Първият метален 3D принтер в космоса отпечата първия си елемент

| от |

Европейската космическа агенция (EKA) започна интригуващ експеримент на Международната космическа станция (МКС), който е рекорден и може да сериозно на делата в орбита.

За пръв път в космоса бе отпечатан метален предмет на 3D принтер.

Металният 3D принтер беше изпратен на МКС още през януари, но експериментът започна едва през последните дни. Устройството бе инсталирано от астронавта на EKA Андреас Могенсен и се контролира на Земята, а първият му тест беше да се отпечата малко „S“.

„Тази S-образна крива е тестова линия, с която успешно завършва пускането в експлоатация на нашия метален 3D принтер“, заяви в изявление техническият служител на ЕКА Роб Постема.

„Успехът на този първи отпечатък, заедно с други линии, ни оставя в готовност да отпечатаме ои0големи конструкции в близко бъдеще. Достигнахме този момент благодарение на упоритите усилия на индустриалния екип, ръководен от Airbus Defence and Space SAS, Центъра за поддръжка на потребителите на CADMOS във Франция, от който операциите по отпечатване се наблюдават от земята, както и на нашия собствен екип на ЕКА.“

Телта от неръждаема стомана се подава към зоната за печат, подобно на начина, по който се подава пластмасова тел в обикновен 3D принтер. Но разтопяването на пластмасата е много по-лесно. Тук лазер, един милион пъти по-мощен от лазерчетата в магазина, разтопява накрайника, което позволява да се създават структури в принтера. Самият принтер пък е запечатан по време на работа, така че никакви изпарения да не излизат и да попадат в космическата станция.

Избрани са четири обекта, които ще бъдат отпечатани след този тест, въпреки че ЕКА все още не е обсъдила подробности. Те ще бъдат върнати на Земята и тествани спрямо точни копия, отпечатани при гравитация, за да се види дали има разлики между двете.

Отпечатването на метални предмети в космоса може да бъде чудесно по много причини – разбира се, така не се налага те да се донасят от Земята, но освен това ЕКА се надява да създаде кръгова икономика в космоса, където нищо не се изхвърля и всичко се рециклира.

Така тази малка S-образна крива дава старт на едно вълнуващо начинание.

 
 
Коментарите са изключени за Първият метален 3D принтер в космоса отпечата първия си елемент

Повече информация Виж всички