shareit

Травис: Шимпанзето, което остави една жена без лице

| от |

На 16 февруари 2009 г. се случва неочаквана трагедия. Травис – шимпанзе, което печели национална слава в САЩ през годините – нападна жестоко приятелката на собственика си, Чарла Неш. Поведението на Травис става все по-хаотично и атаката оставя Неш силно обезобразена… а Травис е убит.

Днес Неш продължава да се лекува, а след шокиращата атака дебатите около притежанието на екзотични животни само придобиват повече сила.

Ето историята на трагедията.

Шимпанзе от породата на Травис

Ранните години на шимпанзето Травис

Шимпанзето Травис е родено в Дом за шимпанзета в Мисури във Фестус, Мисури, на 21 октомври 1995 г. Той е отнет от майка си Сузи, когато е на 3 дни, и е продаден на Джеръм и Сандра Херолд за 50 000 долара . По-късно Сузи е убита, след като бяга от Дома.

Травис – който е кръстен на звездата на кънтри музиката Травис Трит – живее в къщата на Херолд в Стамфорд, Кънектикът и се превръща в нещо като местна знаменитост след като ходи навсякъде с двойката и често ги придружава на работа.

Израснал около хора, Травис обръща голямо внимание на указанията, които му дават семейство Херолд. Техният съсед веднъж им каза: „Той слуша повече от моите племенници.“

Травис действително в много отношения е като тяхно дете. Облича се сам, върши домакинска работа, храни се със семейството, използва компютър и винаги знае кога минават камионите, които продават сладолед. Твърдисе, че е и голям фен на бейзбола.

Травис и семейство Херолд си прекарват много хубави години заедно. Но ги връхлита трагедия.

Сандра Херолд се отнася към шимпанзето като към свое дете

През 2000 г. единственото дете на двойката загива в автомобилна катастрофа. Четири години по-късно пък Джеръм губи битката си с рака. В ази печална ситуация Сандра се обръща към Травис за утеха за загубите си и започва да го глези, съобщава New York Magazine. Двойката яде всичките си ястия заедно, къпе се заедно и спи заедно всяка вечер.

Травис обаче проявява пристъпи на хаотично поведение точно преди Джеръм да умре. През октомври 2003 г. той бяга от колата им и тича на свобода из Стамфорд за известно време, след като някой хвърля боклук по него през прозореца на автомобила.

Инцидентът е движещата силата зад приемането на закон, който ограничава приматите да са до 20 килограма, ако се притежават като домашни любимци, и изисква собствениците да имат разрешение. Травис е освободен от правилото, защото е със семейство Херолд от много дълго.

Шест години по-късно Травис стига отново до медиите – когато напада приятелката на Сандра, Чарла Неш, при привидно съвсем нормални обстоятетлства.

Кукла Елмо

Зловещото нападение на Чарла

Наш е чест посетител в дома на сем. Херолд, тъй като двете са приятелки от много години. На 16 февруари 2009 г., когато идва за пореден път, Травис бяга от къщата с ключовете от колата на Сандра.

В опит да го примами обратно, Наш предлага любимата му играчка – кукла Елмо. Въпреки че шимпанзето разпознава предмета, Неш наскоро бе променила прическата си, което може да го е объркало и изплашило. Така то я напада.

Налага се Сандра да се намеси – тя го удря с лопата, а след това го намушква с нож в гърба. По-късно жената си спомня: „За мен да направя нещо подобно – да забия нож в него – беше като да забия нож в себе си.“ Тя трескаво се обажда на 911 и казва на оператора, че Травис може да е убил Наш. Службите за спешна помощ изчакват пристигането на полицията преди да помогнат.

Когато и полицията пристига, шимпанзето се опитва да влезе в полицейската кола, но първата вратата в заключена. Уплашено, ранено и ядосано, то започва да обикаля автомобила, докато не намира отключена врата, като през това време разбива и прозорец.

Полицай Франк Чиафари открива огън и го прострелва няколко пъти. В трагично състояние Травис се връща в къщата, стига до клетката си – вероятно безопасното му място – и умира.

Травис по телевизията години по-рано

Жертвата на Травис и дългият път към възстановяването

В дните след нападението жертвата на шимпанзето, Чарла Наш, се нуждае от много часове операция от редица хирурзи. Травис е счупил почти всички кости на лицето й, откъснал е клепачите й, носа, челюстта, устните и по-голямата част от скалпа й, бе я ослепил и напълно откъснал едната й ръка и по-голямата част от другата.

Нараняванията й са толкова тежки, че болницата в Стамфорд предлага на персонала, който я лекува, консултации при терапевт. След като спасяват живота й и успешно прикрепят челюстта й, тя е откарана със самолет в Охайо за експериментална трансплантация на лице.

Главата на Травис е занесена в държавна лаборатория за анализ, докато разследването на нападението продължава. Не са открити никакви заболявания, но е приемал профилактични лекарства за лаймска болест.

Токсикологичният доклад разкрива, че Травис е приел и Ксанакс в деня на нападението, както Сандра бе казала на полицията. Лекарството може да е подхранило агресията му, тъй като понякога се съобщава за странични ефекти като халюцинации и мания при хората.

На 11 ноември 2009 г. Неш се появи в шоуто на Опра Уинфри, за да обсъди събитието, експерименталната процедура и бъдещето си. Тя казва, че не изпитва никаква болка и с нетърпение очаква да се върне у дома.

Дотогава адвокатите на бившите приятелки вече водят дело за 50 милиона долара, което е уредено за 4 милиона долара през 2012 г.

* * *

През 2009 г. конгресменът Марк Кърк спонсорира Закона за безопасността на приматите в плен, който е подкрепен от Хуманното общество на Съединените щати и Дружеството за опазване на дивата природа, съобщава The Hour. Законопроектът щеше да забрани маймуни и лемури да се продават като домашни любимци, но умира в Сената.

Борбата на полицай Франк Чиафари да получи терапия за депресията и безпокойството си, причинени от стрелбата по Травис, довежда до законопроект от 2010 г., който призовава да се покриват грижите за психичното здраве на полицаи, които са принудени да убият животно.

Атаката на Травис срещу Чарла Неш предизвиква дълга дискусия относно собствеността на екзотични домашни любимци – такава, която продължава и днес, когато защитниците на животните и продавачите публично спорят кое е правилно и грешно.

 
 
Коментарите са изключени за Травис: Шимпанзето, което остави една жена без лице

Повече информация Виж всички