shareit

Спортни хроники: Гаси Моран, заради която промениха правилата за цвета на бельото на „Уимбълдън“

| от Chronicle.bg |

През лятото на 1975-а Гертруде Моран пристига в Санта Моника, където се запознава с двама мъже, които се представят за музиканти. Тримата танцуват и се забавляват по клубовете, след което предприемат разходка по плажа. Това е последното нещо, което Гaси помни, преди да се събуди в болницата.

Бившата №1 на САЩ е дезориентирана, едва усеща тялото си и няма представа как се е озовала там. Полицаите разказват, че са я намерили на сутринта в безсъзнание. Главата ѝ е била пукната след удар с тъп предмет, дрехите – разкъсани, а самата тя е била обрана.

„Имам селективна памет – разказва Гaси години по-късно за „ESPN“. – Лошите моменти биват изтривани и помня само хубавите. Може би заради това живея толкова дълго.“ Мъжете, които изнасилват и ограбват една от най-известните тенисистки 40-те и 50-те години на миналия век, така не са открити.

През целия си живот Гaси има проблем – твърде лесно се доверява на хората. Така е отгледана. Баща ѝ работи като звукар за Universal Studios. Покрай работата му Гертруде се запознава със звезди като Чарли Чаплин и Грета Гарбо. Именно Чаплин е първият ѝ учител по тенис – двамата подхвърлят топката над импровизирана мрежа покрай снимачната площадка.

Като малка Гaси също мечтае да се реализира в киното, но след като разбира, че няма достатъчно талант за това, се пренасочва към спорта. На 26 става абсолютна шампионка на САЩ, което означава, че печели националните титли на сингъл, на двойки и на смесени двойки.

Американката разполага с мощен форхенд и решава да го покаже на свещената трева на „Уимбълдън“. Гaси иска да впечатли лондонската публика не само с уменията си на корта, но и с визията си. „Тя бе актриса в душата си; движеше се безпроблемно по корта. Грациозността ѝ бе пленителна“, казва за нея дизайнерът Тед Тинлинг.

Именно той е отговорен за роклята, с която Гаси излиза на „Уимбълдън“ през 1947 г. Тед се възхищава на дългите крака на американката и прави роклята неприлично къса за онова време, за да ги подчертае допълнително.

„Беше невероятно! Останалите тенисистки обръщаха глава, когато ме видеха“, казва Моран. Тинлинг обаче отива дори по-далече. Гаси го моли да ѝ пришие шорти под роклята, тъй като така е свикнала да играе. Вместо в бяло, дизайнерът оцветява бельото на тенисистката в лилаво и завършва шортите с дантелен ръб. Впоследствие Тед скъсява допълнително роклята, за да може дантелата да се показва изпод нея по време на разиграванията.

Роклята се превръща в тотален хит още след първата тренировка на Моран в Лондон. Тинлинг шокира консервативното британско население. Еротичният екип в комбинация с грациозната фигура на Гаси се превръщат в сензацията на турнира.

Първият мач на Моран на свещената трева привлича повече зрители, отколкото срещата на мъжете на Централния корт. Зрителите са омаяни не само от красотата на американката, но и от играта ѝ, и веднага ѝ лепват прякора Грациозната Гаси.

„Фотографите лежаха по земята само и само да заснемат лилавото бельо“, триумфира щастливият Тинлинг. Великобритания полудява по Гаси – към нея валят предложения за участия в радио програми, филми, реклами; на нейно име се кръщават блюда в менютата на ресторанти около All England Club, както и един състезателен кон.

Години по-късно я сравняват с Анна Курникова заради външността ѝ, с разликата, че американката показва завидни качества не само във физическо отношение, но и на корта. Кой знае каква суперзвезда щеше да бъде, ако играеше във времената на тоталното телевизионно покритие на спорта и на социалните мрежи.

Гаси се радва на вниманието, но дори не подозира какви размери ще достигне бумът на лилавите гащета. Светкавиците на фотографите затрудняват играта ѝ и тя преодолява само първите два кръга на „Уимбълдън“.

Еуфорията на феновете при всяко нейно появяване на корта започва да притеснява властите. За облеклото ѝ се говори дори в парламента, откъдето осъждат „вулгарния“ ѝ външен вид. Президентът на All England Club сър Луис Грейг забранява на Моран да използва екипа.

Дизайнерът Тед Тинлинг, чиято запазена марка се превръщат скъсените рокли и изработва такива дори за Били Джийн Кинг и Мартина Навратилова, получава забрана да стъпва на територията на клуба. 33 години по-късно е сложен край на изгнанието на Тинлинг.

