Шахматна драма, секс играчки, вибрации и други проблеми между Ханс Нийман и гросмайстор Карлсен

| от |

Всеки спорт има хора, които търсят по-лесния път за победата. Такива методи са известни в бокса, моторните спортове, футболът и почти всеки друг. Обвиненията в измама не са нещо ново, но не очаквахме, че подобни техники ще има в шаха. Там се стигна до едно ново ниво, след като шахматист заведе дело срещу свой колега на стойност от 100 милиона долара. На 19 септември се наблюдаваше срещата между Магнус Карлсен – номер 1 към този момент и шампион по шах от 2013 г. Въпросният играч се отказва от играта с Ханс Нийман в шестия рунд, при това доста демонстративно. След една седмица в тишина, той най-накрая проговаря и дава обяснение за поведението си:

„Вярвам, че Нийман мами постоянно!“

Ханс признава, че два пъти е мамил по време на игра. Платформата Chess.com започва разследване срещу играча и предоставя доклад от 72 страници, в които твърди, че е получил нелегална помощ, при това в повече от 100 онлайн срещи. Подобни обвинения са особено тежки за всеки един играч и логичното се случва, Ханс завежда дело срещу Карлсен, онлайн платформата на професионалните шахматисти и други участници в това обидно твърдение, което целяло само да унищожи реномето му. Неговият юридически екип прави още 2 обвинения по същата линия в последните 8 месеца, но съдът в Мисури не завежда дело, защото оплакването не може да бъде потвърдено с данни. Магнус е доволен от този факт и твърди, че сега спокойно може да се насочи обратно към играта, но дали това ще е краят, както мнозина очакват?

Норвежкият гросмайстор Карлсен напуска един от най-интересните мачове с Ханс в голмята купа, по време на втория ход и не дава никакви обяснения. Играчът хвърля своя микрофон и изключва камерата си. Драматичният момент може да остане като един от най-вълнуващите в историята на шаха, но най-вероятно Карлсен е искал да изрази своето мнение срещу 19-годишният американец, който бързо трупа слава във въпросната среда. Едва на 21 септември, миналата година, гросмайсторът заявява какво се е случило.

Менторът на Нийман се оказва човек на име Максим Длуги – въпросният е изгонен от платформата през 2017 г. и през 2020 г. е с прекъснати права, защото мами. На 28 септември има още едно разкритие от издание Vice, в което се показват мейли от Длуги, който признава, че е мамил и е учил своите студенти да използват изкуствен интелект за своите игри, който обаче да подава тайни сигнали коя фигура и в кое време да се мести.

Самата сага се развива няколко седмици, преди да дойде големият шампионат. На 4 септември Нийман и Карлсен излизат на арената, за да премерят сили в 3 рудна. Нийман влиза с възможно най-ниския рейтинг на полето, но успява да изненада Карлсен, който в този момент има 53 победи в серия и винаги получава предимството на белите. Нийман смята, че неговият опонент се е разочаровал от факта, че губи от никаквец, който никой не познава. Освен това е било обидно за гросмайстора да се окаже унижен пред публика и приятели.

По неговите думи, няма някаква тайна в победата, а просто става въпрос за някакво чудо, което го е спасило и е дало предимството. По това време и коментатора Алехандро Рамирез ще потвърди, че Карлсен прави една невероятна вариация на своята игра, която няма нищо общо с неговия стил.

Нийман е на мнение, че е гледал подобно разиграване срещу други опоненти и в други мачове, включително и Лондонският класически шах турнир. Единственият проблем е, че младежът може би се е объркал, защото нито Карлсен, нито Уесли Со са играли във въпросния. По неговите думи, ветераните в този спорт са доста странни и имат интересни маниери по време на игра. Той е научил всичко, защото е прекарал много време в гледането на точно такива срещи и е успял да натрупа сериозен опит. Карлсен напуска състезанието на следващия ден. Всички са изненадани от този ход, но няма никакво обяснение, гросмайсторът просто казва, че не иска да говори и да си навлича още неприятности.

И така започват най-големите и интересни конспирации, които от много време съществуват в обществото на една от най-популярните и интелигентни игри в света. По думите на Хикару Накамура, Карлсен е напуснал, защото е смятал, че неговият опонент е мамил. Канадският гросмайстор Ерик хансен ще заяви, че отказва да посещава турнири, в които участва Нийман. Онлайн платформата също не е особено добре настроена с идеята, че младежът е почтен и играе без помощ.

