от ДНК, запазено в сибирския вечен лед. Шойгу беше накарал при разкопките да присъства шаман, който да гарантира, че няма да се ядосат духовете, и сега явно планира да създаде армия от мъртви, според Daily Mail.

„Разбира се, много бихме искали да намерим органичната материя и вярвам, че разбирате какво ще последва след това“, казва той. „Би било възможно да се направи нещо от него, нещо като Овцата Доли. Като цяло ще бъде много интересно.“

Official portrait of Sergey Shoigu with awards

Сергей Шойгу

Въпреки че това е официална среща и думите на Шойгу са доста ясни, според някои анализатори съобщението може да има двойна политическа цел. В края на краищата по-рано тази година Русия разположи около 100 000 войници на украинската граница и една вълнуваща научнофантастична история за клонирането на древни воини може да послужи добре като разсейване от този факт, приготвено от пропагандната машина на Кремъл.

Независимо от това, останките, открити в така наречената „Долина на царете“, са много реални – и не биха могли да бъдат по-забележителни. Разкопките там започват през 1998 г., а екип от руски и немски археолози започват да разкопават гробници от могилата „Аржан 2“ три години след това.

През 2018 г. Шойгу също започва разкопки – ръководени от руски и швейцарски експерти, и води шаман, който да наблюдава възстановяването на останките. Скитите са били номадски воини от ирански произход и са държали европейската степ от северните граници на Китай до Черно море между 7 и 3 век, пр. н. е.

„Най-интересната находка са останките от конски жертвоприношения с елементи на конски сбруи“, казва главният археолог Тимур Садиков. „Това още веднъж потвърждава културната принадлежност на кургана (вид погребалнa могилa) към редицата паметници в Долината на царете… където са открити и следи от ритуални жертвоприношения на коне.”

Cmentarzysko Jacwingow, Suwalszczyzna, Aug 2004 B

Kурган

Скитските воини обикновено са погребвани с конете си. Намирането на останките от техните надеждни коне не е напълно изненадващо, въпреки че доказателствата, че воините вероятно са ги принесли в жертва, са. Но най-шокиращи, разбира се, са твърденията, че руската държава може да иска да клонира тези воини – и да ги добави към съвременната си армия.

Третият сезон на експедицията на Руското географско дружество, който завърши през октомври 2020 г., даде тези останки. Въпреки че откриването на вкаменени кости със сигурност е невероятно само по себе си, институцията ясно изразява целта си – да намери органична материя в замръзналата земя за целите на клонирането.

„Вече проведохме няколко експедиции там; това е голям международен проект“, казва Шойгу според Sputnik News. „Много неща са потвърдени, но много остава да се направи.“

Най-старите останки датират от 9 век пр. н. е., според Unilad.

Известно е, че Доли е първият бозайник, клониран някога, за което стига до медиите по цял свят през юли 1996 г., когато институтът Roslin в Единбург, Шотландия, разкрива успеха му.

В крайна сметка обаче не е ясно колко истински са мнимите усилия на руснаците да клонират древна армия. Макар че само времето ще покаже, един доклад на PBS за 2017 г. може да бъде полезен при преценката на това колко скептичен да бъде човек към всякакви спонсорирани от държавата напъни като този.

Според това конкретно изследване, както Кремъл, така и руските медии работят в тандем, за да произвеждат както погрешна, така и лъжлива информация, за да мътят водите по отношение на действията на руската държава на международната сцена. Та затова засега остава неизвестно дали материали като тази отвличат вниманието от маневрите на войските или са напълно сериозни…

 
 
Коментарите са изключени за Руснаците искат да съживят 3000-годишна скитска армия като я клонират

Повече информация Виж всички