Спортни хроники: Когато една снимка на Курникова за малко не блокира целия интернет

| от |

През 2001 година Анна Курникова бе осмата най-търсена жена в „Гугъл“. Пред нея бяха само актриси и певици от ранга на Бритни Спиърс, Памела Андерсън, Дженифър Лопес и Шакира.

От изключителната популярност на руската тенисистка се възползва 20-годишният холандски студент Ян де Вит, който създаде един от най-известните вируси в света.

Вирусът се разпространяваше по следния начин – човек получава мейл с тема „Заповядвай ;o)“ и текст „Здравей: Виж това!“ Към мейла е прикрепена снимка (jpg. файл) с името на Анна Курникова.

Бързащите да отворят снимката на Курникова бързо разбират, че това не е .jpeg файл, а вирус, който събира контакти от пощата Microsoft Outlook и разпраща вируса на всеки един от тях.

Де Вит пуска вируса на 11 февруари 2001-ва и само за два дни вирусът се разпространява до милиони компютри по целия свят. Уплашен от резултата, 20-годишният студент признава пред родителите си, че той е автор на вируса. Впоследствие си признава и публично.

Холандецът твърди, че е пуснал вируса, за да покаже, че хората не са си взели поука от случая с вируса ILOVEYOU. През 2000 година той се разпространява чрез мейли с текст „I love you“ („Обичам те“ – от англ.).

Бързо вирусът се разпространява до над пет милиона компютри и нанася щети за 15 милиона долара.

За разлика от вируса със снимката на Анна Курникова, който просто разпраща файла на списъка с контактите ви, ILOVEYOU заразява и изтрива други файлове в компютъра.

„Миналата седмица прочетох интересна статия със заглавие: „Вирусът ILOVEYOU не научи хората на нищо“. И мисля, че е напълно вярна. Мисля, че и вие ще се съгласите с мен, имайки предвид скоростта, с която се разпространи. – пише в извинителното си писмо Де Вит. –

Може би и Анна е виновна, защото е толкова красива.

Искам да кажа и че никога не съм искал да вредя на никого. В крайна сметка тези, които отвориха файла, сами са си виновни.“

Kournikova-SYD-1

2002 г.

Вирусът на Де Вита не води до други поражения по устройствата, освен че се разпраща до всичките ви контакти и „заразява“ и техните компютри. Основната заплаха от това е единствено препълване на входящата кутия в мейла. Затова и един журналист използва следната метафора за вируса: „Както и самата тенисистка, вирусът със снимката на Анна Курникова предизвика огромен интерес, но му липсваше завършващия удар.“

На 14 февруари 2001-ва Де Вит сам се предава в полицейското управление на родния си град Снек. Младежът бе заплашен с вкарване в затвора за период до четири години, но бе спасен от кметът. Управникът на Снек видя възможност за общината. Според него Де Вит е направил добро за цялото общество, научавайки ги за опасността от компютърните вируси. В допълнение, кметът сметна вирусът Курникова за достатъчно безобиден, но определи момчето като „талантливо“ и му уреди интервю за работа в IT отдела на местната управа.

Случаят стигна чак до ФБР. От САЩ изпратиха доказателства до съда, че малката авантюра на Де Вит е довела до загуби от 166 хиляди долара само на тяхна територия. Федералната служба откри и 55 пострадали от вируса, които да свидетелстват на делото срещу него.

Адвокатите на Де Вит и самият холандец твърдяха, че последиците от вируса са минимални. В крайна сметка 20-годишният „хакер“ не влезе зад решетките, но бе осъден на 150 часа общественополезен труд.

През 2002-ра Де Вит обжалва присъдата, но по-всишата инстанция я потвърждава. Съдът дори отчита, че вирусът е можел да нанесе много по-сериозни щети, включително да „парализира интернет“. И според съда Де Вит е бил наясно с тази опасност.

Случаят с вируса стана толкова известен, че през 2004-та се появи дори в сериала „Приятели“, където малко го преекспонираха. Там той заразява компютъра на Рос, но нанася много по-сериозни вреди – изтрива цялата информация от твърдия му диск. Друга неточност, която сценаристите допуснаха – вирусът заразяваше само „Windows“ системи, докато Рос работеше на „Mac“.

Що се отнася до експертите и чисто компютърните умения на Де Вит, запознати твърдят, че масовото разпространение на вируса не се дължи на изкусния му дизайн. Точно обратното – холандецът не е показал никакви специални умения при създаването му, което отнема само няколко часа.

Най-важното в случая е „ракетата-носител“ на вируса, а именно Анна Курникова. Според експертът по киберсигурност Греъм Клули случаят с вируса е брилянтен пример не за някакви компютърни умения, а за социален инженеринг.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато една снимка на Курникова за малко не блокира целия интернет

Повече информация Виж всички