shareit

Най-мощният пистолет, издаван някога от американската армия

| от |

През 1846 г. армията на Съединените щати въвежда като част от въоръжението на войниците си Colt Walker 1847 – револвер, който ще остане като най-мощното оръжие, издавано някога от американската армия. Пистолетът е кръстен на своите изобретатели, легендата в производство на оръжия Самюъл Колт и капитана на рейнджърите от Тексас Самюъл Хамилтън Уокър.

Colt Walker е изключително мощен от близко разстояние – толкова, че понякога дори експлодира в ръката на стрелящия.

Hamilton-Captain-Samuel-Walker

Самюъл Уокър

Уокър вярва толкова силно в дизайн на своето изобретение, че носи два пистолета Colt Walker със себе си в мексиканско-американската война. Роден през 1815 г., той служи като офицер както в Република Тексас, така и в Съединените щати, когато Тексас се присъединява към съюза. В резултат на това е замесен в много от конфликтите на американския Запад, като мексиканската американска война и индийските войни.

Уокър пътува до Ню Йорк, за да се срещне с Колт и двамата да обсъдят дизайна на оръжие, базирано на петстрелния револвер Colt Paterson. Уокър е запознат с това оръжие от дните му като тексаски рейнджър. По това време Самюел Колт вече не се занимава с бизнес, но тази възможност му позволява да възобнови работата си.

Проектът на Уокър включва добавяне на шести патрон в барабана на пистолета и превръщането му в достатъчно мощно оръжие, че да може да спре лесно човек и дори кон от близко разстояние.

Colt Walker Percussion Revolver, serial no. 1017 MET 58.171.1 003feb2015

Colt Walker 1847

Снарядът от калибър .44 се движи надолу по 22-сантиметрова цев с енергия на .357 Magnum. Ефективният обхват е 90 метра. Револверът тежи 2,0 кг. и е най-мощният пистолет с черен барут някога и най-мощният пистолет, издаван някога от американската армия.

Едва с представянето на .357 Magnum през 1935 г. Colt Walker е свален от мястото си като най-мощният серийно произвеждан револверен пистолет.

Flickr - ~Steve Z~ - S^W Pre 27 Six Inch (1)

.357 Magnum

Не е изненадващо, че ефектите на 40-сантиметров пистолет .44 калибър върху човешкото тяло са тежки. Медицинският служител Джон „Рип“ Форд има може би най-много опит с тези оръжия в действие, след като вижда резултатите от изстрел, поразил мексикански войник във Веракрус. Той съобщава, че пистолетът има приблизително толкова мощност и обхват, колкото пушка Mississippi .54 калибър.

NMAH-ET2012-13734-000001

Пушка Mississippi .54 калибър

Цялата тази мощност обаче идва с цена, тъй като Colt Walker има тревожния недостатък да гърми в ръката на стрелеца. Пистолетът използва 60 зърна барут на патрон – над два пъти повече от конвенционалните револвери с черен барут по това време – което доставя огромно натоварване върху оръжието. Въпреки това е вероятно лошата металургия по това време да е по-виновна за взривовете, отколкото някакъв недостатък в дизайна.

Друга недостатък бе, че всички камери избухваха наведнъж. Предполага се, че стрелците по някакъв начин позволяват на черния барут да се разлее във всички камери, което ги кара да гърмят едновременно. Така върху цилиндрите на всеки куршум е поставена свинска мас, за да се предотврати предаването на искри. Това всъщност е мъдра практика за този тип оръжие, което мнозина все още продължават да използват на револверите с черен барут и днес.

Batalla de Cerro Gordo

За съжаление Уокър е убит в мексиканско-американската война същата година, когато е създаден неговият пистолет. Въпреки че смъртта му е ненавременна, неговият дизайн помогна да се извади компанията Colt от фалит.

Общо са произведени само 1100 Colt Walkers – 100 от които са продадени на гражданския пазар – което ги прави рядко и много търсено колекционерско произведение. Един от тези легендарни пистолети с оригиналната си колба за барут беше пуснат на търг през 2008 г. и продаден за 920 000 долара.

 
 
Коментарите са изключени за Най-мощният пистолет, издаван някога от американската армия

Повече информация Виж всички