shareit

Какъв е срокът на годност на препарата срещу насекоми

| от |

Летният сезон дойде, а с него и всички летящи насекоми, за които е сигурно, че просто нямат почитатели. Мухите, комарите, осите и кърлежите, никога не са добре дошли, а още по-лошото е, че нахалството им понякога може да бъде опасно за човек.

Единствената защита е пръскането с препарати, които често трябва да отблъскват дадени летящи приятели, като гарантират, че ухапванията от комарите са значително по-малко. Единственият проблем е, че често се сещаме за тези препарати точно през лятото. Понеже повечето са доста скъпи, най-честният въпрос е: възможно ли е да използваме препарата от миналата година?

Оказва се, че повечето спрейове наистина имат срок на годност и губят силата си, но пък има и един плюс – това отнема значително повече време, отколкото подозирате. Въпросът относно качеството му и издръжливостта във времето се определя от една основна съставка – диетил-мета-толуамид.

Въпросният се намира във всяка една бутилка, която закупите, без никакво значение от марката. Най-често планинарите се запасяват с подобни средства, но ако някога се опитвате да намерите препарат за прогонване на вещества, то обърнете внимание на процентния разтвор. Нека обаче не забравяме, че той не показва точно силата, а трайност върху кожата. 20% от този химикал дават защита до 7 часа, при 7% разтвор, можете да бъдете сигурни, че ще получите едва 2-3 часа защита.

Друга алтернатива за протекция от всички видове насекоми е Пикардин – той е алтернатива на горния химикал и според създателите ще е практически вечен, но поради самото съхранение в шишето, неговият живот е около 2 години и след това губи своя ефект. Някои компании са честни със своите клиенти и споделят, че най-често всеки един спрей, който вече е на 3 или повече години, трябва да бъде изхвърлен, но не защото ще навреди, а защото няма да бъде ефективен.

Съществуват малко по-скъпи продукти, чийто живот е около 10 години. Натуралните спрейове, които се изграждат на база есенциални масла. Обикновено най-често се използват розмарин, цитронела и други. Средният им живот е между 2 до 3 години в шишето, но някои могат да достигнат до 4-5 години. Всичко зависи от използваният процент, който отново трябва да се прегледа в съдържанието. Най-добрият тест е да се пръсне свободно във въздуха и ако не се усеща миризма, то най-вероятно е време да се закупи нов.

Поради факта, че нито едно такова вещество не може да се смята за потенциален замърсител на околната среда, практически не може да се говори и за срок на годност, но самите производители са на мнение, че просто след време е редно да се смени с друг.

Експертите са на мнение, че ако вашият спрей е на около година, единственият ефект е, че най-вероятно помпата може да е засъхнала и ще изисква малко усилия, за да може течността да се раздвижи. От друга страна това не е чак толкова голям проблем. Почитателите на рециклирането трябва да запомнят, че е от особено значение да изсипват съдържанието и да го изхвърлят, преди да оставят бутилката за преработка.

Какъв е изводът, не е необходимо всяка година да правите една не чак толкова скромна инвестиция за спрейове срещу насекоми, те най-вероятно ще работят, но обърнете внимание на по-високата концентрация, ако искате дълготраен ефект. Това е единственото изискване.

 
 
Коментарите са изключени за Какъв е срокът на годност на препарата срещу насекоми

Повече информация Виж всички