shareit

Тайната зала в планината Ръшмор

| от |

В планината Ръшмор, в главите на американските президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн, има „тайна“ стая, известна като „Скритата зала със записи“. Вътре, зад 540-килограмов гранитен камък, който залоства титаниев трезор, има кутия от тиково дърво, която съдържа 16 порцеланови емайлирани плочки с текстовете на Декларацията за независимостта на САЩ, Декларацията за правата и Конституцията. Там също така се съдържа и биографията на Гътсън Борглум – отговорният скулптор на монумента – както и историята на всеки от президентите. Идеята на строителите е да запазят тези текстове за далечното бъдеще.

Точно пред трезора има надпис, част от който гласи: „… нека да поставим тук, издълбани високо, колкото можем по-близо до небесата, думите на нашите лидери и лицата им, за да покажем на потомството какви хора бяха те. След това да се помолим тези записи да издържат, докато самият вятър и дъжд не ги захабят.“ Думи на Гътсън Борглум, скулптор.

Скритата зала със записите се намира зад скалите от задната страна на планината и не е отворена за посетители.

Самите глави са около 80 пъти по-големи от една стандартна човешка глава. Първоначално тази на Томас Джеферсън трябвало да е отдясно на Вашингтоновата, но екипът от скулптори решава, че там скалата е много слаба. Затова, каквото са изработили до този момент, се премахва с взривове и работата започва отначало вляво на Вашингтон. Също така планът е бил да се направят и телата им, но финансирането не е достигнало.

 
 
Коментарите са изключени за Тайната зала в планината Ръшмор

Повече информация Виж всички