shareit

Някои от най-изненадващите числа в историята

| от |

700… пиктографските символи: най-ранните форми на писмен език
Първата известна писмена система е разработена в Шумер, най-ранната цивилизация на Южна Месопотамия. Всеки шумерски град има свой собствен храмов участък, който действа едновременно като място за поклонение и като административен център, от който може да се контролира търговията със суровини, като калай от Афганистан и мед от Кипър.

За да управляват и записват тази търговска система, шумерите разработват форма на писменост, съставена от повече от 700 пиктографски символа, която вероятно се използва много преди 3300 г. пр. н. е. В крайна сметка той се разпространява във Вавилония, Асирия и Персия и постепенно се превръща в езика, известен днес като клинопис.

Gizeh Cheops BW 1

2,5 милиона… каменни блока на Великата пирамида: никой не знае как се озовават там
От трите пирамиди, построени от древните египтяни в Гиза, Великата пирамида е най-високата на 146 метра. Строежът й отнема около 20 години, за да се построи, но остава загадката точно как тези изключително тежки каменни блокове са преместени в регион, където колелото, кранът и ролката са непознати.

Теориите варират от транспортирането на скали от стотици километри с помощта на салове до оформянето на блокове с помощта на дървени калъпи. Неотдавнашните изследвания на Голямата пирамида разкриват, че блоковете може да са изтеглени по рампи, които са се извивали вътре в пирамидата. Но остава невероятно големият им брой, който все още озадачава и днес.

Young Spartans National Gallery NG3860

40 на 100… количеството земята в Спарта собственост на жени
Жените в древна Спарта се радват на власт и значителен социален статус, каквито няма в останалата част на античния свят. Аристотел ни казва, че жените притежават 40% от земята – забележително висока цифра.

Спартанките могат да наследяват имущество и да очакват да получат половината от това, което ще получи и синът. Също така, за разлика от практиката в повечето други гръцки държави, им е позволено да се разхождат свободно из града, да карат колесници, да имат бизнес, да играят неформална роля в политиката и дори да се упражняват като колегите си от мъжки пол, като изпълняват гимнастика голи!

Dionysius Exiguus

0 г. от н. е… датата, която никога не е била
Годините след Хр. от християнския календар се броят от годината на раждането на Исус Христос и тъй като числото нула тогава е било неизвестно на запад, Дионисий започва новата си християнска ера като 1 г. от н. е., а не 0 г. от н. е.

Въпреки че сега има консенсус, че Исус вероятно е роден между 7 и 3 г. пр. н. е., календарът на Дионисий сега е най-широко използван в света, а 0 г. от н. е. е едно от най-интересните числа, които никога не виждат бял свят.

Chichen Itza 3

29,5302 дни… неразбираемото умение на маите
Едно от най-големите постижения на маите – членове на 2000-годишна цивилизация, базирана в район, който сега се състои от полуостров Юкатан, Гватемала и Белиз – е тяхната удивително сложна календарна система. Само с невъоръжено око, астрономите на маите изчисляват продължителността на лунния цикъл – 29,5302 дни – само с няколко секунди разлика от 27,53059 дни, изчислени от съвременните астрономи.

Много от останките от сгради на маите отразяват тази страст към астрономията и се смята, че техните кръгли храмове в Ел Каракол в Чичен Ица са построени като астрономически обсерватории.

YuanEmperorAlbumGenghisPortrait

1 на 200… мъже: факт, който да даде на милиони хора нещо общо
Американски изследвания показват, че 8% от мъжете в Азия в регион, простиращ се от Тихия океан до Каспийско море, споделят Y-хромозомна линия, която изглежда произхожда от един мъж. Генетичният модел на вариация предполага, че произхожда от Монголия от преди по-малко от 1000 години. Това са общо около 16 милиона индивида, което се равнява на 1 на 200 мъже, които живеят на планетата днес.

Изследователите стигат до заключението, че техният общ прародител е не друг, а Чингис хан, който заедно със своите потомци има много деца със съпругите си, както и с други жени. Потомците му продължават да владеят големи части от бившата му империя в продължение на векове и също създават много деца.

Léonard Defrance - Interior of a Foundry - Google Art Project 2

18,5 … години: средна продължителност на живота след индустриалната революция
Това е статистика звучи повече като от бронзовата епоха или от някое робско обществото, но всъщност се отнася за средностатистическия работник в град Дъдли в средата на 19 век. Индустриализацията довежда до значително увеличаване на броя на работните дни в годината, докато масовата урбанизация допринася за разпространението на болести като холера и тиф. Тези две неща карат средната продължителност на живота на един работник в град Уест Мидландс да спадне до цифра, по-ниска от тази на много африкански роби.

 
 
Коментарите са изключени за Някои от най-изненадващите числа в историята

Повече информация Виж всички