Как да разберем дали едно яйце е сварено или рохко

| от |

Вареното яйце е приятна закуска, но… само ако наистина е сварено. Или ако въобще е сварено добре, защото ако го варите прекалено дълго, жълтъкът ще заприлича на топчето на компютърна мишка от 90-те години на миналия век, а ако го варите прекалено малко, когато го счупите, всичко ще стане в белтък.

Един прост метод обаче може да ви покаже дали едно яйце е твърдо сварено или не?

Процесът, който превръща течното сурово яйце в твърдето, гуменото сварено такова, се нарича денатурация: с две думи топлината разрушаване на пространствената молекулна структура на нуклеиновите киселини и белтъците. Любопитно е да се отбележи, че твърдо свареното яйце на пингвина остава прозрачно, за разлика от кокошето.

Цялата тази химия за жалост обаче се развива зад непрозрачната черупка от калциев карбонат, което означава, че има риска счупим яйцата, преди съдържанието им да е имало време да се стегне.

Как да разберете дали едно яйце е твърдо сварено, без да го чупим

Според добрия стар Google едно яйце се вари до 10 минути, но ако искате да разберете дали е твърдо, без да го чупите, ето какво трябва да направите:

Стъпка 1 – завъртете яйцето върху твърда повърхност.
Стъпка 2 – сега го спрете като за момент го докоснете с пръст отгоре
Стъпка 3 – наблюдавайте какво ще стане

Така. Ако яйцето спре и застине на място, то е твърдо сварено. Ако спре, но след това продължи да се върти, когато вдигнете пръста си, съдържанието му все още е течно.

„Това се дължи на инерцията“, обяснява екип от университета в Нюкасъл в поредица от великденски експерименти с яйца. „Когато въртите яйцата, въртите и вътрешността им. В твърдо свареното яйце вътрешността е прикрепена към черупката, така че то се държи, както бихте очаквали. При суровото яйце вътрешността обаче продължава да се върти, след като сте спрели черупката. Затова, когато го пуснете, инерцията на въртящия се жълтък понася отново черупката и цялото яйце пак започва да се върти.“

Така че варете уверено – вече сте сигурни, че науката ще ви помогне да не изцапате кухнята и себе си.

 
 
Коментарите са изключени за Как да разберем дали едно яйце е сварено или рохко

Повече информация Виж всички