Слънчевата светлина причинява изтичане на токсични химикали от пластмасови бутилки

| от |

Освен ако не искате да погълнете смес от потенциално токсични химикали, предлагаме ви да пазите бутилката си с вода от слънцето. Нови изследвания показват, че пластмасовите бутилки, когато са изложени на слънчева светлина, се разграждат и отделят голямо разнообразие от летливи органични съединения (ЛОС).

ЛОС са химикали, които лесно се изпаряват при стайна температура и могат да бъдат открити в много продукти, включително горива, разредители, бои и почистващи препарати. А също и в пластмаси, като тези, използвани за производство на бутилки за вода и опаковки за храни. Много от тях са безвредни, но някои могат да имат краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху здравето.

В последното проучване учени от Китай излагат шест вида пластмасови бутилки за вода на ултравиолетовите-А лъчи (които имат вълнов обхват 400 – 315 нм) и слънчевата светлина. Те установяват, че при този процес се отделя сложна смес от ЛОС, която включва алкани, алкени, алкохоли, алдехиди и киселини.

Налице са и някои доказателства за „силно токсични“ ЛОС, включително канцерогени като n-хексадекан.

Въпреки че опасността от еднократна глътка замърсена вода е минимална, изследователите са установили, че продължителното излагане е потенциално свързано с кумулативен риск за здравето.

„Нашите констатации предоставят убедителни доказателства, че пластмасовите бутилки, когато са изложени на слънчева светлина, могат да отделят токсични съединения, които представляват риск за здравето. Потребителите трябва да са наясно с тези рискове, особено в среда, в която бутилираната вода е изложена на слънчева светлина за продължителни периоди от време“, казва в изявление д-р Хуасе Оу, водещ изследовател от Ключовата лаборатория за замърсяване на околната среда и здраве в Гуандун към Университета Дзинан в Китай.

При все това изследователите искат да подчертаят, че рискът изглежда сравнително нисък, тъй като количеството химикали, отделяни от бутилката, е относително малко.

„Като се има предвид средното тегло на един контейнер (приблизително 20 g), количеството ЛОС, изпаряващо се от него, е само няколко нанограма. Следователно, дори и след продължително излагане на светлина, консумирането на вода от бутилиран контейнер представлява минимален риск за здравето на хората“, пишат авторите на изследването в заключението.

Всички бутилки в проучването са изработени от полиетилен терефталат (PET) – една от най-често използваните пластмаси – но между различните бутилки има значителни разлики в състава и концентрацията на ЛОС. Това изглежда е свързано с различните производствени процеси и добавки.

Освобождаването на химикали от бутилката вероятно се дължи на процес, известен като фоторазграждане, при който структурата на пластмасата се разрушава в отговор на светлината.

Но тя не е единственото нещо, което трябва да се вземе предвид, когато става въпрос за „здравето“ на пластмасовата ни бутилка. Предишни проучвания са установили, че оставянето на вода в пластмаса само за един ден може да позволи на стотици химикали да проникнат в нея. Смята се, че някои от тези вещества имат потенциално вредно въздействие върху здравето, включително канцерогени или ендокринни агенти, които се намесват в хормоналната ни система.

Също така проучване от 2020 г. установи, че по време на препоръчания от Световната здравна организация процес на стерилизация на бебешките бутилки се отделят между 1,3 и 16,2 милиона микропластмасови частици на литър.

През 21-ви век пластмасата е навсякъде – от човешките пениси до антарктическия лед. Доскоро приемана за относително безвредна, тя все по-ясно показва, че има нежелано въздействие върху нас и планетата, мащабите на което едва сега започваме да разбираме.

 
 
Коментарите са изключени за Слънчевата светлина причинява изтичане на токсични химикали от пластмасови бутилки

Повече информация Виж всички