Запознайте се с Йоуи, австралийският брат на Голямата стъпка

| от |

От змии до скорпиони, австралийската пустош предлага изобилие от страховити животни. Но една легенда гласи, че тази огромна пустиня е дом на повече от едно митично създание – включително звяр, подобен на Голямата стъпка, на име Йоуи.

Въпреки че разказите на европейците датират от 19 век, се смята, че историите за това същество на местните аборигени в Австралия са много по-стари. Тези истории разказват за огромен звяр, подобен на маймуна, който е наричан „косматия човек от гората“.

От най-новите наблюдения до стария фолклор около този ужасяващ звяр, ето всичко, което трябва да знаете за австралийския Йоуи.

Notes on the Aborigines of New South Wales - Plate 7 A Yaroma rushed out and swallowed the Man

Страшната среща с Йоуи през 2021 г. в Куинсленд

Тримата мъже не могат да повярват на очите си, когато на тъмна улица в Куинсленд, Австралия, през декември 2021 г., се изправят лице в лице с човекоподобното.

„Бяхме в пълно недоумение от това, което виждахме“, казва Стърлинг Слокок-Бенет, който забелязва мистериозния криптид до Шеймъс Фицджералд и още един мъж, всички от които работят на плантация.

Той добавя: „Определено беше страшен момент за мен; както казах, бях силно объркан и потресен от това, което виждахме, и когато се приближихме, нищо не ни стана по-ясно.“

Тримата мъже се натъкват на предполагаемия Йоуи на 4 декември, докато си проправят от работа към къмпинга Джимна. Те първо виждат „прегърбена фигура“, която дебне под уличното осветление. Фицджералд описва звяра с „маймуноподобно“ лице и „дълги ръце“.

„Първоначално мислехме, че е глиган или наистина голямо животно, докато не се приближихме и го видяхме да избяга по много маймунски начин“, обяснява Фицджералд.

Срещата го оставя разтърсен и поставя под въпрос разбирането му за света. „Никога преди не съм имал паранормално или въобще толкова странно изживяване като това“, каза той, добавяйки: „Тази нощ почти не спах и чувството, че съм видял нещо, в което никога не съм вярвал, беше непреодолимо.“

Техният случай насърчава и други да изследват Северен Куинсленд с надеждата да зърнат Йоуи – за които се нае също така, че често се появяват по време на бури. А Фицджералд е вдъхновен да научи повече за митичния звяр. „Много съм заинтригуван да разбера какво са видели и преживели другите хора“, казва той.

Това, разбира се, не е първата среща с Йоуи в австралийската история; срещи със звяра има от 1790 г. до днес.

Но какво всъщност е Йоуи?

Дългата история на мита за Йоуи

Легендата започва с аборигените в Австралия. Племето Куку Яланджи от далечния северен Куинсленд твърдят, че отдавна знаят за и съжителстват с Йоуи, а то ги е атакувало повече от един път.

Според легендата има два вида Йоуи. Единият може да нарасне до над 3 метра висок, а другият е 1 – 1,5 метра.

Като цяло те са описвани с маймунски лица и оранжево-кафява козина, която расте до около 5 до 10 сантиметра на дължина. Въпреки че съществото често е срамежливо, то може да стане агресивно и нападателно.

Мнозина, естествено, се съмняват в съществуването на Йоуи, някои аборигенски пещерни рисунки изобразяват именно високи космати същества, нарисувани редом с аборигенските хора. Някои предполагат, че това е знак, че Йоуи е бил вид хоминид, който по-късно изчезва – или може би просто се е скрил дълбоко в австралийската пустош, далеч от човеците.

От 19 век записаните срещи със съществото са в изобилие. Един писмен разказ от 1842 г. гласи:

Местните жители на Австралия вярват в Яху (YAHOO). Това същество те описват като наподобяващо мъж с почти същия ръст, с дълга бяла коса, висяща от главата над лицето му, с необикновено дълги ръце и стъпала обърнати назад, така че когато бяга от човека отпечатъкът на стъпалото му изглежда сякаш съществото се е движело в обратната посока. Като цяло те го описват като отвратително чудовище от невиждан характер и с маймуноподобен вид.

Междувременно в доклад от 1880-те се посочва, че натуралистът Хенри Джеймс Маккуи вижда съществото в Нов Южен Уелс. Но според него то е високо само 1,5 метра и било „без опашка и покрито с много дълга черна козина“.

Описанията на Йоуи се различават през годините, но ужасът и удивлението, които буди, са същите – чак до наши дни.

2016ShawneeBigfoot

Американската Голяма стъпка

Съвременните срещи с австралийската Голяма стъпка

И до днес изглежда, че легендата за Йоуи е активна част от фолклора на страната. Според Дийн Харисън от Australian Yowie Research, стотици хора съобщават, че са видели криптида през последните години. Самият Дийн също предполага, че го е виждал. „Не приличаше на нищо, което някога съм срещал през живота си; знаех, че трябва да се раздвижа и в момента, в който го направих, това нещо, изрева“, каза Харисън, наричайки преживяването „променящо живота“.

Той казва още: „Помислих, че ще умра, но след това то започна да бяга пред мен и аз съответно се отклоних от посоката, в която бягах [в гората].“

Ловец на Йоуи на име Стив Пайпър през 2000 г. заснема на клип нещо, което сам тълкува като мистериозното създание през 2000 г. Този клип става силно известен сред ентусиастите, подобно на филма на Патерсън-Гимлин от Съединените щати, който твърди, че улавя Голямата стъпка.

Съществува ли Йоуи? Верни ли са древните легенди? Някои хора – включително Слокок-Бенет и Фицджералд – със сигурност настояват, че съществото наистина е някъде там.

Точно като Йети, този легендарен звяр се твърди, че се крие дълбоко в гората и рядко пресича пътища с човека. Но може би трябва да го видим на живо, за да повярваме.

 
 
Коментарите са изключени за Запознайте се с Йоуи, австралийският брат на Голямата стъпка

Повече информация Виж всички