shareit

Китай публикува – и след това изтри – доклад, в който се казва, че уловил сигнали от извънземни

| от |

Има ли извънземен живот някъде там? За един кратък момент китайско издание съобщава, че огромния телескоп Sky Eye в страната е уловил сигнали, потвърждаващ точно това – преди обаче бързо да изтрие информацията.

На 14 юни официалният вестник на китайското министерство на науката и технологиите, Science and Technology Daily, публикува доклад, в който се казва, че сферичният радиотелескоп с 500 метра апертура, наречен Sky Eye, е уловил необичайни сигнали от космоса през 2020 и 2022 г.

Има „няколко случая на възможни технологични следи и извънземни цивилизации извън Земята“, пише в доклада.

Джан Тонгджи, главният учен в Изследователската група за извънземна цивилизация на Китай в Пекинския педагогически университет, казва пред Science and Technology Daily, че: „Става въпрос за няколко теснолентови електромагнитни сигнала, различни от стандартните. Екипът ни продължава да разследва ситуацията.“

Той обаче малко смекчава изявлението си като добавя: „Възможността подозрителният сигнал да е някакъв вид радиосмущение също е много голяма и трябва да бъде допълнително разгледана и изключена. А това може да е дълъг процес.“

Всеки случай, Science and Technology Daily не дава на земляните много време да усвоят новините и малко след публикуването на доклада той е изтрит без обяснение.

Според Live Science, Sky Eye, най-големият радиотелескоп в света, започва да сканира космоса за извънземни сигнали през 2019 г. По-късно когато учените изследват данните, те забелязват необичайни сигнали през 2020 г. и през 2022 г.

Но дали тези сигнали наистина са знак от извънземен живот?

Дан Вертимър, председателят на Marilyn and Watson Alberts SETI (SETI – Search for extraterrestrial intelligence – Търсене на извънземен интелект) в катедрата по астрономия и лабораторията за космически науки в Калифорнийския университет в Бъркли, който работи с изследователите от Пекинския университет, казва за Space, че земляните все още не трябва да постиламе червения килим.

„Тези сигнали са от радиосмущения; те се дължат на радиозамърсяване от нашата планета, а не от чуждоземен интелект“, казва Вертимър.

И пояснява: „Техническият термин, който използваме, е „РЧС“ – радиочестотни смущения. РЧС могат да идват от мобилни телефони, телевизионни предаватели, радари, сателити, както и електроника и компютри в близост до обсерваторията, които произвеждат слаби радио сигнали.

Според Вертимър „радиозамърсяването“ става все по-лошо и по-лошо, което затруднява разпознаването на необичайни, евентуално извънземни сигнали.

„Всички сигнали, засечени от изследователите досега, са направени от нашата собствена цивилизация, а не от друга“, казва Вертимър. „Става трудно да се правят наблюдения от повърхността на нашата планета. Радиозамърсяването се влошава, тъй като се изграждат все повече предаватели и сателити.“

Всъщност той казва за Space, че земляните може да трябва да отидат до далечната страна на Луната за да избегнем това замърсяване.

Wow signal

Прочутият мистериозен сигнал от ’77 г.

Но човечеството е улавяло подозрителни сигнали от космоса и преди. Според Live Science и Newsweek астрономите са зашеметени от радиосигнал, който улавят през 1977 г.

Тогава телескопът Big Ear в Щатския университет в Охайо засича силен, продължил минута електромагнитен взрив, който се появи на честота, която учените смятат, че извънземните могат да използват. Джери Еман, учен, който работи с телескопа, е толкова удивен, че написа „Уау!“ до разпечатка на данните. Но към днешна дата източникът му е неизвестен.

И така, има ли извънземен живот ? Парадоксът на Ферми – наречен така на физика Енрико Ферми – описва очевидното противоречие между размера и възрастта на Вселената и липсата на извънземен интелигентен живот, който хората да срещнат.

Според Newsweek обаче учените са предложили няколко отговора на парадокса през годините. Хората може да надценяват колко интелигентни форми на живот може да има. Те може също просто да са решили да не се занимава със Земята, защото са адски по-умни от нас, или може да са изпратили сигнали, но ние да сме твърде ограничени и прости, за да ги разберем.

Засега няма какво друго да направим, освен да гледаме звездите – и да слушате внимателно.

 
 
Коментарите са изключени за Китай публикува – и след това изтри – доклад, в който се казва, че уловил сигнали от извънземни

Повече информация Виж всички