shareit

Обичате ли да купувате много книги – страдате от цундоки

| от |

Сигурни сме, че познавате такива хора, най-вероятно са и сред приятелите ви, това са онези почитатели на литературата, които не спират да се хвалят със своите книги. Уважаваме много литературата и смятаме, че всеки един писател, който е преживял своята история и намерил време, за да я постави и разкраси в страниците си, заслужава много внимание. Проблемът е, че книгите се превърнаха в една много специална и завладяваща мода, която има малко по-различна цел.

Книгите се превърнаха в аксесоар и след един определен момент е очевидно, че въпросните заемат много сериозно място у дома, а още по-страшното е, че е очевидно как този живот няма да е достатъчен за прочитането им. От друга страна стават много добри постове в социалната мрежа, а освен това се създава и сериозно впечатление за еродираност и по-високо ниво на интелект – последното рухва, когато въпросният притежател проговори, но нека не бъдем толкова дребнави.

Пишем тези редове, защото тази тенденция и мания идват със специално наименование – цундоки. Това е онзи момент, когато книгите на нощното шкафче са се натрупали на купчина и започват да пречат за всички останали атрибути. Обяснението на речника в Кеймбридж посочва, че това е изкуството да купувате много книги, да ги държите на купчина с намерението да ги прочетете, но това никога да не се случва.

Англичаните са побързали да споделят, че това не е болестно състояние, а само практика – повторяемо действие. Какво друго може да влезе в категорията на практиката? Това ще е медитацията, гледането на филми и други повторяеми събития, които носят удоволствие. Оригиналната поява на термина датира някъде от 1879 г. Съчетание е от думите цуму – купчина и доку – четене. Използвана е във фразата „цундуко сенсей“ и най-вероятно е използва саркастично, ако вярваме на някои от лингвистите. Това е добрата новина, но имаме и една негативна такава – съществува друг не толкова положителен термин.

Библиоманията няма да бъде приета с толкова позитиви. В края на XIX век в романа на Томас Дибдин ще открием един герой, който по-късно ще намери място и във „Властелинът на пръстените“. Терминът носи известна стигма за период от време, като там ще открием герой, който е обсебен в притежаването на книги, но без времето и желанието да ги прочете. Библиоманите са хора, които искат да трупат още и още книги, за да разкрасят повече своя дом. Те могат да притежават луксозни и обикновени издания, за да могат да се похвалят с тях, но не и да докажат, че това е правилното място.

Почитателите на цудоку не са чак такива маниаци. При тях ще открием, че закупуването на книги може да се случи на случаен принцип и от любопитство. Те са способни да видят няколко книги и да ги закупят на случаен принцип. Не казваме, че почитателите на тази идея не четат, но обикновено след покупката на една книга имаме между няколко дни и седмица, за да я завършим – има почитатели, които са развили изключителна скорост в това хоби. Поръчаните книги онлайн могат да пристигнат точно в този период, но когато избраните са няколко, кулата от книги става по-голяма и по-голяма.

Учените отдавна са установили, че книгите могат да помогнат за развиването на съчувствие, а в последните няколко години има много общества с изключителна нужда към това човешко качество. Негативната страна е, че се създава обратен ефект на Дънинг-Крюгер – известен като сигурност на човек, че знае достатъчно за даден обект и се стреми да го демонстрира пред всички останали. И ако се притеснявате, че все пак имате твърде много книги у дома си, нека напомним за Умберто Еко и неговите 30 хиляди книги в собствени му дом.

Едва ли е успял да ги изчете всичките, но пък можем да бъдем сигурни, че не се е оплаквал от това притежаване. Впрочем той самият признава, че е сметнал колко време ще му трябва и този живот се оказал твърде недостатъчен за постигането на целите си. Нека не забравяме, че самият Насим Талеб споделя в своята книга едно много точно откровение:

„Прочетените книги губят много своята стойност пред непрочетените. Вашата библиотека разполага с много от това, което не знаете, като финансови термини, ипотеки и различни стойности на недвижимите имоти. Измервайте знанията си в тези рейтинги.“

 
 
Коментарите са изключени за Обичате ли да купувате много книги – страдате от цундоки

Повече информация Виж всички