Наистина ли Ботсвана иска да изпрати 20 000 слона в Германия?

| от |

Тази седмица Германия и Ботсвана се скараха на международно ниво, след като Германия предложи да забрани вноса на ловни трофеи поради проблеми, свързани с бракониерството. Отговорът на Ботсвана? „Ще ви изпратим 20 000 слона, за да видите какво е да се живее с тях“.

Президентът на Ботсвана Мокгвеци Масиси заяви, че предложените по-строги закони ще доведат само до проблеми за народа на Ботсвана. Той заяви пред германския таблоид „Билд“, че предложението „не е на шега“, за да покаже на Германия как може да се живее заедно със слоновете, без да се ловува, тъй като „вие нямате животни, които да живеят в задния ви двор“.

Ботсвана е дом на най-голямата популация от слонове в света – около 130 000 (нарастваща с около 6 000 годишно), което редовно предизвиква конфликти между тях и хората, когато свръхпопулацията ги изласка от отеснелите им хабитати.

Страната вече е изпратила 8000 слона в Ангола и 500 в Мозамбик в опит да намали броя им.

„В някои райони тези животни са повече от хората. Те убиват децата, които се изпречват на пътя им и стъпкват и изяждат реколтата на фермерите, оставяйки африканците гладни“, заяви министърът на дивата природа на Ботсвана Думезвини Мтимхулу.

Въпреки че трофейният лов беше забранен в страната през 2014 г., забраната беше отменена през 2019 г., позволявайки на чужденци да пътуват и да отстрелват слонове под лиценз и с годишни квоти. Твърди се, че това е форма на контрол на популацията, а огромните суми, които се плащат за отстрел на слонове (предполага се, че могат да достигнат до 50 000 долара) и други животни, се връщат, поне отчасти, в природозащитни практики и финансиране на усилия за спасяване на местообитания и на други видове.

Този аргумент подкрепя идеята, че добре управляваните практики за трофеен лов могат да бъдат ефективен инструмент както за подпомагане на местните жители в борбата с бедността, така и за предотвратяване на бракониерството.

Въпреки това групите за защита на животните твърдят, че тази практика е жестока и пагубна за дивата природа. Трофейният лов обикновено включва ловуване и убиване на животни за спорт и храна. По данни на Международния фонд за защита на животните само на САЩ се падат 71% от вноса на трофеи, а Германия и Испания са следващите по големина с по 5%.

През март Ботсвана също заплаши да изпрати 10 000 слона в Лондон, след като британските депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта за забрана на ловните трофеи, който обаче все още не е влязъл в сила.

Като цяло въпросът има повече нюанси от това просто да се изпращат слонове в различни държави. Остава да се види дали една по-строга забрана на вноса на трофеи от слонове ще бъде от пряка полза за страната, която тя вероятно ще засегне най-много.

 
 
Коментарите са изключени за Наистина ли Ботсвана иска да изпрати 20 000 слона в Германия?

Повече информация Виж всички