shareit

Плодовитостта при мъжете също намалява с възрастта – ето какво трябва да знаете, ако планирате деца на по-късен етап

| от |

Докато на жените често им се напомня за „биологичния часовник“, много мъже не изпитват същия натиск, когато става въпрос за установяване и създаване на семейство. Всъщност много млади мъже на по 20 години не мислят въобще за деца.

Това може да се дължи на факта, че много хора смятат, че мъжете имат цялото време на света, когато става въпрос за деца, и изключителни примери като Мик Джагър – който има дете, когато е на 73 години – често се цитират в подкрепа на този аргумент. Но в действителност има много неща, които мъжете трябва да имат предвид, когато става въпрос за тяхната плодовитост и създаване на потомство.

През последните десетилетия наблюдаваме постепенна промяна, при която все повече хора стават родители на по-късна възраст. В Англия и Уелс и мъжете, и жените раждат деца по-късно от всякога в писаната история. Само мъжете сега имат деца на средна възраст близо 34 години, в сравнение с около 29 в средата на 70-те години.

Children Playing Violin Suzuki Institute 2011

Има множество и коя от коя по-сложни причини за това – включително, че младите хора се сблъскват с повече трудности при закупуването на домове и живеят в несигурен икономически климат, наред с промените в начина, по който хората се срещат и създават връзки. Друг фактор е, че както жените, така и мъжете остават в образователната система по-дълго и им отнема повече време, за да изградят кариера. Наред с това хората изглежда изпитват по-голям натиск да имат деца в момент, в който ще могат да им дадат „най-добрия старт“ в живота.

Докато някои хора могат да имат деца с лекота на 30, на 40 и след това, други може да се борят. Често има погрешни схващания, че само жените се сблъскват с проблеми с плодовитостта с напредването на възрастта – но все по-често доказателства сочат, че възрастта също влияе върху плодовитостта и на мъжете – от около 40 години нататък. Всъщност е доказано, че възрастта влияе отрицателно върху качеството на спермата, намалява плодовитостта и носи по-голяма вероятност от спонтанен аборт и здравословни проблеми при децата – особено аутизъм, шизофрения, биполярно разстройство и детска левкемия.

Но за тези доказателства рядко се говори – и мъжете често не знаят, че тяхната плодовитост може да намалее. Въпреки че няма място за паника – може би рисковете все още остават ниски – това е нещо, което трябва да се знае, ако човек планира да изчака с децата.

Fountain Fun

Подобряване на шансовете

И така, какво може да се направи, за да е по-сигурно, че човек ще има най-добрия възможен шанс, когато иска да има деца в напреднала възраст? Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид.

Първият е начина на живот. Изследванията показват, че много различни фактори в начина на живот могат да повлияят на плодовитостта на мъжа. По-специално, изследванията показват, че избягването на тютюнопушенето и прекомерният прием на алкохол, както и здравословната диета и т. нар. индекс на телесната маса са важни за здравите плувци. Мъжете (а и жените) трябва да мислят за тези неща – и други, като избягване на тясно бельо, наркотици и стероиди – още в тийнейджърските и 20-те си години.

Но здравословният начин на живот е само една част от уравнението. Друга важна част е възрастта. В идеалния случай зачеването трябва да се опита преди „остаряването на плодовитостта“ да се превърне в проблем – тоест, преди възрастта да за почне да влияе на шансовете за зачеване или на благосъстоянието на плода. Въпреки че много хора вярват, че мъжете могат да имат деца дори в напреднала възраст, доказателствата ни показват, че това може да не е непременно вярно – и може също да идва с рискове. Ето защо е важно повече млади мъже да започват да мислят дали, кога и при какви обстоятелства могат да искат деца и да вградят тези идеи в начина, по който планират и живеят живота си.

Това, че са необвързани, е ключова причина, поради която и мъжете, и жените не могат да имат деца в идеалния момент – и защо някои остават бездетни, дори ако са искали. Така че е важно да се имам предвид бащинството, когато човек навигира при запознанства и връзки. И избягването на „улягане“, и оставане с грешния човек твърде дълго може да повлияят на шансовете да се намери правилния човек, с когото да се създаде семейство вбъдеще.

Плодовитостта не зависи само от един човек. Плодовитостта на жената намалява по-бързо от тази на мъжа, така че откровените и честни разговори за това дали и кога биха искали и двамата да станат родители може да помогне да се избегнат бъдещи спорове и разочарования.

Новите технологии, които могат да помогнат на хората да увеличат шансовете си да станат родители на средна и по-напреднала възраст, продължават да се развиват. По-специално, замразяването на яйцеклетки е нарастващо явление и някои предполагат, че аналогичното замразяване на сперматозоиди в по-млада възраст може да помогне на мъжете да имат деца по-късно в живота, но с помощта на сперма с най-добро качество. Но само защото тези технологии съществуват, не означава, че не трябва да мислим дали и кога бихме искали деца, когато планираме живота си.

 
 
Коментарите са изключени за Плодовитостта при мъжете също намалява с възрастта – ето какво трябва да знаете, ако планирате деца на по-късен етап

Повече информация Виж всички