Най-дълбокото място в Марианската падина

| от |

Средната дълбочина на световния океан е около 3682 метра, но има една точка, където морското дъно се спуска на около три пъти по-дълбоко. Известна като „Бездната Чалънджър“, най-дълбоката точка в океана се намира, разбира се, във всеизвестната Марианска падина в западната част на Тихия океан и досега е била посещавана само от няколко души.

Наречена на легендарната експедиция „Чалънджър“, която през 1875 г. за първи път изследва тези дълбини, бездната се намира на около 200 морски мили (370 км) югозападно от Гуам, в южния край на Марианската падина. Тя е разделена на три вдлъбнатини, известни като източен, централен и западен басейн, като проучване от 2021 г. потвърждава, че най-дълбоката точка се намира в източния басейн – 10 935 метра.

Мястото е толкова дълбоко, че ако поставим Еверест там, върхът му все още ще се намира на около 2 километра под вълните. Въпреки невероятната си дълбочина обаче бездната е достигната от океанографа Жак Пикар и лейтенанта от военноморските сили Дон Уолш, които през 1960 г. доплуват до дъното на океана с подводница на американските военноморски сили.

Повече от шест десетилетия по-късно – през 2012 г. – режисьорът и изследовател Джеймс Камерън става вторият посетител и първият самостоятелен пътешественик. Гмуркайки се със конструирана от самия него подводница, Камерън се спусна до дъното на пропастта за 2 часа и 36 минути, след което се връща горе за около 70 минути.

Подобно на останалата част от Марианската падина, Чалънджър се е образувала в резултат на процес, известен като субдукция, при който Тихоокеанската плоча се е плъзнала под по-малката Филипинска. Това е довело до спускане на морското дъно към т. нар. абисална зона, която започва на дълбочина 6 километра.

Въпреки неудобните условия, бездната Чалънджър изненадващо кипи от живот. Например по време на посещението си Камерън заснема кадри на странни, полупрозрачни морски краставици, които не са виждани никъде другаде в океана.

Колкото и вълнуващо да звучи това, последвалите посещения разкриват, че формите на живот на дъното може би вече са засегнати от замърсяването на океана. Малко трагикомично, но една от експедициите дори открива бутилка от бира там, което подчертава необходимостта от по-добра защита и опазване на водите, а и на останалата част от планетата.

 
 
Коментарите са изключени за Най-дълбокото място в Марианската падина

Повече информация Виж всички