Кратка история на женския футбол

| от |

Едно сатирично стихотворение от средата на 15 век на плодовития източноанглийски монах Джон Лидгейт разказва за „атракциите“ на „моята прекрасна дама“. Тя носи зелена качулка и има две малки гърди, притиснати заедно, така че да изглеждат като голяма „къмпинг топка“ (диалектна дума от източна Англия за футболна топка).

Към 16 век участието на жените във футбола се е измества отвъд асоциациите между гърдите и топката и те вече ходят да гледат мачове. Най-известната футболна фенка от това време е Мария Стюарт, кралица на Шотландия.

MaryQueenofScotsMourning

През 70 години на 20 век топка, изработена от кожа и с плондир от свински пикочен мехур, е открита на рафтовете в камерата на кралицата в замъкът Стърлинг (резиденцията й). Сега тази топка е изложена в художествената галерия и музей на Стърлинг Смит и се твърди, че е „най-старата футболна топка в света“, въпреки че археолозите от Уинчестър намират две други кожени топки (приблизително колкото съвременните тенис топки), които са с около 500 години по-стари. През юни 1568 г., след като абдикира и бяга в Англия, Мери гледа футболен мач някъде между замъка Карлайл и шотландската граница. В играта участват около 20 човека от нейната свита, които играят в продължение на два часа „много силно, пъргаво и умело с чиста и честна игра“.

Английският лекар от 16 век Джон Кий обаче препоръчва редица енергични спортове и забавления за подобряване на здравето – но не и футбол. Освен че обезсърчава мъжете да не играят футбол, тъй като вероятно щяха да си счупят краката, интересно е, че Кий изрично не го препоръчва и на жените. Драматургът Джеймс Шърли кара един от комичните си персонажи да изрази подобно чувство: жените не са подходящи за футбол, защото са твърде леки и припадат твърде лесно. На пръв поглед това изглежда противоречи на други доказателства, защото в един пасторален „диалог между двама овчари“ придворният поет на Елизабет сър Филип Сидни слуша как една майка си спомня, „когато тя, с много високо прибрани поли, с момичетата играе на топка с табуретки“. (Според някои източници това е написано от сестрата на Сидни, Мери Сидни, графиня на Пемброк.)

Това обаче не е „жестоката“ игра на мъжете, а може би така наречената „балонна топка“ – игра, подобно на съвременния волейбол. От друга страна, Сидни може да е имал предвид игра с бухалка и топка, популярна сред младите жени от този период. В един дневник от тогава дори пише за случай, в който в Оксфорд 1633 жени играят топка с табуретки и мъжки футбол.

Така стигаме до най-ранната неоспорима препратка за жена, която участва във футболен мач. Идва от разказ във вестник за мач, изигран на 23 февруари 1773 г. В играта омъжени господа играят срещу ергени в Уолтън, село в Йоркшир. След повече от час борба, с много падане на земята и няколко счупени пищяла, женените мъже са в беда. Докато една смела жена, „виждайки мъжа си притиснат, излиза на терена, за да му помогне“. Вместо да сe плаши от „по-голямата сила“ на опонента си, тя „като истинска Амазонка… преследва топката и скоро осигурява победата“.

Малко повече от 20 години по-късно лекар от Инвереск отбелязва някои особености относно жените от неговия район: „маниерите им са мъжки“. Това не го изненадва, тъй като тези „съпруги на рибари“ вършат същите неща като мъжете си. Освен че често играя голф, те участват и в ежегоден мач между омъжените и неомъжените жени.

Тъй като се казва, че омъжените жени винаги са печелят, няколко съвременни коментатори спекулират, че произходът на играта беше ритуал за плодородие. Но няма доказателства, които да потвърдят това.

Накрая стигаме до Британския дамски футболен клуб, създаден през 1894 г. Това е идеята на Нати Хънибал и Флорънс Дикси. Нати разглежда това като възможност за бизнес и се опитва да превърне младите жени от средната класа в професионални футболисти. Флорънс, от своя страна, използва така създадената трибуна, за да говори по редица актуални политически и социални въпроси – включително семейството и подходящото женско облекло.

След акция за набиране на футболистки и формиране на отбори, на 23 март 1895 г. се играе мач между Север и Юг в Лондон. Повече от 10 000 души гледат как Северът печели убедително със 7: 1. Но отразяването в пресата е до голяма степен отрицателно. Изразява се недоволство от неженския вид на играчите и дори хитрото ляво крило на Севера, мис Гилбърт, получава неприятния прякор „Малкият Томи“.

Играят се още мачове из страната, но тази новост скоро изчезва. В дългосрочен план тази инициатива не успява да създаде официална лига и в един момент дори FA забранява женския футбол за известно време.

 
 
Коментарите са изключени за Кратка история на женския футбол

Повече информация Виж всички