shareit

Произходът на помелото и ползите му за човека

| от |

Преди около 15 години, помелото започна да се среща по-често в магазините и тогава не беше чак толкова познат плод. Днес можем да го открием във всеки магазин, но замисляли ли сте се какъв точно е произходът му.

Оказва се, че е един от предпочитаните в Малайзия и расте близо до речните корита на остров Фиджи. Легендата разказва, че на прословутия Лунен фестивал е задължително да се консумира точно помело. Първите семена правят своя преход някъде през XVII век в САЩ и климатът се оказва повече от благоприятен. Днес се отглежда почти в целия свят, включително в Калифорния и Хаваи. Макар и вкусът му да е малко по-лек спрямо този на грейпфрута, размерите му го различават значително.

Според архивите, помелото е на приблизително 4000 години. Никой не може да каже със сигурност откъде идва името, холандците го внасят като pompelmoes, а в ботаниката е известен като Citrus Maxima – или просто по-голям цитрус. Обикновено помелото е с диаметър около 30 сантиметра, а ядливата част има сълзовидна форма.

Макар и да има малко повече за белене, спрямо останалите плодове от този клас, помелото дава сериозни ползи на на консуматора. Съдържанието му на витамин C е около 400% над дневната доза и като всички цитрусови плодове, е с особено ниски калории, около 230. Към тази рецепта трябва да се добави и присъствието на полезни фибри, желязо, протеин и още много други. Именно по тази причина ще го открием сред водещите плодове и зеленчуци, които са препоръчителни за консумация при отслабване. Засищайки за дълго време, това е перфектното ястие и за бързи следобедни закуски.

Освен това ще открием сериозно количество на антиоксиданти като бонус. Богатото съдържание на ликопин е в перфектна помощ в битката за различни хронични заболявания и същевременно помага за лекуването и поправянето на клетките. И най-важното е, че ако консумирате обелките – онази популярна бяла ципа – спокойно може да намалите шанса за потискане на раковите туморни клетки на сарком при мишките. И ако там има ефект, най-вероятно биха помогнали и при хората, разбира се, не говорим за чудеса, но пък консумацията би могла да свърши много работа за абсолютно всеки един истински почитател. Учените обаче не го препоръчват, особено ако взимате медикаменти, съдържани цитохром P450.

Подобен риск, макар и малък, се наблюдава и при други цитруси като портокали и лимони. Най-доброто време да закупувате този цитрус е през ноември до март месец, когато е сезонът им. Тогава в Азия и Латинска Америка започва износа. Узрелите помелата са известни с това, че са тежки, с гладка кора и жълта до много бледо зелена кора. И може да издържи около една седмица в хладилника, което също е добра новина. Някои кулинари споделят, че е възможно дори да добавите малко захар, ако искате да усетите истинския му вкус, макар и по-лекият вкус също да е положителен. Какво може да се направи с него? Абсолютно всичко, което изберете. Може да го добавите в плодовата салата, да го замените с някои от по-често консумираните цитруси и да използвате всички положителни страни, които идват с него.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Произходът на помелото и ползите му за човека

Повече информация Виж всички