11 съвета за тренировка от древните цивилизации

| от |

Независимо дали се надявате да свалите няколко килограма, или да изградите цяло ново плажно телце, древният свят е пълен с полезни съвети за влизане във форма.

Пияните атлети също трябва да тренират (просто не толкова усилено).

Напиването в древни времена не е извинение да не присъствате на фитнес уроците на Филострат. Гуруто на гръко-римската гимнастика осъзнава, че хората не могат да тренират толкова ефективно, докато са под влияние на алкохол. Но въпреки това той твърди, че пияните ученици все пак трябва да изпълняват стриктно планираните си тренировки, само че с малко по-малка интензивност от обикновено.

Нищо не повишава издръжливостта така, както вдигането на врящи котли.

Както подсказва името му, древният китайски спорт вдигане на котли включва вдигане на метални съдове, пълни с горящи въглища. Участниците ги държали високо над главите си в болезнено изпитание на човешката воля. Това зрелище понякога се превръщало в смъртоносно: Цар У от династията Цин чупи капачката на коляното си по време на едно такова състезание и почива няколко месеца по-късно.

Не прекалявайте с тренировките.

Индийският сахит „Карака“ е един от най-старите медицински документи в света (макар че историците не знаят кога точно е създаден). Въпреки че този текст възхвалява многобройните ползи от физическата активност, той също така призовава към умереност: „Прекомерното физическо натоварване причинява напрежение, изтощение, туберкулоза, жажда, кървене от различни части на тялото, задух, кашлица, треска и повръщане.“

Намалете ечемика.

Осъждането на високовъглехидратните диети не е нещо ново; много римски гладиатори са напълнявали, като са консумирали гъста ечемичена каша с боб. Клавдий Гален – прочут римски лекар – смята, че това ги прави прекалено немощни за сериозни битки и критикува тази практика.

Предтренировъчната ви програма трябва да включва много масла за тяло.

Древногръцките спортисти са известни с това, че преди тренировка са се мазали с натурални масла, които са придавали на телата им характерен блясък. По онова време учените твърдели, че това предпазва спортистите от простуда и същевременно укрепва кожата им.

Тичайте върху пясък за допълнителна издръжливост.

Анахарсис, средиземноморски философ, който прекарвал голяма част от времето си в пътуване из Атина през VI в. пр. н. е., веднъж написал подробно описание на това как гърците тренирали своите спринтьори. „Бягането на практика не се извършва върху твърда, устойчива почва“, отбелязва той, „а върху дълбок пясък, където не е лесно да се стъпи здраво, тъй като той се изплъзва изпод крака.“ Като допълнителен бонус тези млади мъже са били инструктирани и „да прескачат ров, или някакво друго препятствие, носейки оловни тежести, които са толкова големи, колкото могат да държат“.

Female topless egyption dancer on ancient ostrakon

Гъвкавостта е от решаващо значение.

Ходите на уроци по йога? Ето една поза, която може да ви прозвучи познато: на 2000-годишната египетска картина по-горе е изобразен гъвкава гражданка, която се навежда назад, докато ръцете ѝ докоснат земята зад нея.

Контролирайте на дишането си.

През II и началото на III в. от н. е. Китай е дом на един пионер в медицината, който може би е равностоен на Хипократ. Хуа Туо винаги е проповядвал за редовни физически упражнения; както обичал да казва, „човешкото тяло изисква натоварване“. Туо също така е знаел, че правилното дишане играе жизненоважна роля за личното благополучие – затова и разработва специална гимнастика, известна като „Тигрова лапа“, която помага за разширяване на белите дробове и подобряване на дишането.

Искате да сте тонизирани? Ходете да копаете.

Ако целта ви е да изградите изваяни, добре дефинирани мускули, без да използвате техники, които включват „насилствени движения“, гореспоменатият Гален препоръчва копаене, катерене по въже и изпъване на ръцете, докато ваш приятел се опитва да ги издърпа надолу.

Избирайте кратки и прости упражнения.

Сенека Младши би бил ужасен учител по физическо възпитание. Римският философ е смятал, че изтощителните упражнения в крайна сметка са безсмислени. Въпреки това, ако някой непременно трябва да тренира, Сенека е предпочитал да го прави бързо. „Има кратки и прости упражнения, които ще уморят тялото без излишно забавяне“, казва той, „като например тичане, размахване на тежести и скачане – или високо, или ниско… Но каквото и да правите, много скоро се връщайте от тялото към ума.“

Никой не харесва шумните спортисти.

Казвайте каквото искате за Сенека, но поне едно от наблюденията му върху фитнеса е точно. Следващият текст, вдъхновен от една особено неприятна порода бодибилдъри, която често посещавала градските бани в Рим, може да се напише и за някоя съвременна фитнес зала:

Измислете с въображението си всички звуци, които карат човек да мрази ушите си. Чувам ръмженето на мускулестите мъже, които се упражняват и дърпат тежките тежести; те работят усилено или се преструват, че работят. Чувам острото съскане, когато изпускат дъха си. Добавете към това шумът на един нахален гадняр, на крадец, хванат на местопрестъплението, и на човек, който обича звука на собствения си глас… плюс тези, които скачат в басейна и разплискват вода навсякъде.“

БОНУС: Животните могат да се използват като импровизирани гирички.

Колко як е бил Мило от Кротон? Когато е бил дете (поне според една легенда) бъдещият олимпийски борец имал малко теле, което вдигал на раменете си и носел наоколо. Говори се, че Мило правел това всеки ден: когато то растяло, той ставал по-силен. Четири години по-късно Мило вече бил забелязван да носи напълно пораснал бик на раменете си.

 
 
Коментарите са изключени за 11 съвета за тренировка от древните цивилизации

Повече информация Виж всички