„Събудиха“ 13 праисторически вируса от сибирския вечен лед

| от chr.bg |

В продължение на хилядолетия под вечния лед в Сибир се крият опасни вируси. Сега група учени успяха да съживят повече от 10 от тези вируси, за да докажат, че е възможно – и да алармират, че това може да стане не в контролирани и безопасни лабораторни условия, а в дивата природа, заради затоплянето на Земята.

Според проучване, проведено от френски, руски и немски учени и публикувано в bioRxiv – но все още нерецензирано – изследователите са успели да изолират 13 вируса от 7 древни проби от вечния лед на Сибир. Science Alert обяснява, че тези проби са взети от дъното на езеро, от вълна на мамут и дори от червата на сибирски вълк.

Един от тези вируси, съобщава Independent, е прекарал около 48 500 години в дълбокия лед, но все още показва признаци, че е заразен.

Изследователите казват, че това е ярко доказателство, че вирусите в леда, не са толкова „рядко срещани“, колкото се смяташе досега. Те предупреждават, че подобни вируси могат да представляват заплаха за общественото здраве, тъй като изменението на климата затопля Земята и стопява замръзналите региони на планетата като Сибир.

„Една четвърт от северното полукълбо е покрита от постоянно замръзнала почва, наричана вечна замръзналост“, пишат изследователите в своето изследване.

„Поради затоплянето на климата, необратимото размразяване на вечната замръзналост освобождава органична материя, която е от милион години там, включително вируси, които са останали латентни от праисторически времена.“

Има добри и лоши новини в този сценарий, обясняват изследователите в своето проучване. От една страна, хората са разработили ефективна технология за борба с бактериалните инфекции. Така че, ако топенето съживи древните бактерии, ще можем да ги контролираме. „За щастие можем с основание да се надяваме, че една епидемия, причинена от възродена праисторическа патогенна бактерия, може бързо да бъде овладяна от съвременните антибиотици, с които разполагаме“, пишат учените.

Древните вируси обаче могат да представляват и опасно предизвикателство за нас. „Ситуацията би била много по-катастрофална в случай на болести по растения, животните или хора, причинени от възраждането на древен неизвестен вирус.“

Те посочват, че за разлика от бактериите, които често могат да бъдат лекувани с широк спектър от антибиотици, вирусите в момента се нуждаят от по-специализирано лечение, което може да отнеме време, за да се разработи.

„Както за съжаление е добре документирано от скорошни (и продължаващи) пандемии… всеки нов вирус, дори свързан с известни ни видове, почти винаги изисква разработването на много специфични медицински отговори, като нови антивирусни средства или ваксини“, пишат изследователите. И добавят: „Следователно е належащо да се обмисли рискът древните вирусни частици да останат инфекциозни и да се върнат обратно в обращение чрез размразяването на древните слоеве на вечната замръзналост.“

Въпреки че изследователите вярват, че е „вероятно“ древната вечна замръзналост да освободи вируси отпреди десетки хиляди години, докато ледът се топи, все още остават редица неизвестни, включително каква е способността на вирусите да оцеляват.

„Колко дълго тези вируси могат да останат инфекциозни, след като бъдат изложени на външни условия (UV светлина, кислород, топлина) и каква е вероятността да срещнат и заразят гостоприемник, подходящ за развитието им, в този интервал, все още е невъзможно да се оцени“, отбелязват учените в проучването.

Те отбелязват, че комбинацията от изменението на климата и увеличеното човешко присъствие в Сибир може да създаде перфектните условия за подобна беля и добавят: „Но рискът ще се увеличи в контекста на глобалното затопляне, когато размразяването на вечната замръзналост ще продължи да се ускорява и повече хора ще се заселват (или ще бъдат заселвани) в Арктика в резултат на индустриални начинания.“

Засега няма много какво да се направи, освен да се надяваме, че ледът в Сибир се топи бавно – и че няма да съживи множество отдавна спящи вируси.

В по-ранни изследвания учените прогнозират, че до 10 на 21-ва степен микроба, включително гъбички и бактерии в допълнение към вирусите, ще бъдат освободени от топящия се лед годишно. Често тези микроби се освобождават директно в океана, като така – поради миграционния характер на много видове риби и птици – е възможно тези микроби да постигнат висока скорост на предаване.

Вечната замръзналост в източна Швейцария е анализирана от изследователи през 2016 г. – на алпийско място, наречено „Muot-da-Barba-Peider“. Това място има разнообразна микробна палитра с различни бактерии и еукариотни групи. Някои от тези бактерии включват тип Acidobacteriota, Actinomycetota, AD3 и Verrucomicrobiota. А някои от еукариотни гъби са Ascomycota, Basidiomycota и Zygomycota.

Смята се, че избухването на антракс през 2016 г. на полуостров Ямал се дължи на размразяването на вечната замръзналост. В сибирския лед конкретно присъстват и два вида вируси: Pithovirus sibericum и Mollivirus sibericum. И двата са на приблизително 30 000 години и се считат за гигантски вируси поради факта, че са по-големи по размер от повечето и имат геноми, по-големи от на другите. И двата вируса все още са инфекциозни, както се вижда от способността им да заразяват Acanthamoeba, род амеби.

 
 
Коментарите са изключени за „Събудиха“ 13 праисторически вируса от сибирския вечен лед

Повече информация Виж всички