shareit

Някои от най-значимите секретни бази по света

| от |

Световните военни суперсили са известни с това, че са доста потайни, когато става въпрос за операциите им, така че не е изненада, че по света има разположени множество секретни бази. Сега ще ви споделим за пет, които изиграват основна роля в историята и еволюцията на войната.

Dugway Proving Ground

Изпитателен полигон Дъгуей

Изпитателен полигон Дъгуей в пустинята Юта е създаден по време на Втората световна война за тестване на химически и биологични оръжия. От построяването му през 1942 г. голяма част от дейността, извършвана в границите му, остава строго пазена тайна.

Сред химическите оръжия, тествани там, са огнехвъргачки, редица токсични агенти, биологични бойни оръжия и химически системи за разпръскване, като също са тествани и различни предпазни средства, например, облекло и антидоти на химическите агенти. За да се подготвят войските за бой в градски условия срещу Германия и Япония, са създадени фалшиви селища, където войниците тренират със запалими бомби.

Експлоатацията на полигона бавно е преустановена след Втората световна, но той е активиран отново по време на Корейската война. Дъгуей е потвърден като инсталация на американското министерство на армията и през октомври 1958 г. училището за химически, биологични и радиологични оръжия на американската армия е преместено в базата. По-късно полионът се използва от училището на рейнджърите от 1985 до 1991 г., като част от краткотрайната му фаза на обучение в пустинята.

В момента е под контрола на Командването за тестване и оценка на армията на САЩ. Той служи като съоръжение за изпитателни полети на ВВС, както и за обучения по маневриране от Националната гвардия на САЩ. По време на войната в Афганистан войниците от специалните сили също се подготвят там.

Y-12 Shift Change

Оук Ридж, Тенеси

Оук Ридж, Тенеси може да изглежда като обикновен град, но по време на Втората световна война е избран за мястото, където са разработени по-голямата част от ядрените материали за проекта Манхатън. Районът е избран поради редица причини: относително ниското население на околните общности означава, че имотите са евтини; хребетите осигуряват естествена защита; налични са комунални услуги; и районът е достъпен както по магистрала, така и железопътно.

След придобиване на участък от 25 километра земя, Инженерният корпус на армията на САЩ изселва жителите, създава контролно-пропускателни пунктове и огради и създава град на работниците в източната страна на долината. Построени са и четири завода: K-25, S-50 и Y-12 са използвани за извличане на уран-235, докато X-10 произвежда плутоний с помощта на графитен реактор.

Обектът е върнат на гражданите две години след края на войната, под ръководството на Комисията за атомна енергия на САЩ (AEC). Той е официално регистриран през 1959 г. и днес остават само заводите X-10 и Y-12.

Kwajalein-closing in

Куаджалин

Разположен на Маршаловите острови, атолът Куаджалин е използван като база на ВМС на САЩ по време на Втората световна война. На 31 януари 1944 г. 7-ма пехотна дивизия, водена от 11-ти пехотен полк, извършва десантно нападение там и на следващия ден островът е бомбардиран с около 36 000 снаряда. На 4 февруари той е поет от американските сили, които вземат контрола от японците.

След залавянето му е използван като място за кампании, насочени към нахлуването в Япония. След края на Втората световна война и началото на Студената война той е превърнат в команден център и зона за подготовка за ядрени изпитания, проведени на атолите Бикини и Еневетак.

Когато заплахата от ядрена атака намалява след края на Студената война, програмите за отбрана, които действат извън атола, са отменени. Сега местоположението се използва по различни причини. Въпреки че все още се провеждат тестове на ракети, той също е дом на радарни и проследяващи системи и е една от петте наземни станции, използвани за управление на GPS технологии.

Геофизические ракеты Р-2А и Р-5А

Капустин Яр

Един от първите съветски полигони за ракети и ракетни изпитания, Капустин Яр е създаден на 13 май 1946 г. Разположен в Астраханска област, той започва своето съществуване чрез тестване на заловени немски ракети А-4 (V-2), първият от които е направен на 18 октомври 1947 г. Никой не получава достъп до мястото без разрешение от правителството, а самият полигон не е включен на никоя карта. За ползване от работещите там инженери и учени е създаден близкият град Знаменск.

Предназначението на Капустин Яр е установено в средата на 50-те години на миналия век от немски учени и шпионски полети. През 1959 г. това е единственият публично известен полигон за изпитания на ракети в СССР, а хората извън страната вярват, че е мястото за изстрелване на сателитите Спутник 1 и 2.

Той е превърнат в космодрум през 1966 г. и продължава да функционира и до днес.

Пайн Гап

Пайн Гап е строго секретна военна база, разположена в средата на австралийската пустош. Отворена през 1970 г., създаването й последва подписването на съвместен американско-австралийски договор, който изисква изграждането на американско място за сателитно наблюдение в Австралия.

По време на Студената война мястото се използва за наблюдение и събиране на информация за изпитанията на съветски ракети чрез използването на сателити на ЦРУ. След края на конфликта през 1991 г. базата пренасочва целта си към бойни действия в продължаващата и до днес глобална война срещу тероризма.

Много малко се знае за ежедневните дейности в Пайн Гап, освен че се използва за събиране на разузнавателна информация и защита срещу потенциална употреба на балистични ракети от враждебни страни. Днес базата е до голяма степен известна от едноименната поредица на Netflix, която се фокусира върху действията на работещите там.

 
 
Коментарите са изключени за Някои от най-значимите секретни бази по света

Повече информация Виж всички