shareit

Родното място на американската демокрация не е където си мислим

| от |

Ако можехме да попитаме Томас Джеферсън къде са корените на американската демокрация, той вероятно ще посочи английската Магна Харта, или създаването на системата Един-човек-един-глас (или по-точно, Един-човек-над-18-години-с-двама-родители-от-Атина-който-не-е-роб-и-не-е-бил-роб-или-чужденец-или-с-родител-чужденец-или-задлъжнял-или-престъпник-или-с-родител-длъжник-или–крадец-един-глас) в древна Атина.

Което наистина е странно – защото защо основателите на САЩ биха „внасяли демокрацията“ чак от Европа, когато тя вече е в Америка, когато идват?

„Тези видове [за които ще стане въпрос сега] демократични институции са били много дълготрайни и са съществували – може би хилядолетия – преди пристигането на европейците“, казва в изявление Виктор Томпсън, изтъкнат професор по научни изследвания и директор на Лабораторията по археология в Университета на Джорджия. Той е водещ автор на статия, публикувана в списание American Antiquity, в която твърди, че колективно управление в демократичен стил може да се намери в Америка поне 1000 години преди европейските колонизатори да стъпят на континента.

1914 Panoramic View of Iroquois

Ирокези

„Предлагаме наистина различна гледна точка за местното управление в този регион, отколкото повечето археолози имат“, добавя Томпсън. Масовите исторически книги понякога посочват Конфедерацията на ирокезите (група от индиански племена от района на Великите езера в Северна Америка) като пример за ранна американска демокрация, на така социалната демократична система само поставя като съществуваща само няколко десетилетия преди контакта с европейците.

За разлика от това, анализът на изследователите на съществуващи артефакти от мястото на Колд Спрингс в централна Джорджия, където индианските общностите на Мускогите строят големи кръгли обществени сгради, наречени „куков рако“, показва, че колективното управление е съществувало още около 500 г. от н. е. – хилядолетие по-рано, отколкото се е предполагало досега.

„Това е хубавото на музейните колекции“, казва Томпсън. „Те просто си седят там и могат да ви кажат толкова много. Всичко, което всъщност ви е необходимо, са нови идеи и нови методи, за да можете да се върнете и да разгледате колекциите отново.“

Така че изследователите извършват ново радиовъглеродно датиране на артефакти, които преди това са били в колекциите на Лабораторията по археология в продължение на близо 50 години – Колд Спрингс е разкопан в началото на 1970 г., преди завършването на язовир в река Окони, който в крайна сметка ще потопи обекта под езерото Окони. Големият брой нови резултати прави Колд Спрингс сега едно от най-добре датираните ранни могили в Югоизточна САЩ – но този анализ не е краят на изследването.

Представители на Мускогите

„Срещахме се в Zoom и разглеждахме снимки на дупки за стълбове – тонове снимки на дупки за стълбове“, казва РаеЛин Бътлър, мениджър на отдела за запазване на историята и културата на народа Мускоги в Оклахома. „Нашият основен принос беше да усвоим информацията и да предоставим знания и перспективи как племенните хора са помогнали да се внесе така необходимия контекст за нашата социална организация и традиционните форми на управление.“

Този аспект от историята често е бил пренебрегвана в археологията. Общата представа, че коренните американски култури са предимно водени от вождове като безспорни автократи, които притежават значителна власт над своето племе – не идва от самите коренни хора, а от испански изследователи и колонизатори. Идеята „е неправилна и формира грандиозен предразсъдък, който е много труден за преодоляване“, казва Търнър Хънт, служител по опазването на Мускогите (и част от народа) и съавтор на статията.

„Ние все още имаме Национален съвет в нашия съвет, който заседава и приема закони – това е било така от стотици поколения“, казва той.

Колд Спрингс, подчертават Хънт и Бътлър, не е Стоунхендж или пирамидите в Гиза – това е археологически обект, датиращ от повече от хилядолетие, който обаче „има жива, активна култура, която е пряко свързана с него“, посочва Хънт.

„Вярваме, че нашите правителства, нашите демократични институции, практикуват този начин на живот от хиляди години“, казва още той. „Ние сме свързани с предците ни чрез начина, по който се държим и днес.“

 
 
Коментарите са изключени за Родното място на американската демокрация не е където си мислим

Повече информация Виж всички