Чудните военни оръжия: Руското оръжие, което трябваше да спечели в Украйна

| от |

Сигурни сме, че през последните години сте чували за модерното руско оръжие, което поставя западния алианс на колене. Представените технологии могат да нанесат нечувани щети на всеки един противник и най-вероятно точно те трябваше да помогнат за бързото превземане на Украйна, но нещо се обърка. От планове за 3 дни до седмица, руската армия се намира в отстъпление и трябва да се защитава от армията, която нападна миналата година. Сред големите обещания се криеха бойни роботи, пето поколение изтребител, нов танк, роботизирана бойна машина и свръхзвукова ракета. До този момент от всички предоставени оръжия ще открием, че само няколко бяха представени и дори те изчерпват своите ресурси за разработка.

Руската инвазия и война – няма защо да използваме фалшивото представяне – е истинска катастрофа. За 8 месеца наблюдаваме само отстъпление и загуба на половината територии, които бяха превзети на пролет, следователно сега няма много други шансове, освен опит за запазване на спечеленото и много силно желание за преговори. Единственият проблем е, че Путин няма предимството, за да започне да говори или да се прости с всичко по-рано и просто да захрани пропагандата, която ще помогне за изчистването на реномето.

От стратегическа гледна точка, няма как да не е подготвен и за този сценарий, но разбираме, че руският владетел все още отказва да върне армията си, за да не ставаме свидетели на една по-зловеща трагедия.

Какво обаче се случва сега и защо Русия не използва своите толкова мистични и напреднали оръжия. Истината е, че тази война показа какво се случва наистина – руските сили имат много проблеми от самото начало и най-големият е, че всичко им липсва. Модерното оборудване е някакъв мит, след като голяма част от армията излиза с оръжия от Втората Световна война, правят бойни наколенки от пластмасови шишета и повечето им бронежилетки са реално керамични.

И точно тук идва въпросът: ами модерните и чудотворни оръжия на Русия? През годините станахме свидетели на няколко вида революционни успехи, но се оказа, че ситуацията е доста по-различна. Те трябваше да дойдат с бойни андроиди (приличащи на канонерките от Star Wars и роботите от Робокоп), след това трябваше да представят роботизирани танкове, а около 8 месеца нищо от това не е представено. Дори магическите ракети бяха заменени с дронове от Иран и ракети от Северна Корея. Ето някои от горчивите лимони на руската армия, които успяха не просто да направят за смях Владимир Путин, но и продължават да мотивират украинците да се борят със зъби и нокти за всеки сантиметър.

Alabino110416-18.jpg

Т-14 Армата

Руската бойна танкова гордост е практически комбинация от T-72B1, T-72B3, T-80BVM и най-новата серия T-90. Всички се разработват на стария корен T-72 и дори да не е чак толкова лош за времето си, същият продължава да предава всичките си проблеми и да ги оставя като наследство за новите машини. Тук поставяме и Т-14 Армата, който беше представен през 2015 г. Имаше за цел да промени завинаги бойното танково дело, но докато дизайнерите се тупаха в гърдите и обещаваха, че с него ще стигнат навсякъде, машината успя да се счупи няколко пъти на военния парад на руснаците.

През 2020 г. се твърдеше, че бойната машина ще бъде произведена с до 2000 единици. През август 2021 г. стана ясно, че производителят може да предостави едва 20 танка. Оказва се, че новата машина е толкова скъпа, че никой не може да я произведе. Много от компонентите вътре, включително и LCD дисплея е внасян от чужбина и санкциите удариха точно там, но не говорим за настоящите, а за тези от 2015 г. след анексирането на Крим. Сега Русия използва танкова на 60 години на своята бойна линия и Армата продължава да стои в мистерия, все пак няма и огледала за перископи, нали?

Igorek Combat Walker Mecha

Не знаем как да го напишем на руски, но със сигурност сте го виждали във всички фантастики. Просто няма как да го игнорирате, особено след като през последните 20 години кино фанстастиката показва точно такива бойни машини. Игорек е специална творба, която се разработва от Калашников – неговата единствена легендарна творба с немски корени не успява да се надскочи и до днес. Дебютът е представен през 2018 г. Никой повече не е чувал за него и никой повече не го е виждал в битка. Западът често посочва, че тези бойни машини са пълни с грешки и не могат да се разработят за ефективна битка. Самата система най-вероятно е била опит за привличане на внимание, а сега е доказателство за присмех – съществува единствено като концепт, който никога не е разработван.

Боевой многофункциональный робототехнический комплекс Уран-9 - Международного военно-технического форума АРМИЯ-2016 01.jpg

Уран 9

В края на 2010 г. е показан като първия роботизиран боен танк. Той трябва да работи без никаква човешка намеса и да се управлява дистанционно при нужда. През 2016 г. е показан с 30 мм оръдие, анти-танкови ракети и други малки благини. Успя да стигне дори до Сирия, но се оказа, че има толкова малък обхват, че евтин китайски любителски дрон може да се представи с много по-добра техника и да ни изненада с по-добри системи. В Украйна дори не беше показан, тъй като просто нямаше смисъл. Роботите не могат да решат проблемите на руските сили и никой вече не ги търси.

Sukhoi Design Bureau, 054, Sukhoi Su-57 (49581303977).jpg

Su-57

Легендарното 5-то поколение се оказа един от най-горчивите лимони. Впрочем имаме цял отделен материал за него. Разработван с помощта на Индия, този изтребител успя да откаже дори индийците от повече опити да го превърнат в модерно оръжие. Индия разработва свой собствен изтребител в момента и най-вероятно ще успее да изпревари руснаците. Su-57 е разработен за директен двубой с по-стария F-22 и то във време, в което на въоръжение се използва F-35. През 2012 г. се твърдеше, че армията разполага с между 6 и 15 изтребителя от този вид. Никога не е забелязан във въздушното пространство на Украйна.

2018 Moscow Victory Day Parade 66.jpg

Свръхзвуковите ракети „Кинжал“

През 2018 г. Владимир Путин заявява, че има цели 5 нови ядрени системи – готови сме да повярваме. Една от тях е именно „Кинжал“ и може да се похвали като свръхзвукова ракета. Поставена е на модифициран МиГ-31 и можела да носи конвенционален и ядрен товар, докато скоростите преминават Мак 5. На практика се твърди, че тази ракета може да е опасна за наземни цели и самолетоносачи.

Разбира се, някои медии у дома твърдят, че това е толкова съвършена ракета, че дори може да маневрира, но според Лойд Остин, тази ракета се доказва по-скоро като оръжие с минимален ефект, отколкото като носител на победата. Дори не е ясно дали е използвана в Украйна, след като най-вероятно трябваше да причини доста щети, за разлика от иранските дронове. Всичко изглежда наистина розово на хартия, но практиката ни показва нещо съвсем различно, ама много различно.

 
 
Коментарите са изключени за Чудните военни оръжия: Руското оръжие, което трябваше да спечели в Украйна

Повече информация Виж всички