Психология на интернет измамата – ето за какво да внимавате

| от |

Онлайн измамите са най-разпространеното престъпление днес. А жертвите често са подигравани, защото са се поддали; но измамниците използват различни психологически номера, за да превъзмогнат защитните ни механизми на своите користни цели, независимо от това колко интелигентни сме.

Затова е важно да сме в крак с най-новите измами и да разбираме как действат те.

Cat stares at itself on computer monitor

Неотдавна списанието за защита на потребителите „Which?“ описа някои от най-убедителните измами през 2023 г. Всички те имат една обща черта – коварно се възползват от когнитивните предразсъдъци и психологическите слепи петна на хората.

Сред тях са „касапницата“ (pig butchering), което е един вид угояване на жертвите с обич и загриженост; измамата с изчезнал човек, при която се публикува фалшиво съдържание на страници в социалните медии; традиционната измама с PayPal; и една нова измама с нотификации от фалшиво приложение, при която зловреден софтуер се скрива в приложения, които изглеждат на пръв поглед сериозни и легитимни.

Касапница

В работата си изследователите в областта на психологията на измамите забелязват тенденция към хибридни измами, които съчетават различни подходи. Те често включват инвестиции в криптовалути и понякога използват нелегални имигранти като работна ръка. Само в САЩ ФБР наскоро съобщи, че през 2023 г. хората са загубили 3,3 млрд. щатски долара от инвестиционни измами.

Касапницата е дългосрочна измама, която съчетава елементи на романтичните измами с инвестиционна измама. Името идва от стратегията да се „угои“ жертвата със симпатии… преди да ѝ се отреже главата.

Обикновено се започва със стандартен подход като текстово съобщение, съобщение в социалните мрежи или представяне в сайт за обяви за работа.

В началото жертвите могат да се предпазят. Тези измами обаче могат да се развиват в продължение на месеци, като измамникът бавно печели доверието им и започва романтична връзка, като същевременно научава за техните уязвимости.

Например, подробности за финансовото им положение, стреса на работа и мечтите им за живота, който искат. Романтичните измамници често насищат целите си с обич и почти постоянен контакт като понякога наемат хора, които да им помагат в комуникацията.

След като жертвата вече се обвърже с него, измамникът въвежда идеята за извършване на инвестиция и използва фалшиви криптоплатформи, за да демонстрира потенциалната възвръщаемост. Жертвите могат да инвестират и да „видят“ силна възвръщаемост онлайн. В действителност обаче парите им отиват директно в спетката на измамника.

След като жертвата инвестира значителна сума, вероятността да се оттегли е по-малка; изследванията показват, че хората са склонни да продължат да инвестират пари, време и усилия в дейности, в които вече са инвестирали, и да пренебрегват признаци, че начинанието не е в техен интерес.

Когато парите на жертвата свършат или тя се опита да ги изтегли, те биват блокирани.

Така жертвата остава не само във финансова дупка, но и губи това, което според нея може да е най-интимното ѝ партньорство. Затова тези хора често се притесняват да обсъдят преживяното с приятелите и семейството си или да съобщят в полицията. Което е голяма грешка.

Измами с PayPal

Фалшивите искания за плащане в този сайт са често срещана атака, която работи с обем, вместо да играе дългосрочната игра. Исканията за плащане изглеждат все едно идват от официален PayPal адрес. Измамните съобщения обикновено започват с общ поздрав, спешна молба и следтова фалшива връзка.

Например: „Уважаеми потребители: Получили сте плащане или сте платили твърде голяма сума. Моля, кликнете върху връзката по-долу за подробности.“ Потребителите се насочват към подправен уебсайт с легитимно звучащо име, като например www.paypal.com/SpecialOffers, където са помолени да въведат информация за профила си и парола.

Дори професионалисти в сферата на киберсигурността са получавали подобни съобщения – и дори и за тях е било трудно да ги различим от легитимните имейли на PayPal. Тези измами действат чрез мимикрия и се възползват от човешката склонност да се доверяваме на авторитети. Легитимната кореспонденция на PayPal обикновено е на написана от автоматичен бот, така че не е трудно да бъде имитирана.

Но не забравяйте, че истинските съобщения от компанията ще използват вашето име и фамилия.

Измама с изчезнал човек

Това изглежда е нова измама, която се възползва от добротата на хората. В миналото благотворителните измами обикновено включваха организация, която реагира на скорошно, реално бедствие.

Новата измама с изчезнал човек е по-сложна. Първоначалната молба е фалшива публикация за изчезналия да бъде харесана и споделена, което генерира харесвания и споделяния, увеличавайки нейната достоверност и популярност. След това измамниците редактират съдържанието, за да създадат послание за събиране на пари, което с всичките лайкове и споделяния вече има вид на легитимно.

Тази измама може да проработи, защото първоначалните потребители не знаят, че съдържанието е измамно, и няма очевидна финансова молба. В психологията този вид убеждаване е известен като „конформизъм“ – склонността на хората да следват и копират поведението на другите.

Фалшиви нотификации от мобилни приложения

Тук измамниците публикуват мобилни приложения, предназначени за кражба на лична информация на потребителите, в магазините за приложения на Google или Apple.

Те често имат легитимна функция, която му дава прикритие. Потребителите несъзнателно излагат на риск личната си информация, като изтеглят тези приложения, които обаче използват зловреден софтуер за достъп до допълнителна информация на телефона.

Въпреки че медиите отразяват проблемите със сигурността на Android, много потребители смятат, че зловредният софтуер не може да заобиколи проверката, която Google прави преди да го пусне в магазина за приложения. Тази измама отново се възползва от доверието на хората в авторитетни фигури, които ги пазят в безопасност.

Обсъждайте всички инвестиционни възможности с приятели, членове на семейството или професионалисти. Много по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но проявяването на предпазливост е една от най-добрите стратегии за намаляване на вероятността да станете жертва на измама.

Измамниците разчитат на това, че хората ще обърнат малко или никакво внимание на достоверността на техните имейли или съобщения, преди да кликнат върху тях или да предоставят ценна информация. Когато става въпрос за измами, дяволът се крие в липсващите детайли.

 
 
Коментарите са изключени за Психология на интернет измамата – ето за какво да внимавате

Повече информация Виж всички