shareit

КГБ търг в САЩ продава реплика на чадъра, използван в покушението на Георги Марков

| от |

Абревиатури като КГБ, ЦРУ и ФБР, са способни да привлекат вниманието на абсолютно всеки почитател на шпионските истории и почитателите на Джеймс Бонд. За времето си, тези институции, както и много други, особено в периода на Студената война, предоставят много сериозни успехи и могат да се смятат за онези хора, които работят с копринени ръкавици. Без съмнение КГБ се смята за една от най-успешните разузнавателни агенции, чиято ръка и до днес може да се прояви в различни измерения.

И следващата година редица почитатели ще имат възможност да се сдобият с част от историята. Калифорнийската къща Джулиън е готова да проведе търг на стотици оръжия, използвали през Студената война. В списъка присъстват около 400 артефакта, които ще бъдат пуснати на търг от средата на януари до 13 февруари. Сред избраните елементи може да се открият оръжия, исторически артефакти и още много други.

Почитателите могат да наддават за огнестрелно оръжие, скрито в червило, шпионски камери, подслушвателни устройства и дори бележника на Че Гевара. В самия търг можем да открием дори артефакти от космическата надпревара. Повечето предмети са закупени директно от музея на КГБ. Все пак не трябва да забравяме, че тук присъства така наречената „Целувка на смъртта“. Оръжие, което събира милиметров куршум и може да се скрие в чантата на всяка дама от КГБ. Бил е на въоръжение през 1965 г.

gettyimages-515407176-594x594

Може би един от много интересните елементи, включващ и участието на България, е популярният чадър, използван за убийството на Георги Марков през 1978 г. Агент на КГБ успява да инжектира Марков, при това толкова бързо, че чак на другия ден става ясно, че срещу Марков е употребено оръжие. Марков живее във Великобритания от 1968 г. до края на живота си и през цялото време използва сцената на радио Свободна Европа, за да говори срещу режима от другата страна на желязната завеса.

И много скоро името му присъства в списъка с врагове. Един ден, докато чака автобуса в Лондон до моста Ватерло, усеща много остро пробождане в крака си. Обръща се, но не вижда нищо, един човек прибира чадъра си и се качва в такси. След няколко дена става ясно, че е отровен с рицин. Разбира се, оригиналният чадър няма как да се продаде, но на търг ще бъде предложена реплика. Всеки почитател може да се сдобие и със съветската кодираща машина. Същата напомня много на Енигма, но носи името Фиалка.

Цената за нея е 12 000 долара. Повечето елементи могат да бъдат разгледани по-подробно в музея на КГБ в Ню Йорк, но на този етап вратите са затворени в следствие на пандемията. Сред останалите предмети в списъка са врати от КГБ затвор, болница, нацистко подслушвателно устройство за телефон и дори машина, с която да се проверява дали в багажника на даден автомобил, пресичащ границата между Източен и Западен Берлин, се крие човек.

Почитателите на NASA могат да закупят дизайна за камера, която може да работи в открития космос. Историкът Юлиус Урбайтис е потвърдил, че камерите, които са поставени на марсохода, както и в скафандрите на астронавтите. Проектирането ѝ в домашни условия най-вероятно ще е невъзможно, поне на този етап. Историците могат да се сдобият с плановете на Фидел Кастро от 1958 г. за нахлуване в Хавана, каменната скулптура на Владимир Ленин, която присъства в щабквартирата на КГБ от Калининград и мечът на афро-американският офицер капитан Уилям Родерик Стаф.

 
 
Коментарите са изключени за КГБ търг в САЩ продава реплика на чадъра, използван в покушението на Георги Марков

Повече информация Виж всички