shareit

Защо части от тялото ни болят, когато сме болни?

| от |

 

Да се ​​разболееш никога не е приятно преживяване. Но докато боледувате от някога вирусна инфекция, имали ли сте необичайни болки в части от тялото, които смятате, че не трябва да ви болят? Някои хора усещат самата им коса да пулсира; или пък кожата им става много чувствителна на допир, или зъбите им се усещат възпалени.

Но защо става така?

Wrist pain

Първо, защо изобщо може да изпитваме болка, когато сме болни?

„Когато хванете вирус, имунната ви система реагира, за да защити тялото ви. Той инициира възпаление – и болката е един от основните признаци на това възпаление“, казва Д-р Франциска Денк, старши преподавател в Kings College London, която се фокусира върху изследването именно на болката.

„Болката се причинява от нервите в тялото ви, които усещат, че имунните ви клетки са активни и следователно тялото ви е атакувано. Те реагират, като изпращат сигнали до мозъка ви, за да ви насърчат да си починете и да не се движите твърде много, докато имунната система не си свърши работата и възпалението не отшуми“, обяснява Денк.

Един от често срещаните симптоми на грипа е тъпа болка в цялото тяло, което затруднява дори седенето в леглото. По време на заболяване имунната система се втурва да защити тялото от неприятни вируси и бактерии като с инфекцията се борят конкретно белите кръвни клетки. Това усещане за болка в мускулите обикновено се дължи на възпаление и – въпреки че може да не ни изглежда така – често е добър знак, че тялото се бори.

Nociceptive pain

Защо ни болят зъбите, когато сме болни?

От двете страни на устата имате горните кътници, които се намират точно под максиларните синуси. Когато тези синуси са пълни, те могат да причинят натиск, който може пък да причини болка в тези кътници, тъй като нервите на зъбите са изключително чувствителни. За съжаление, болката може за кратко да се влоши, ако кашляме или кихаме.

Защо може да ни боли под мишниците?

Лимфните възли са жизненоважна част от вашата имунна защитна система. Те са малки структури с форма на боб, които филтрират веществата, които плуват в лимфната течност. Това им позволява да улавят бактерии, вируси и други причинители на заболявания. Често, когато сме болни, тези възли се подуват и могат да бъдат по-чувствителни на допир като вероятно причиняват и лека болка. Има клъстери от лимфни възли по цялото тяло – на врата, под брадичката, под мишниците и около слабините.

Често тези отоци намаляват, след като се възстановим от вирусната инфекция, но ако не се, те трябва да бъдат проверени от медицински специалист.

Защо може да ни болят тестисите?

За частта от населението, която има тестиси, заболяването може да доведе до пулсирането им. Тестисите са интересен орган с размерите на две големи маслини, висящи извън тялото, за да се охлаждат. Някои вирусни заболявания, като COVID-19 или заушка, могат да причинят болка в тях като страничен ефект.

Също така някои болести, предавани по полов път, като гонорея или хламидия, могат да причинят епидидимит – възпаление на навитата тръба, разположена в задната част на тестиса, която всъщност съхранява и пренася спермата.

Но може да има и други причини, поради които топките да ни болят.

Например, отново досадните лимфни възли, които споменахме, че се намират в областта на слабините – всъщност има по 10, разположени от всяка страна. Те се наричат ингвинални възли и могат да се подуят при инфекция.

Тук е добре да отбележим, че никога не трябва да пренебрегвате подуване или болка в тестисите, тъй като тя може да бъде причинена от много различни фактори. Ако изобщо имате някакви притеснения, най-добре е да се обадите на лекаря, за да ви ги прегледа. Ако болката е силна и започва бързо, трябва да отидете направо в спешното отделение.

Brown hair

Защо може да ни боли косата, когато сме болни?

Друго оплакване, което хората понякога имат, е, че са толкова болни, че ги боли косата. Тя, разбира се, не ги боли – боли ги скалпът, който е богат на нервни окончания, кръвоносни съдове и мастни жлези.

Понякога настинката или грипът могат да причинят тензионно главоболие или мигрена. Един симптом за страдащите от мигрена е „болка в косата“. Това всъщност е симптом, наречен „алодиния“, причинява се от повтарящото се задействане на нервните клетки в мозъка и може да причини повишена чувствителност към стимулация. Някои хора всъщност го сравняват със слънчево изгаряне по цялото тяло.

Възможно ли е болката да е на психологическа основа?

Ами ако зад болката изобщо не стоят физически фактори? Може да става въпрос за т. нар. биопсихосоциално влияние върху болката – биопсихосоциалният модел разглежда биологичните, психологическите и социалните фактори зад медицинските проблеми.

„Изпитваме болка, когато нивото ни на безопасност е застрашено. Тъй като всеки човек и всеки момент са уникални, болката може да варират значително между хората и ситуациите. И така, двама души с еднакво увреждане на тялото си (заболяване или нараняване) могат да изпитат различна болка по интензивност, продължителност, честота и местоположение в зависимост от набор от биологични, психологически и социални фактори. Например, скорошно проучване установи, че дори спомените за болка влияят върху бъдещите й преживявания“, казва Д-р Джошуа Пейт, старши преподавател по физиотерапия в Технологичния университет в Сидни (UTS), чиито изследвания се фокусират върху изследване на болката.

 
 
Коментарите са изключени за Защо части от тялото ни болят, когато сме болни?

Повече информация Виж всички