Как астронавтите получават питейна вода на МКС?

| от |

Транспортирането на каквото и да било до Международната космическа станция е скъпо: Изпращането на 4 литра вода, например, струва 83 000 долара. Сега се замислете, че всеки от четиримата астронавти горе се нуждае от около 50 литра на ден за пиене и други нужди – сметката на НАСА ще скочи до небето.

Цистерните с H20 не могат да се доставят постоянно, затова станцията разполага със сложна система за вода, която изстисква от околната среда всяка капка, годна за пиене. Така астронавтите пият филтрирана смес от рециклирана вода от душа, стара пот и урина. Станцията също така поддържа около 1500 литра вода в резерв в случай на авария.

Водните системи на НАСА на МКС събират влагата от дишането и потта, урината на хората и изследователските животни, както и отпадните води от мивките и душовете, за да поддържат хидратацията на станцията. „Вкусът е като на бутилирана вода, стига психологически да можеш да преодолееш факта, че това е рециклирана урина и кондензат, който се отделя във въздуха“, казва пред Bloomberg Businessweek Лейн Картър, който управлява водната система на станцията от Центъра за полети „Маршал“ в Алабама.

Не всички астронавти обаче пият рециклирана урина. МКС е разделена на две секции – едната се управлява от Русия, а другата от САЩ, и те имат две различни водни системи. Американската събира кондензат, отпадни води и урина, за да създаде около 14 литра питейна вода на ден. Руските астронавти обаче пият вода, преработена само от отпадни води и от душа, като пропускат урината (като така произвеждат малко по-малко от 14 литра). От време на време астронавтите на НАСА даже отиват в руската част и вземат руските запаси от урина, за да я преработят за тях.

Освен това двете страни на МКС дезинфекцират водата си по два различни начина. От 1981 г. насам НАСА използва йод – процес, който изисква водата да се филтрира, тъй като твърде много йод може да причини проблеми с щитовидната жлеза. Русия използва сребро още от момента на изстрелването на станцията „Мир“ от Съветския съюз през 1986 г.

 
 
Коментарите са изключени за Как астронавтите получават питейна вода на МКС?

Повече информация Виж всички