Често срещани грешки за бирата

| от |

Ако бирата предизвиква у вас само картини на клатушкащи се студенти, чичаци с тумбаци или развеселени спортни фенове, които къркат преди, по време и след голям мач, помислете пак. Бирата е изминала дълъг, дълъг път и много от предубежденията за нея са определено несправедливи. Както ще видим с тези 11 мита.

Бирата трябва да се сервира ледено студена

За да се насладите подобаващо на бирата си, тя трябва да се сервира при 6 градуса по Целзий (или 44 по Фаренхайт, ако сте чужденец). Има малко свобода в това число според вида бира, която пиете: например стаут, отлежал в бъчва, трябва да се сервира само леко охладен. Причината е, че вкусовите рецептори не могат да уловят вкуса на напитка, ако тя се сервира ледена. Добрата новина е, че ако разполагате само с бира, която не ви харесва, сега вече знаете как да я пиете, без да усещате вкуса.

Бира трябва да се пие от студена чаша

В продължение на темата с температурите – бирата не трябва да се пие и от студена чаша. Бихте ли сервирали вино в студена чаша? Не. Една такава халба също ще притъпи сетивата ви за вкуса.

Tutankhamunale

Всички тъмни бири са тежки

Ако сте избягвали тъмните бири, защото мислите, че ще ви надвият много бързо, еми заблуждавали сте се. „Хората е нормално да приемат, че те са по-тежки“, казва Хали Боун, представител на пивоварната Allagash и автор на книгата „The Naked Pint“. „Мисля, че това е във връзка с Guinness, която се рекламира като кремообразна и почти като храна, това е усещането, което те създават в рекламите си. За много хора това е първата тъмна бира, която пият, така че те приемат, че всички са подобни на нея. Докато всъщност тъмните бири са просто тъмни заради степента на изпичане на малца, който се използва в тях.“

Guinness е изначално много пенлива

Разбира се, Guinness прави и много пяна, но Боун обяснява, че това няма толкова общо със самата бира, а с кега, който се ползва при повечето стаути, в който има повече азот от обикновено. За да се получи тази пяна, се използва и друг кран (за стаут), който има дълъг и тесен чучур.

Пиенето на бира от бутилка е най-добрият начин да й се насладите

Разбира се, бутилката може да изглежда по-изискана от кенчето, но все пак не е най-подходящият съд. „Пиенето на бира от бутилка е още едно „не“, най-вече защото вкусът се влияе много и от обонянието ви, така че ако отпиете от бутилка, носът ви изобщо няма да усети нищо“, казва Боун. „Гърлото й е твърдя тясно, за да можете да усетите аромата на бирата. Точно както ако пиете червено вино от бутилката, няма да можете да го оцените“.

Можете да съхранявате бирата където и да е

Бира трябва да се съхранява в хладилник; тя реагира най-добре на студено и тъмно.

Australian beer production 1945

Бутилката няма значение

Важно е бутилките да са по-тъмни. Прозрачните или зелените бутилки може и да са красиви, но не предпазват бирата от светлина. Тъмните са най-добри за запазване на предвидения й вкус.

Щом е в кенче, значи е евтина

Кенчетата всъщност са чудесен начин за съхранение на бирата, но в старите времена те често са придавали на напитката алуминиев вкус. „Повечето от кенчетата, които пивоварните използват в днешно време, имат облицовка на водна основа, така че бирата всъщност не докосва алуминия“, казва Боун. „Това може да е наистина полезно за нея. Кенчетата освен това се нагряват и охлаждат много бързо, така че очевидно искате да ги държите студени.“

Бирата е много по-проста от виното

Имате четири съставки – малц, мая, вода и хмел – какво по-просто от това? Манипулирането на тези съставки по различни начини ще ви даде различни разновидности и вкусови качества, но пивоварните правят някои наистина креативни неща, като да добавят аромати, за които не сте и предполагали, че могат да си отиват толкова добре в бирата. „Голяма част от ароматите в бирата идват от малца, хмела или дрождите, но всъщност тя предлага огромна свобода“, казва Боун. „Направихме бира в Allagash, наречена Farm to Face, която е доста тръпчива и кисела. Добавихме към нея пресни праскови от местна ферма. Не можеш да направиш такова нещо с виното – не можеш да добавиш праскови. Хората добавят в бирата всичко, което можете да си представите – ананас, кокос, всякакви плодове – няма правила. Това е едно от най-забавните неща за пивоварите, тя много прилича на готвенето – можеш да добавиш розмарин, можеш да добавиш каквото си искаш. Всеки експериментира. Това прави света на бирата наистина интересен.“

От бирата ще добиете бирено коремче, но от коктейлите – не

Разбира се, всичко в излишък ще допринесе за увеличаване на теглото, но бирата едва ли е най-калоричната напитка, която ще намерите в бара. Голяма част от предразсъдъците за бирата (например „биреното коремче“), се дължат на погрешното схващане, че тя е особено тежка. „Повечето чаши вино са с доста високо съдържание на алкохол, а много от коктейлите са много по-калорични“, казва Боне. „Ако пиете маргарита, това е едно от най-висококалоричните неща, които можете да изпиете.“

 
 
Коментарите са изключени за Често срещани грешки за бирата

Повече информация Виж всички