Да спечелиш състезание и след смъртта си

| от |

Франк Хейс сигурно е бил изключително развълнуван, когато на 4 юни 1923 се качва на седлото. 35-годишният конен треньор и коняр има много опит с благородните животни, но въпреки това не се състезава често – това е едва втората му надпревара. За нея Франк се подготвя усилено като дори сваля над 5 килограма само за няколко дни.

Той ще язди на гърба на кобилката Сладка Целувка, собственост на мис А. М. Фрайлинг, на пистата в Белмонт Парк. Според букмейкърите обаче Франк и Сладка имат много малък шанс да спечелят и затова коефициентът за тях е 20 – 1. Фаворитът в състезанието е Дайми.

Сладка Целувка обаче се справя изненадващо добре и през цялото състезание е близо до Дайми. В един момент тя залита и за малко да се сблъска с него, но бързо се възстановява и в крайна сметка завършва с преднина от над една дължина (стандартна мерна единица, равна на дължината на един кон или 2,4 метра).

Така Франк печели първото си състезание! Когато мис Фрайлинг отива да го поздрави обаче, отстрани той изглежда като че ли се е навел да оправи стремената си. Но когато го доближават, той неподвижното му тяло се сгромолясва от коня на земята. Дежурният лекар на пистата, д-р Ворхийс, бързо се притича на помощ на мъжа, но единственото, което може да направи, е да го обяви за мъртъв.

По-късно се установява, че Франк е починал някъде по средата на състезанието от инфаркт. Тялото му някак е успяло да се задържи върху гърба на кобилката до финала. Сладка Целувка никога повече не се състезава, а хората често я наричат с новия й прякор – Сладката Целувка на Смъртта.

Въпреки инцидента, жокейският клуб решава, че щом Франк завършва състезанието на гърба на коня си, той все пак печели. Така става единственият жокей в историята, който печели състезание след смъртта си.

 
 
Коментарите са изключени за Да спечелиш състезание и след смъртта си

Повече информация Виж всички