Как враждата между Рудолф и Адолф Даслер роди Adidas и Puma

| от |

Възможно ли е човек да спечели от една вражда, при това със семейството? Статистиката показва, че това рядко може да се случи, но ако говорим за положителната страна, тогава най-вероятно говорим за горчивите отношения между Рудолф и Адолф Даслър, които не успяват да запазят добрите отношения и успяват да се изпокарат много бързо. Резултатът от този скандал може да бъде забелязан и до днес, но нека започнем от самото начало.

На олимпийските игри в Берлин през 1936 г. присъстват няколко афроамериканеца, което е постижение, имайки предвид, че нацистите не гледат с много добро око на тях. Джеси Оуенс е един от тях и макар да не се вписва в критериите на публиката, мнозина знаят, че е звезда на пистата и са пристигнали, за да го видят. Нещо още по-важно е, че в далечната година Джеси е обут в специални спортни обувки, създадени от двама братя с немски произход. Рудолф и Адолф Даслер стоят зад създаването на една съвършена компания за спортни стоки в Германия.

Историята на двамата започва някъде през 1919 г. и желанието им да правят нещо, с което да подпомагат семейството. Двамата се озовават в пералното отделение и започват да шият обувки. Sportfarbrik Gebrüder Dassler е името, което си избират, но по-късно избират по-съкратената версия Geda. През 1927 г. вече могат да се похвалят и с наемането на 12 работника. Битката за повече приходи започва да мотивира господата да търсят още възможности за печалба. Рудолф започва да продава обувките, а брат му се занимава с дизайна. Сред първите им успехи са и обувките с метални шипове, които се използват за стадиона. Олимпийските игри са един от най-големите общи върхове на братята.

Adolf_Dassler

Адолф Даслер

Снимка: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=42757598

Господата предлагат своите обувки на редица атлети, но най-важното е, че онези, които ги носят, успяват да инкасират седем златни медала, пет сребърни и бронзови медала. Четири от златните медали са именно спечелени от Джеси Оуенс. Публиката е в екстаз, но Адолф Даслер е в още по-голям – неговите обувки са пресичали финала многократно и това дава една от най-добрите реклами, за които мнозина биха мечтали. Успехът е толкова голям, че най-вероятно доминацията на двамата братя щяла да постави на колене конкурентите. Проблемът обаче не закъснява. Втората Световна война носи сериозни проблеми за цялото немско общество и конфликтът между Адолф и Рудолф назрява.

И до днес няма точна причина за скандалите, в повечето случаи публиката има само теории и нищо друго. Сред предложенията присъства опита на Адолф да изпрати брат си Рудолф в немската армия през 1943 г. и по този начин да вземе бизнеса, други твърдят, че Рудолф се записал доброволец. Две години по-късно Рудолф ще дезертира, но брат му няма да пропусне възможността да го издаде на противника и по този начин да гарантира неговото задържане. Понеже нацизмът вече не играе толкова злокобна роля, братята започнали да се обвиняват в социализъм и точно това води до още по-големи проблеми. И само 3 години след края на войната става ясно, че фамилията ще се раздели и така никой няма да има претенции към другия.

Историята разказва, че двамата не само са разделили бранда си, но са разделили и целия град, където оперират. Херцогенаурах се оказва град на две марки и единият взима северната страна, докато другият използва южната. Рудолф основава „Puma“, докато брат му се занимава с „Adidas“. Почти целият град работи за една от двете и така враждата между двете фирми се превръща в градско разделение и всеки служител изпитва абсолютна неприязъм към противника. Ситуацията достига до такива равнища, че по време на пика им съществуват ресторанти Puma, ресторанти Adidas, хлебопекарни с имената на двете компании и ако човек влезе и потърси услугите на ресторант, който не е част от неговата корпорация, служителите не го обслужват.

Отношенията стават толкова безумни, че дори след смъртта си настояват да бъдат погребани в различните краища на гробовете. Дори кмета на града – Герман Хакер е част от цялата игра, защото леля му някога работила в Puma. Първото затопляне на отношенията започва някъде през 2009 г. с приятелска футболна среща между двата лагера. Всеки има своите специални успехи през годините, Рудолф например успява да привлече Пеле и Марадона на своя страна в евентуалната битка за рекламни лица. Докато през 90-те години след произведени редица спортни атрибути, Adidas започват да пускат обувки за всекидневна употреба.

Легендата разказва, че практически цял живот Майкъл Джордан е очаквал да получи договор от Адолф Даслер, но за жалост не било писано и погледите били насочени към Nike.

Заглавна снимка: By Iba619GamerYT – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49403497

 
 
Коментарите са изключени за Как враждата между Рудолф и Адолф Даслер роди Adidas и Puma

Повече информация Виж всички