Растенията „викат“, когато са в беда

| от |

Ако някога сте виждали бебе пез живота си, знаете, че основният начин, по който те комуникират своите нужди и чувства, е плачът. Сега нови изследвания показват, че растенията използват подобен подход – когато са жадни или стресирани, те издават „въздушни звуци“.

Как да разпознаете едно плачещо растение

Трудно е да не чуете как малко човече крещи до вас, но същото, уви, не може да се каже за растенията. Изследователите е трябвало да използват микрофони, за да уловят звуците, издавани от растенията, тъй като се оказва, че те са ултразвукови, с честота между 20 и 100 килохерца.

Екипът се фокусира върху доматени и тютюневи растения, като първо ги поставя в звукоизолирана акустична камера. Те записват както здрави, така и стресирани растения, като последните са стресирани или като не са поливани в продължение на няколко дни, или като са наранени стъблата им.

Записите разкриват, че звуци действително има – високочестотни шумове, наподобяващи пукане или щракане. Стресираните растения издавали около 25-35 такива звука на час, докато здравите растения са сравнително тихи, издавайки само около един звук на час.

За да провери дали тези резултати могат да бъдат повторени и в по-натоварена обстановка, екипът разработва алгоритъм за машинно обучение, който да различава стресирани и нестресирани растения, и го тества в шумна оранжерия. Програмата успешно филтрира фоновия шум и растенията все още могат да бъдат чути – тя дори може да заключи дали дадено растение е било стресирано от дехидратация или от рязане с около 70% точност.

Но как растенията издават звуци?

Като се има предвид, че растенията нямат бели дробове, как издават звуци? В статията си изследователите обясняват, че това може да се дължи на механизъм, наречен кавитация, в тръбите за пренос на вода на растенията, наречени още ксилем. Понякога в ксилема могат да се образуват въздушни мехурчета, особено когато растението е подложено на стрес. Авторите предполагат, че когато тези въздушни мехурчета се образуват или пукат, това може да предизвиква шума, които са регистрирани в изследването.

Слуша ли някой?

„След като знаем, че растенията издават звуци, следващият въпрос е – „някой чува ли ги?“, казва старшият автор Лила Хадани в изявление. Освен ако не разполагаме с микрофони, отговорът е, че това не са хората – звуците са твърде високи, за да ги чуем без техника. Възможно е обаче други бозайници, насекоми, а и растения да ги чуват, въпреки че за потвърждаване на тази теория ще са необходими допълнителни изследвания.

„Растенията взаимодействат с насекоми и други животни посточнно и много от тези организми използват звук за комуникация, така че би било много неоптимално за растенията да не използват звук изобщо“, казва Хадани. Що се отнася до това каква цел би имала комуникацията, тя дава потенциално обяснение: „Възможно е други организми да са еволюирали, за да чуват и реагират на тези звуци. Например, един молец, който възнамерява да снесе яйца върху растение, или пък едно животно, което възнамерява да изяде растение, може да използват звуците, за да решат към кое точно растение да се насочат.“

 
 
Коментарите са изключени за Растенията „викат“, когато са в беда

Повече информация Виж всички