Най-старата действаща батерия в света работи вече над 180 години

| от |

Нежният звън на Електрическият звънез от Оксфорд едва се чува, но това, което му липсва като сила, той компенсира с издръжливостта на батерията си. Камбанката звъни от 1840 г. насам, което я прави един от най-дългогодишните научни експерименти в света – макар че какво точно я поддържа толкова дълго време е загадка.

Професорът по физика в Оксфордския университет преподобният Робърт Уокър я купува през 1840 г. и сега тя се намира в университетската лаборатория Кларендон, затворена зад два слоя стъкло.

Смята се, че поне част от причините, поради които звънецът бие толкова дълго, се крият в това, че той изначално не се нуждае от много енергия.

Oxford-electric-bell

Схема

„Когато се движи напред-назад, се случва така, че малката оловна камбанка докосва двете камбанки от двете ѝ страни. И също така акумулира и изразходва енергия непрекъснато“, обяснява д-р Робърт Тейлър пред Би Би Си. „Малко количество заряд се стича между двата края и единствената загуба по принцип е съпротивлението на въздуха.

Възможно е да има нещо общо и със състава на батериите, но в това се крие мистерията – въпреки че учените имат някои разумни идеи, никой не знае от какво точно са направени. Наричат ги „суха купчина“ (dry pile) заради приликата им с тези, направени от италианския свещеник и физик Джузепе Дзамбони.

Диаграма на батерията на Замбони

Купчината на Дзамбони се е състояла от „около 2000 двойки дискове от калайдисано фолио, залепени върху хартия, импрегнирана с цинков сулфат и покрита от другата страна с манганов диоксид“. Батериите в Оксфорд също са запечатани с външно покритие, за което се смята, че е сяра, което в крайна сметка ги прави да приличат повече на свещи.

Те определено не са свещи, иначе звънецът нямаше да работи, но ако някой не счупи батериите – което очевидно би провалило експеримента – не можем да знаем със сигурност какво има вътре в тях и съответно защо са толкова дълголетни.

Съответно друг вариант е просто да изчакаме, докато батериите окончателно се изтощят. Звънчето е имало впечатляващ живот, но той може би скоро ще приключи…

„Тя ще продължи да работи още около 5 или 10 години, като се има предвид фактът, че през последните 40 години се забави чувствително“, казва Тейлър. „Причината, поради която ще спре, е, че ще изчерпи енергията си. Всички батерии в крайна сметка изчерпват енергията си.“

 
 
Коментарите са изключени за Най-старата действаща батерия в света работи вече над 180 години

Повече информация Виж всички