Фурорът, който Гаси прави в Англия, стига и до бреговете на САЩ. След като се прибира в родината си, Моран получава покани не само за турнири по тенис, но и за различни социални събития. Тя обаче ги отклонява, тъй като иска образът ѝ в публичното пространство да остане като на атлет, а не на секс бомба.

Подобно нещо се случва и в началото на кариерата на Симона Халеп, която дори се принуждава да намали бюста си в името на успехите си на корта.

В зенита на кариерата си Моран започва да се изявява като анализатор по телевизията. „Аз бях една от първите жени, които коментират спорт, и мъжете се обиждаха от това – обяснява Гаси. – Дори получих няколко писма и гневни обаждания по телефона, в които получавах обиди и заплахи.“

Телевизионната ѝ кариера обаче приключва, след като нарича католическата църква политическа партия в ефир.

През 1952-ра Моран все пак осъществява мечтата си и заснема филм – американката играе в тенис комедията „Пат и Майк“ с Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси. Тенисистката се изявява в множество реклами. Създава собствена компания за спортна екипировка, но тя бързо фалира.

В средата на 50-те Моран усеща, че тенисът ѝ липсва, и приема предложението на Боби Ригс да се присъедини към новосъздадения професионален тур. „Боби ми предложи договор за 87 хиляди долара, но не знаех, че ще стана част от един пътуващ цирк – споделя Гаси. – Постоянно играех с едни и същи противнички, а той не спираше да експлоатира образа ми на фриволното момиче с лилавите шорти.“


Гаси бързо зарязва тура и напуска още преди да е изпълнила и половината от договора. Впоследствие се насочва към демонстрационните мачове, като играе дори пред американската армия във Виетнам.

По време на едно от участията ѝ в разгара на войната във Виетнам, хеликоптерът, с който се придвижва, катастрофира в джунглата. Моран получава сериозна контузия в гръбнака и множество други фрактури. Но Гаси оцелява и по подобие на изнасилването не помни голяма част от трагичния инцидент.

Това далеч не е първият опит на Гаси във военно време. По време на Втората световна война, все още само 17-годишна, бъдещата тенис звезда работи по 12-часови смени в завод, който произвежда военноморска техника за американската армия. Брат ѝ пък загива на фронта.

В личен план Гаси няма много успех. Жени се три пъти, но отново не подбира достатъчно добре хората около себе си. Самата тя не успява да се научи как да управлява парите си. Продава имота на баща си в Санта Моника с един милион под пазарната цена.

Прави опит да издаде автобиография, но се проваля, тъй като нито един издател не проявява интерес към нея. За да закърпи бюджета си, Моран тегли заем, но не успява да го изплати, заради което банката прибира апартамента ѝ, в който живее в продължение на 22 години.

През 80-те Моран вече работи като треньор по тенис, но контузии пречат на подвижността ѝ. Собствениците на тенис центъра я съжаляват и ѝ предлагат да удължат договора ѝ с по-малка натовареност, но гордостта на Гаси не ѝ позволява да приеме това предложение. Вместо това, тя започва да работи в магазина за сувенири към зоопарка.

Веднъж, вече доста възрастна, Гаси се заговаря с момче, което се оказва, че е част от група от млади тенисисти, които са заведени на посещение в зоопарка. „Искаш ли да те науча да играеш тенис?“, пита момчето. Треньорът му обаче бързо разпознава Моран и му отговаря: „Едва ли има нещо, на което можеш да можеш да научиш една шампионка на Америка.“

До края на живота си Гаси живее в бедност в малък апартамент в Лос Анджелис. Продава всичките си трофеи, включително и роклята с лилавите гащета, за да оцелява. Приятели се опитват да ѝ помогнат, но шампионката не желае да получава подаяния.

„Опитах се да се свържа с нея, но Гаси отказа“, казва и дизайнерът Тинлинг. Американката предпочита компанията на котките си, от които има цяла дузина, а през 2013-а си отиде на 89-годишна възраст.

В едно от последните си интервюта Моран споделя, че повратният момент в живота ѝ не е излизането на свещената трева с роклята с лилавите гащета, а вдъхновяващата история от детството ѝ за срещата с Чарли Чаплин. Великият актьор ѝ разказал за огромната гордост, с която стъпвал винаги на червения килим. Оттогава и Гаси се опитва да изглежда също толкова горда във всяка стъпка, която прави.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Гаси Моран, заради която промениха правилата за цвета на бельото на „Уимбълдън“

Повече информация Виж всички