Спортни хроники: Талантът на Юнайтед, който стана свещеник

| от Chronicle.bg |

Бившият халф на Северна Ирландия Филип Мълрайн някога бе част от отбора на Манчестър Юнайтед, а след края на спортната си кариера реши да стане… свещеник.

С 27 мача за националния отбор на родината си, Мълрайн играе още за отборите на Норич и Кардиф по време на футболната си кариера, а през 2017-а е ръкоположен като дякон в католическата църква.

Мълрайн започва кариерата си на „Олд Трафорд“, след като преминава през звездната академия на „червените дяволи“. Халфът обаче записва само един мач във Висшата лига, преди да е продаден на Норич през 1999 г. срещу 500 хиляди паунда.

На „Керъу Роуд“ се превръща в любимец на феновете и записва над 150 за „канарчетата“, преди да замине за Кардиф през 2005-а.

Впоследствие кариерата му тръгва надолу. Мълрайн почти не се появява в игра за уелския тим, а след престои в Лейтън Ориент и Кингс Лин Таун окачва бутонките през 2008-а.

Докато много бивши футболисти преминават към треньорството или се обръщат към големите телевизии за кариера като коментатори, Мълрайн решава нещо тотално различно.

На 31 г. бившият халф зарязва бляскавия начин на живот и се обръща към вярата. Започва да служи в католическата църква, а любовта му към футбола избледнява.

В най-добрите си години Мълрайн печели по 500 хиляди паунда на година, но решава да напусне терена и да промени тотално живота си.

„Трудно е да определя точен момент кога започна промяната. Може би в последната ми година в Норич. Не че съм мислил, че ще стана точно свещеник, но започнах да се отвращавам от целия начин на живот на футболистите – споделя Мълрайн пред официалния сайт на „канарчетата“. –

Имах огромната привилегия да живея един прекрасен живот като футболист, но въпреки всички предимства, които ми даваше той, усетих някаква празнота у себе си.

Бях шокиран – питах се защо не съм щастлив, след като имам абсолютно всичко, за което един млад мъж може да си мечтае?

Това ме тикна към вярата. Започнах да чета, да изследвам, да преживявам. Реших да се прибера вкъщи и след година целият ми живот се обърна с краката нагоре.

За кратко бях доброволец към център за бездомни хора. Започнах отново да ходя редовно на църква и често да се моля. Просто открих, че това ми доставя удоволствие. Футболът е пълен с върхове и падения, но тук усещах единствено радост.“

В момента 46-годишният бивш футболист е известен сред вярващите като Преподобни Филип Мърлайн. Ръкоположен е за свещеник през 2017-а и в момента е част от приората „Света Мария“ в Корк.

След като слага край на кариерата си преди повече от десетилетие, Мърлайн не изпитва никакво съжаление за решението си.

„Усетих, че църквата е моето призвание, малко по-късно същата година (в която се отказва от футбола – бел.ред.). Опознах този начин на живот и имах силното желание да го следвам. Отне ми няколко месеца, за да се реша, но вече осем години продължавам по същия начин.“

Мърлайн е голям любимец сред фенската база на Норич, но не навсякъде е бил обичан винаги.

Веднъж, през 2005-а, е изгонен от лагера на Северна Ирландия, след като не се съобразява с вечерния час и излиза за гастрол по баровете със съотборника си Джеф Уитли.

Питър Крауч, който играе заедно с Мърлайн в Норич, вярва, че има някаква заслуга за решението на северноирландеца да избере бъдеще като свещеник.

Футболът и алкохолът винаги вървят ръка за ръка с красивите жени. И случаят на Мърлайн не е различен. В пика на кариерата си бившият халф излиза с моделката Никола Чапман, която впоследствие се превръща и в риалити звезда.

В момента 43-годишната Чапман се е пренесла изцяло в социалните мрежи като блогър за мода и красота. Каналът ѝ в YouTube се радва на повече от два милиона последователи.

Като част от обучението си за свещеник, Мърлайн постъпва в Павския ирландски колеж в Рим през 2009 г. Преди това две години учи философия в Италия, а накрая завършва образованието си с бакалавърска степен по теология в Белфаст.

Бившият му съотборник в Норич – Пол Мавей, веднъж го посещава в италианската столица и остава шокиран.

„За съжаление, Фил имаше много проблеми с контузии в края на кариерата си и реши да спре. Премести се в Белфаст, за да реши какво да прави по-късно в живота си – разказва Маквей пред Catholic Herald. –

За мое учудване, а може би и за останалия футболен свят, Фил реши да стане католически свещеник.

Аз продължавах да поддържам връзка с него и знаех за решението му да преобърне живота си, както и че се занимаваше с много благотворителна дейност и че всяка седмица помагаше на бездомни хора.

И все пак – беше истински шок, когато той усети, че именно това е неговото призвание.“

През 2016-а, както се случва с много футболисти, Мълрайн се замеси в данъчен скандал. Не много богоудгодно, нали?

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Талантът на Юнайтед, който стана свещеник

Повече информация Виж всички