19-годишният американец продължава да твърди, че е разочарован от своите герои, особено след като само той знае истината. По думите на обидения, измамите, за които става въпрос, са се случили на 12 и 16-годишнавъзраст. Вторият път, обяснява Нийман, той искал да повиши рейтинга си и да започне да играе срещу по-силни опоненти. Това е било неговото най-голямо съжаление, след като е разбрал, че няма пряк път към щастието и се постарал никога повече да не мами, особено в турнири, където има и награден фонд.

Наказанието на онлайн платформата е да го изгони от турнирите, макар и да разполага с една от най-добрите защити срещу измамници. По думите на ощетения, причината е, че Карлсен просто е настоявал за неговото премахване. Всички са недоволни по един или друг начин, но най-вероятно Нийман е най-пострадал, особено след като дори Илон Мъск се намесва и твърди, че най-вероятно има някаква измама. В един пост в платформата Reddit се твърди, че младият шахматист е използвал секс играчка, за да мами. Няма никакви доказателства за това, но технически е възможно да се използват вибрации, за да се подсказва.

През юли ще се появят и програмисти като Джеймс Стенли, който се опитва да демонстрира дали може да получи подсказвания за ходовете си чрез вибриращо устройство в обувката си. Нийман е готов да се съблече напълно гол и да играе така, защото нямало какво да крие. Готов е да играе дори в зала с абсолютно никаква електронни намеси, но преди всичко иска да получи правото си да играе отново.

Малко по-късно се появява и твърдение, че няма никакви индикации, че американецът е успял да мами и да създава някакви проблеми. Въпреки това, организаторите решават да вземат мерки и поставят специални уреди, които да индикират радио-честоти, които могат да се предават от самите играчи по време на самата среща. За да е още по-сложно, самият стрийм на срещите ще се движи с 15 минути закъснение, спрямо реалната среща, за да е сигурно, че няма как да има странични наблюдатели, които да дават информацията в реално време.

Последната среща между Нийман и Карлсон трябвало да донесе някакъв мир и удоволствие от играчите, но за сметка на това се случва точно обратното. Шахматната федерация също беше разочарована от Карлсон, който свалил реномето на спорта и неговите действия нарушават изцяло очакваното решение. Карлсон се защитава и на 25 септември печели друг турнир, там споделя, че просто е необичайно да види израстването на един 19-годишен в професионалния шах и участието му в големите турнири е твърде подозрително. По негово мнение, много често се стига до този момент, че когато един човек мами в миналото, в бъдещето може да бъде още по-добър в действията и намеренията си.

Онлайн платформата Chess.com представя своя рапорт на 4 октомври и заявява, че в няколко от игрите си, Нийман най-вероятно е мамил. По думите на платформата, Нийман признава само пред тях, че е мамил, а информацията е обменена на 7 юли 2020 г. Сайтът е решил да запази това в тайна, защото Нийман твърдля, че всички мамели, а на него му станало скучно. По неговите думи, той е мамил само срещу играчи, които също са мамели, но никога не е използвал тези методи при някого друг.

Сайтът обаче няма директни доказателства, а само думите на едната страна срещу другата. По думите на Карлсен, проблемите са започнали след като са направени няколко подозрителни хода, а обяснението за стратегията на Нийман също е особено странно и дори невъзможно. На 20 октомври, отегченият измамник завежда дело. Документът от 44 страници е насочен към Магнус, Накамура, Chess.com и Ренч като хора, които са го поставили в центъра на един от най-големите шах скандали. Искането на шахматиста е сумата от 100 милиона долара. Шахматният сайт побързал да заяви, че ситуацията е далеч по-различна и след като самият Нийман е заявил, че е мамил, няма смисъл да твърди обратното или да се обижда.

Самото дело никога не се завежда, а Ханс продължава да твърди, че е изгубил много, след като е изгонен и не може да играе. Това явно е другият вариант, който най-вероятно се стреми да достави още повече главоболия.

 
 
Коментарите са изключени за Шахматна драма, секс играчки, вибрации и други проблеми между Ханс Нийман и гросмайстор Карлсен

Повече информация Виж всички