Kак Роджър Федерер стои зад триумфа на Юнайтед в Шампионската лига през 2008 г.

| от Любомир Найденов |

Сър Алекс Фъргюсън познава футбола отвътре навън и обратното, но понякога дори той се е нуждаел от чужда помощ. Дори за най-големите си успехи. Един от тях е триумфът в Шампионската лига през 2008 година. Тогава Манчестър Юнайтед победи Челси след изпълнение на дузпи в Москва, а шотландският мениджър вдигна втората си ушата купа и общо трета в историята на „червените дяволи“.

Но за успеха на „Лужники“ е имал скрит жокер и неговото име е Роджър Федерер. Бившият помощник на Фъргюсън в Юнайтед Рене Мюленстийн разказва как е подшушнал на Шефа за тактиката и почти перфектния подход на швейцареца в мачовете, които биха могли да помогнат и на „червените дяволи“.

„Голям фен съм на тениса и винаги съм се възхищавал на Роджър Федерер и на начина, по който контролира емоциите си – разказва Мюленстийн пред Planet Football.

„Избрах пет видеа на Федерер, които момчетата изгледаха. След това им казах да се опитат да познаят от кой турнир са, в кой сет и точка е разиграването и да ги запишат.“

Разбира се, всички успяха да познаят, че видеата са от Уимбълдън, но нямаха никаква идея в кой сет или каква точка е.

Моята идея ми беше да им покажа, че Федерер играеше, печелеше и показваше най-доброто си ниво във важните точки.

Той може да спечели първия сет, да загуби следващите два и когато се стигне до мачбол, всичко, случило се преди това, няма значение за него. Той е концентриран единствено върху победата.“

Old Trafford - the home ground of Manchester United

Мюленстийн споделя идеята си със сър Алекс след негативен резултат на Юнайтед. По време на тренировка между загубата с 1:2 от Челси във Висшата лига и между двата полуфинала от Шампионската лига с Барселона. Онзи уикенд Юнайтед трябва да победи Уест Хем, за да запази преднината си на върха в класирането. „Червените дяволи“ разбиват лондонския си сперник с 4:1 на „Олд Трафорд“, след което бият и Уигън с 2:0 в последния ден от сезона, с което завършиха на две точки пред Челси и спечелиха титлата.

„След като отстранихме Барселона, казах на Шефа, че дори да победим Уест Хем и Уигън и да станем шампиони, трябва да „рестартираме“ преди финала срещу Челси. Все едно бяхме в ситуация 40-30 на наш сервис. Това беше нашият Федерер момент“, казва Мюленстийн.

И така идва денят на финала. Двубоят започна по прекрасен начин за Юнайтед и още в 26-ата минута Кристиано Роналдо откри резултата. Франк Лампард обаче изравни и се стигна до продължения. В самия им край Челси загуби един от най-добрите си футболисти. Дидие Дрогба бе изгонен, след като удари без топка Неманя Видич. Най-вероятно, това коства и победата на „сините“, тъй като загубиха титулярен изпълнител на дузпи.

При тях Челси получи ранно предимство след пропуска на Роналдо. Джон Тери трябваше да изпълнява последната дузпа за „сините“, но се подхлъзна под поройния дъжд и стреля в гредата. След това Едвин ван дер Сар се превърна в герой, спасявайки удара на Никола Анелка, и Юнайтед отново бе европейски шампион.

„Когато Тери отиде да бие дузпата, сигурно си е мислил: „Сега съм само аз, всички светлини са насочени към мен.“ Подръпна капитанската си лента, но се разколеба, спомня си още Мюленстийн.

Разликата с нас бе, че Нани, Андерсон и Райън Гигс бяха фокусирани.

Дойде ред на Анелка. Не можех да гледам, но знаех, че каквото и да става, Едвин щеше да спаси тази дузпа, защото той е победител. Това беше неговият Федерер момент.

Чувството да спечелим Шампионската лига и да споделя тази еуфория с играчите, щаба и феновете беше невероятно.“

 
 
Коментарите са изключени за Kак Роджър Федерер стои зад триумфа на Юнайтед в Шампионската лига през 2008 г.

Повече информация Виж всички