По-голямата част от въглеродните емисии са произведени само с 57 компании

| от |

Според новo изследване се оказа, че до 80% от въглеродните емисии, изхвърлени от 2016 г. насам, могат да бъдат проследени до само 57 компании.

Докладът, публикуван от независимия мозъчен тръст InfluenceMap, е изготвен с помощта на базата данни Carbon Majors. Сред 57-те юридически лица, които те назовават, има редица национални държави, държавни фирми и корпорации, притежавани от инвеститори, които участват в добива на изкопаеми горива, както и производството на цимент – енергоемък процес, на който се дължат най-малко 8% от световните емисии на CO2.

Общо взето, петте предприятия с най-големи емисии в света (от 2016 г. насам) са производството на въглища в Китай, държавната петролна компания Saudi Aramco, руският държавен енергиен гигант Газпром, държавният производител Coal India и Националната иранска петролна компания.

Редица „обичайни заподозрени“ от Запада също фигурират в топ 20 на списъка най-големи производители, включително Chevron, ExxonMobil, BP и Shell.

„Изследването на Carbon Majors ни показва точно кой е отговорен за смъртоносните горещини, екстремното време и замърсяването на въздуха, които застрашават живота и нанасят поражения на океаните и горите ни. Тези компании са реализирали печалби за милиарди долари, докато са загърбвали или направо отричали проблема и са забавяли и възпрепятствали политиката в областта на климата“, казва в изявление Цепора Берман, директор на международната програма на Stand.earth и председател на Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty.

„Те харчат милиони за рекламни кампании, за да убедят света, че работят устойчиво, като в същото време продължават да инвестират в още по-голям добив на изкопаеми горива. Тези констатации подчертават, че повече от всякога е необходимо нашите правителства да се противопоставят на тези компании и че се нуждаем от ново международно сътрудничество чрез Договор за неразпространение на изкопаемите горива, за да се сложи край на експанзията им и да се осигури един наистина здравословен преход“, продължава Берман.

От 2016 г. насам на националните производители се падат 38% от емисиите в базата данни, докато на държавните предприятия се падат 37%, а на корпорациите, притежавани от инвеститори – 25%.
Докладът установява значително нарастване на броя на държавните производители и производителите с държавно участие от 2016 г. насам – годината на историческото Парижко споразумение за климата, в което се обещава ограничаване на изменението на климата до „доста под 2°C над прединдустриалните нива“ чрез намаляване на емисиите на парникови газове.
Тази тенденция е най-ясно изразена в азиатския сектор на въглищата. Въпреки че Европа и Северна Америка постигнаха напредък в отказа си от въглищата, той бе засенчен от процъфтяващата въглищна индустрия в Азия, движена основно от Китай и Индия.

Наред с проследяването на емисиите въглероден диоксид, докладът разглежда и историческите емитери от 1854 г. до 2022 г. Това разкри, че 122 производители са отговорни за 72% от световните емисии CO2 от изкопаеми горива и цимент от началото на индустриалната революция. Главните сред тях са производството на въглища в Китай, бившият Съветски съюз, Saudi Aramco, Chevron и ExxonMobil.

 
 
Коментарите са изключени за По-голямата част от въглеродните емисии са произведени само с 57 компании

Повече информация Виж всички