Предаваме много повече вируси на животните, отколкото те на нас

| от |

Животните се ползват с доста лоша слава, когато става въпрос за разпространение на вируси. В крайна сметка някои от най-известните инфекциозни заболявания при хората – грандове като COVID-19, Ебола и свинския грип – са резултат от вируси, които естествено циркулират сред тях. Но едно ново проучване може да обърне тази репутация, тъй като изследователите установяват, че вирусите прескачат от хората на животните пъти повече, отколкото от тях на нас.

Заболяванията, при които вирусите преминават от животни към хора, известни като зоонози, имат доста голямо въздействие върху човешкото здраве, както мнозина осъзнаха през последните четири години. В стремежа си да подобри подготвката ни за бъдещи епидемии, изследователският екип се зае да анализира близо 12 милиона вирусни генома от 32 вирусни семейства, като така определи как са еволюирали и какви мутации са придобили при прескачането си към различни гостоприемници.

„Като изследваме и наблюдаваме предаването на вируси между животни и хора, в която и да е посока, можем да разберем по-добре вирусната еволюция и се надяваме да бъдем по-подготвени за бъдещи избухвания и епидемии от нови заболявания, като същевременно подпомагаме усилията за опазване на околната среда“, обяснява в изявление съавторът на изследването професор Франсоа Балу.

Но това, което екипът открива при проучването си, е неочаквано. „Изненадващо открихме, че хората са колкото приемник, толкова – дори повече – източник на вируси“, пишат те. Всъщност от 599-те скорошни прескачания на гостоприемници, които са изследвали, 64% са били от хора на домашни или диви животни (известни като антропонози) – това е почти два пъти повече, отколкото от животни на хора.

Тази констатация е важна както за бъдещето на здравето на хората, така и на животните, смятат изследователите. „Когато животните се заразяват с вируси от хора, това може не само да им навреди и потенциално да представлява заплаха за опазването на целия вид, но и да доведе до нови проблеми за самите хора, като повлияе на продоволствената сигурност, ако се наложи да се избият голям брой животни, за да се предотврати епидемия, както се случи през последните години с щама на птичия грип H5N1“, казва водещият автор Седрик Тан.

„Освен това, ако вирус, пренесен от хора, зарази нов животински вид, вирусът може да продължи да се развива, дори и да бъде изкоренен сред хората, или да развие нови адаптации, преди пак да се върне при нас.“

Проучването също така установи, че преминаването към различни гостоприемници обикновено води до увеличаване на мутациите във вирусите, въпреки че вирусите, които вече могат да заразяват много различни животни, показват по-слаби признаци на това.

„Разбирането на това как и защо вирусите еволюират, за да преминават към различни гостоприемници в по-широкото дърво на живота, може да ни помогне да разберем как се появяват нови вирусни заболявания при хората и животните“, заключава Тан.

 
 
Коментарите са изключени за Предаваме много повече вируси на животните, отколкото те на нас

Повече информация Виж всички