Експерти предложиха насоки за етични търговски изследвания в космоса

| от |

25 експерти от редица области публикуваха предложение за насоки относно етичните изследвания в космоса от страна на търговските оператори. Те отбелязват, че тъй като се очаква частните полети в космоса да се увеличават почти толкова бързо като ракети, не всеки, който ще посети откритото пространство на вселената, ще бъде турист. Ако Международната космическа станция бъде закрита през 2030 г., както е планирано, изследванията в ниска околоземна орбита могат да бъдат оставени на частни компании – които от своя страна се интересуват повече от печалбите, отколкото от етиката. Ако няма правила за това как могат да се извършват изследвания в микрогравитация, резултатите могат да бъдат тревожни.

Историята на науката съдържа куп грозни примери за изследователски практики, които днес никога не биха преминали през комисиите по етика. Съответно необходимо е налагането на правила, за да не се допусне това и в бъдещите ни начинания; съществува опасност хора, които не се интересуват от благосъстоянието на изследваните от тях лица, независимо дали са животни или хора, да се възползват от липсата на юрисдикция, за да правят неща, които вероятно няма да бъдат разрешени долу на Земята.

„Какви са правилата за човек, който участва в частна компания, която го изпраща в космоса?“, казва в изявление професор Тимъти Колфийлд от Университета на Алберта. „Един астронавт на НАСА е длъжен да спазва правилата за изследователска етика, защото това са публично финансирани инициативи. Сега обаче постепенно се приближаваме до ситуация, в която е много по-малко ясно какви правила трябва да се спазват; а трябва да правим изследвания, за да сме сигурни, че космическите полети са безопасни.“

Колфийлд е част от група, която се опитва да даде старт на процеса на създаване на правила, които правителствата по света досега не са успели да създадат. На среща миналата година в лабораторията Колд Спринг Харбър – където са базирани осем носители на Нобелова награда – бяха включени изследователи на космическото здраве и правителствени регулатори, както и етици, експерти по здравна политика и представители на търговски космически програми.

Заедно те изготвиха набор от принципи за провеждане на отговорни космически изследвания (въпреки че все още не е ясно дали компаниите ще се съгласят да последват принципите, в чието изготвяне участват техните представители). Каулфийлд отбелязва, че е трудно да се наложат правила, когато експериментите се провеждат извън територията на която и да е държава.

Организацията на обединените нации вече е изготвила отдавна Договор за космическото пространство, който е ратифициран от 112 държави, включително всички държави, които имат хора и апарати в космоса. Но Саудитска Арабия се оттегли тази година, което само показва колко крехко е международното право, когато правителствата не искат да го спазват. Дори не е ясно дали Договорът засяга и компаниите с нестопанска цел. Споразуменията от Артемида го разширяват, като призовават за прозрачност, както и за мирно използване на космоса, но само САЩ и техните съюзници са го подписали.

Насоките се основават на четири принципа: социална отговорност, високи научни постижения, пропорционалност и глобално управление. Вместо да откриват нови хоризонти, те се стремят да подчертаят аспектите на най-добрите практики на Земята, които ще бъдат най-подходящи в космоса.

По-конкретно, авторите отбелязват, че търговските космически операции са възможни само благодарение на огромните суми, които правителството на САЩ е инвестирало в разработването на технологиите, които сега се използват. Справедливо е обществото като цяло да се възползва от всичко, което научат компаниите, използващи тези технологии.

На Земята злокачествената наука има свойството да бъде разкрита, когато други се опитат да я възпроизведат. Това няма да е толкова лесно, когато много малко хора ще имат достъп до лабораториите горе. Практиките, които би трябвало да са стандартни, но често се пропускат, като споделяне на данни и предварително регистриране на тестовете, стават много по-важни, когато я има тази слаба възможности за повторение.

Науката често изисква риск, но в насоките се подчертава, че е важно опасностите, независимо дали са за астронавтите или за планетата, да не са непропорционални на ползите, които могат да бъдат получени.

И накрая, те твърдят, че: „Затова изследванията в областта на космическите полети трябва да включват и да се провеждат от лица и общности, представителни за многообразието на човечеството.“

Въпреки че има още много време, за да се попълнят всички детайли, Колфийлд и останалите автори призовават за създаването на комитети по етика на научните изследвания, в които да участват членове с необходимите специализирани познания. Те също така отбелязват колко непредставителни са били досега търговските космически компании по отношение на цялото човешко население и призовават това да бъде разгледано сред лицата, които оценяват етиката на бъдещите изследователски програми.

Изявлението, в което се излагат тези насоки, е публикувано в списание Science… но по ирония на съдбата, като се има предвид акцентът върху прозрачността на науката, то е платено, с изключение на резюмето.

 
 
Коментарите са изключени за Експерти предложиха насоки за етични търговски изследвания в космоса

Повече информация Виж всички