shareit

„Снимката на Калвин“ – най-ясната снимка на НЛО в света, се появи отново, след като бе изгубена 32 години

| от |

На 4 август 1990 г. двама туристи в Калвин, Шотландия, поглеждат към небето и виждат голям летящ обект с форма на диамант. Те бързо правят шест снимки на НЛО-то… но тези снимки така и не са публикувани.

Както The Mirror съобщава, двамата туристи предават негативите на шотландския вестник Daily Record, който след това ги изпраща на британското министерство на отбраната.

И в този момент снимките изчезват.

Според британския журналист Дейвид Кларк, „Негативите никога повече не са видени, откакто попадат в Министерството на отбраната. Сега от там казват, че са ги върнали на Daily Record, но от Daily Record пък казват, че не са получавали нищо и нямат представа какво се е случило с тях. Така че има много въпроси, на които трябва да се отговори.“

Сега, благодарение на решителността на Кларк, една от снимките на Калвин е преоткрита 32 години след като е направена.

Крейг Линдзи (вляво) и Дейвид Кларк държат снимката.

Според Newsweek Кларк е търсил снимката на Калвин в продължение на 13 години, докато най-накрая разбира, че бившият пресаташе от Кралските военновъздушни сили Крейг Линдзи все още има копие от нея.

Както се оказва, Линдзи има оригиналната снимка, която дори все още е в плика на Daily Record, където я пази с надеждата, че един ден някой ще дойде да я потърси.

След като получава снимките от Daily Record и ги изпраща на Министерството на отбраната, Кларк пише: „МО в Лондон го помоли да получи негативите. Така че той се обръща към Daily Record и ди моли да изпратят негативите в Лондон, което те надлежно правят – доста удивително – и тогава те изчезват.“

Линдзи се съгласява да предаде снимката на Кларк и Вини Адамс от UAP Media UK – група, която работи за „предоставяне на информация, контекст и ресурси на медиите в Обединеното кралство и другаде, за да се подходи към дебата за обекти с неизвестен произход със сериозен тон.“

„За мен беше привилегия да работя по този случай с толкова отдаден екип от изследователи“, казва Адамс. „След 32 години и интензивно разследване се чувствам добре да мога да покажа тази снимка на света.“

3D цветено изображение на снимката на Калвин

Въпреки че откриването и възстановяването на снимката са голям пробив в изследванията на НЛО, самоличността на туристите, които я направили – както и петте други – остават неизвестни.

Но все пак има запис на описанието на инцидента, който двамата туристи дават през 1990 г.

Според Newsweek мъжете са работили като готвачи в хотел в Питлохри, в Шотландските планини. През онази съдбовна вечер на август те решават да отидат на разходка из хълмовете близо до Калвин, при което виждат НЛО да се движи безшумно във въздуха.

Военен самолет също минава покрай НЛО-то, като изглежда, че забавя, за да го разгледа по-отблизо, преди да потегли.

„Те виждат това нещо в небето и се уплашват“, казва Кларк. „Бягат към някаква гора, за да се скрият, и там чуват изтребител да се спуска над долината и след това, две минути по-късно, да се връща и да кръжи около обекта. Тогава правят и снимките.“

Но все пак, въпреки яснотата на снимката и медийното внимание, тези мъже никога не правят коментари публично.

Разбира се, онлайн и в печатни издания се появяват различни теории за произхода на НЛО-то, като някои хора твърдят, че обектът е създаден от човек, а други естествено вярват, че е с извънземен произход.

Кларк собствено клони към първото.

Aurora spyplane 3-view

Аврора

„За съжаление, не мисля, че мистериозният самолет е пристигнал от друга галактика“, пише той в статия за Daily Mail. „Вярвам, че е направен от човека някъде в някой таен хангар – но каквото и представлява, си остава в секретния списък с чувствителна информация.“

Една възможна теория е, че НЛО на снимката на Калвин може да е „Аврора“, свръхсекретен самолет, за който се твърди, че е разработват от Съединените щати през 80-те години на миналия век – въпреки че правителството на САЩ отрича такъв проект изобщо да е съществувал.

Но в статия, написана за The Scottish Sun, бившият ръководител на проекта за изследване на НЛО на британското правителство, Ник Поуп, заявява, че смята, че „тъмни сили“ работят в Министерството на отбраната – и някой е саботирал разследването.

„Постоянно омаловажавахме истинското ниво на нашия интерес към НЛО“, пише той, „като казвахме на парламента, медиите и обществеността, че темата не представлява голям интерес, докато през цялото време, зад затворени врати, се борехме да разберем смисъла на случаи като инцидента с Калвин.

И въпреки че Поуп се оттегля от министерството през 2006 г., Законът за официалните тайни означава, че той не може да разкрие пълните подробности от разследването. Той обаче споделя заключението от строго секретния си брифинг.

Един офицер от разузнаването преглежда всички възможни произходи на НЛО-то Calvine. Той махва с ръката си наляво и каза, че не е руски. След това махва надясно и казва, че не е американски. Накрая поглежда внимателно Поуп и казва, че остава само една възможност.

„Той посочи право нагоре“, пише Поуп. „Шефът ми и аз не можахме да не погледнем нагоре. След това се спогледахме и после отново погледнахме към разузнавача. Лицето му беше неразгадаемо.“

 
 
Коментарите са изключени за „Снимката на Калвин“ – най-ясната снимка на НЛО в света, се появи отново, след като бе изгубена 32 години

Повече информация Виж всички