shareit

Големият вятър – най-добрата пожарна на Унгария, която спаси света от екологична катастрофа

| от |

В края на февруари 1991 г. третата най-голяма армия в света е на път да изгуби позицията си и да бъде драстично редуцирана. Именно тогава ще се роди така наречената магистрала на смъртта, когато повечето американски самолети започват да изливат гнева си върху отстъпващата армия. Това и до днес продължава да се смята за сериозно военно престъпление и никой не може да го отрече.

Саддам Хюсеин дълго време се опитва да добие необходимите ресурси за създаването на ядрено оръжие, впрочем точно опитите за закупуването на подобна техника ще го превърне в мишена на САЩ, но това не е интереса на този материал. Вълнуващата част от историята е, че Саддам успява да изгори милиардната петролна индустрия на Кувейт, докато се прибира към дома.

При напускането на армията на Ирак, основното нареждане е, че всеки петролен кладенец трябва да бъде запален. В резултат на това около 90 милиарда галона от суров петрол пламват и температурата се измерва от близо 2000 градуса по Целзий. Саддам просто създава ада на земята. Близо 4.6 милиона галона суров петрол горят в продължение на шест месеца, това означава, че близо 3400 тона от пушек са освобождавани в атмосферата и създават толкова свиреп киселинен дъжд, че на хиляди километра разстояние ще бъде поразена реколта, природа и човек.

Някои учени още тогава твърдят, че ще са необходими между 2 и 5 години, за да може всеки пожар да бъде загасен, а по изчисления на еколози, температурата в Северното полукълбо ще се повиши с до 10 градуса, създавайки нещо подобно на ядрена зима. Мечтата на диктатора е на път да постави цялата планета под риск, защото някой не се е сългасил на неговите искания. Става ясно, че някой ще трябва да вземе драстични мерки и да реши проблемите, ако не иска да види началото на края. За изненада на всички, решението не идва от великите сили, а от Унгария, която отдавна има решение на проблема.

Какво се случва, когато комбинирате танк T-34 с двойка свръхзвукови двигатели от МиГ-21? Комбинацията позволява на унгарците да създадат най-голямото водно оръдие, което светът някога е виждал.

Унгарците запазват и чувството си за хумор, защото името е „Голям вятър“. Самото творение прилича на нещо, което можем да открием в апокалиптичен филм, но за първи път комбинацията от тези две оръдия могат да предоставят необходимото решение. Самият концепт се ражда през 80-те години на миналия век, във времето, когато всички се притесняват за потенциална война между НАТО и Варшавския договор – нека приемем, че времето просто не се е променило в нито един момент.

При всеки един особен сценарий се разглежда опасността от потенциална ядрена атака. Другото притеснение е било обвързано с евентуална стара традиционна война и използването на друг вид оръжие. Унгарците решили, че могат да създадат оръжие, което яростно да измива радиацията и радиационните следи от фронта. Безумната комбинация създава точно Голям вятър – а от всеки един двигател ще се открият и по 6 маркуча, които да позволят по-яростното изстрелване на вода и други препарати за овладяване на една по-сериозна ядрена катастрофа.

Ясно е, че точно това никога не се случва, но сега унгарците остават с най-съвършените пожарни на света и точно те ще бъдат извикани на бойното поле в Кувейт. Създават се изцяло от компанията MB Driling, която се намира в Оман, докато оригиналната машина се ражда в специална лаборатория извън Будапеща. Двигателите са свързани с близо 46 тона броня от танка. И при скорост от 16 км/ч могат да се счупят, след като ускорението на реактивните двигали може да е прекалена. Свързан с вода, този противопожарен камион позволява изстрелването на близо 8000 галона вода в минута, а самият звук от свистящите двигатели е изпитание за всяко човешко същество.

Необходими са около 10 секунди на това творение, за да изстреля един басейн вода по пожар. Скоростта на водата е над 1000 км/ч. Огънят се бори с вода със свръхзвукова скорост – прочели сте това много правилно. Необходими са трима души – най-често унгарски пожарникари – един да кара, един да насочва оръдието и един да командва. Всички носят специални противопожарни дрехи в случай, че нещо се обърка при самото опериране.

 Пожарната се кара до най-близкия пожар, докато втори маркуч се засилва в близкия водоем, за да достави необходимото количество вода. Разстоянието е около 100 метра, където всички контролни уреди започват да се нагряват като стара печка на дърва. Екипът дава максимална воля на двигателите и започва гасенето. Веднъж след като цялото количество вода спре пожара, остава само гейзер от нефт.

Преди пристигането на това чудовище, пожарникарите са се борили с 2-3 пожара на ден. След пристигането на Големия вятър, ситуацията се променя и се гасят между 4-6 пожара. След около 46 дена няма пожар, който да не търси точно този вид устройства за гасене. До 6 ноември 1991 г. се гаси и последният пожар. Това, което инженерите изчисляват, че ще отнеме около 5 години, реално се е случило за месеци – около 9 такива.

Големият вятър е използван по-късно и в Пустинна буря, както и при нужда за изчистване на заледени самолетни писти – оказва се, че има двойно приложение. Във вторият случай не се използва вода. Унгария и някои други територии използват тази машина и до днес. Както и да го погледнете, това продължава да е най-добрият вариант за гасене на пожари.

 
 
Коментарите са изключени за Големият вятър – най-добрата пожарна на Унгария, която спаси света от екологична катастрофа

Повече информация Виж всички