Ръководителят на ООН не иска изкуствения интелект да контролира ядрените оръжия

| от |

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди света да не позволява на изкуствения интелект да играе роля при вземането на решения за изстрелване на ядрени оръжия.

В речта си на среща на Асоциацията за контрол на въоръженията Гутериш предупреди, че „човечеството е на ръба на ножа“, като рискът от използване на ядрени оръжия е на „висота, невиждана от времето на Студената война“.

„Държавите са въвлечени в надпревара във въоръжаването“, каза Гутериш в обръщението си. „Технологии като изкуствения интелект умножават опасността, ядреният шантаж отново се появи, като някои безразсъдно заплашват с ядрена война, а междувременно режимът, предназначен да предотврати използването, тестването и разпространението на ядрени оръжия, отслабва. Скъпи приятели, нуждаем се от разоръжаване веднага.“

Генералният секретар призова държавите да се разоръжат, а тези, които вече притежават ядрени оръжия, първи да поемат инициативата.

„Призовавам също така Съединените щати и Руската федерация да се върнат на масата за преговори, да приложат изцяло новия договор СТАРТ и да се споразумеят за неговия наследник“, продължи той. „Докато тези оръжия не бъдат премахнати, всички държави трябва да се съгласят, че всяко решение за използване на такива се взема от хора; а не от машини или алгоритми.“

Въпреки че последната част може да звучи като несериозна заплаха, автоматизацията изигра роля още в Студената война.

Системата „мъртва ръка“, която осигурява ответен ядрен удар в случай, че командването на Съветския съюз собствено бъде ударено от ядрен взрив, следеше сеизмичната активност, нивата на радиация и въздушното налягане за признаци, че към хдържавата е било изстреляно ядрено оръжие. Ако системата откриеше такива знаци, тя проверяваше дали комуникационните линии между висшите съветски служители са отворени.

Ако това станеше, системата щеше да се изключи след 15 минути, тъй като това би означавало, че хората, които биха могли да решат дали да бъде нанесен удар, са все още живи. Ако линиите бяха прекъснати, правото да се изстреля ядрено оръжие щеше да бъде прехвърлено на оператори от по-ниско ниво на системата „мъртва ръка“ в защитен бункер – което щеше да постави съдбата на света в ръцете на офицер и компютърна система.

Тази система никога не е била активирана, очевидно. На 26 септември 1983 г. обаче се оказва, че радара за откриване на ракети засича 5 ядрени ракети, насочени към Съюза. Съветският военен офицер Станислав Петров, скептичен към сигнала, отказва да съобщи на съветското командване да нанесе ответен удар. Сигналът се оказва резултат от отблясъците на Слънцето, които се отразяват от високопланински облаци, които по сателитни данни изглеждат като потенциален удар…

 
 
Коментарите са изключени за Ръководителят на ООН не иска изкуствения интелект да контролира ядрените оръжия

Повече информация Виж всички