shareit

Тиктокъри подпалват горски пожари, за да ги снимат в клиповете си

| от |

Във видеото тъмнокоса жена се разхожда в сребърна рокля, докато хълмовете зад нея горят. Текстът към видеото гласи: „Огън избухва, където и да съм.“ Сега тя е един от няколко пакистански тиктокъри, обвинени в целенасочено подпалване на пожари, за да създадат драматичен фон за своите видеоклипове.

„Тя трябваше да държи кофа с вода, за да загаси огъня, вместо да го възхвалява“, казва Рина Саид Хан Сати, екологичен активист и председател на Съвета за управление на дивата природа в Исламабад (столицата на Пакистан), според Al-Jazeera. „Съобщението, което тези видеоклипове изпращат, е твърде рисковано и трябва да бъде овладяно.“

Тиктокърът в сребърната рокля – @DollyOfficiall или Ношийн Сайед – има над 11 милиона последователи в популярната платформа за качване на кратки видеоклипове TikTok. Тя е обвинена, в умишлено запалване на пожар в националния парк Маргала Хилс, което е в нарушение на законите за опазване на околната среда в страната – обвинения, които Сайед отрича.

Според Al-Jazeera Сайед твърди, че не е запалила огъня, а нейният асистент казва пред изданието, че „няма лошо в правенето на видеоклипове“. Но Сайед е само един от няколкото инфлуенсъри в социалната мрежата в Пакистан, обвинени, че са запалили пожари, които да заснемат за страниците си в социалните медии.

Raatajat rahanalaiset

Огнево земеделие

Vice съобщава, че редица други също са обвинени в подобно деяние. Мъж в град Аботабад бе арестуван по този повод, а двама мъже публикуват друго видео, в което виждат как подпалват огън, след което бягат, докато на заден план звучи музика.

„Това е смущаваща и катастрофална тенденция в Tik Tok!“, пише Сати в Twitter. „Млади хора, отчаяни за повече последователи, подпалват нашите гори през този горещ и сух сезон! В Австралия е предвиден доживотен затвор за тези, които палят горски пожари. Трябва да въведем подобно законодателство и тук.“

Ситуацията е още по-лоша, защото пожарите са подпалени по време на опустошителна топлинна вълна в Пакистан, която довежда до повишаване на температурите до 51 градуса по Целзий в части от страната – и повече от 1000 смъртни случая. В момента вече е най-пиковия период на горските пожари в Пакистан, тъй като те обикновено избухват между средата на април и края на юли поради високи температури, мълнии и т. нар. огнево земеделие (в което растителността се отсича и след това се запалва, за да се създаде по-плодородна почва).

Но целенасоченото запалване в Tik Tok, казва Сати, е отвъд всякакво приемливо поведение.

„Тези психясали млади хора трябва незабавно да бъдат хванати и поставени зад решетките!“, пише още тя в Twitter и добавя: „Ако имате някаква информация, моля, свържете се с @WildlifeBoard.“

Тя също така казва, че Сайед или Доли може да се сблъска с тежки последици за действията си. „Моделът Доли, която направи скандалното видео със себе си в разгара на горски пожар, в момента е в беда!“

И това не е преувеличено твърдение – полицията в Исламабад е регистрирала дело срещу Сайед, според Independent, след като заместник-директорът на Исламабадската администрация за капиталово развитие подава жалба срещу нея.

Част от тази жалба гласи, че „районът [който е заснет във видеото] е част от националния парк Маргала Хилс, в който са докладвани множество инциденти с горски пожари в последните седмици, които са увредили екосистемата.“

Но Сайед продължава да настоява, че тя изобщо не е запалила огъня – и че огънят в нейното видео дори не е бил в националния парк Маргала Хилс. Според Vice тя казва, че е заснела видеото на час път от парка, покрай магистрала в Харипур. Инфлуенсърката също така публикува друго видео, което включва мъж, който казва, че е запалил огъня в хълмовете, за да го „прочисти от змии“.

Независимо от това, посланието на пакистанските власти е ясно. Не си играйте с огъня. И особено за онлайн влияние.

Margalla Hills National Park

Националния парк Маргала Хил

Маргала Хил е създаден през 1980 г. и от тогава е третият по големина национален парк в света с площ от 17 386 хектара.

Той е разположен в землището на столицата Исламабад, близо до северната й граница с окръг Харипур, Хайбер Пахтунхва. Паркът включва хълмовете Маргала, които образуват подножието на Хималаите, заедно с парка Шакарпариан и езерото Равал.

Тила Чаруни, с височина 1604 метра, е най-високият връх в парка.

Паркът има богато биоразнообразие, особено със своята китайско-хималайска фауна, най-вече сив горал, лаещ елен и леопард. Дом е и на около 600 растителни вида, 402 вида птици, 38 бозайници и 27 вида влечуги. В момента се изгражда и проект за седалков лифт.

 
 
Коментарите са изключени за Тиктокъри подпалват горски пожари, за да ги снимат в клиповете си

Повече информация Виж всички