shareit

Над 200 мъртви гринди на брега на Тасмания ще се превърнат в истинско чудо на природата

| от |

Австралийците наблюдават с ужас миналата седмица как 230 гринди лежат безпомощни на плаж близо до пристанище Макуори на западния бряг на Тасмания. Някои от тях в крайна сметка са спасени, но по-голямата част за съжаление умират… което предоставя друг голям проблем: какво да правят с всичките гниещи трупове?

Властите решават да изтеглят мъртвите животни в морето, надявайки се те в крайна сметка да потънат на дъното.

Тъжно е да се наблюдава такава масова смърт на такива любопитни същества – но в този случай последствията представляват очарователна възможност за научни открития.

Докато мъртвите животни се разлагат, една удивителна и рядка верига от събития вероятно ще протече през морската екосистема – и в крайна сметка ще доведе до експлозия на дейност и нов живот.

Whales on beach, Farewell Split, South Island, New Zealand

На брега в Нова Зеландия

600-тонен проблем

Подобни масови засядания на плажове на различни видове водни животни се случва сравнително редовно – особено в Тасмания – но никой не знае защо.

Дни преди този последен инцидент 14 кашалота заседнат край остров Кинг, северозападно от Тасмания.

А през 2020 г. около 470 гринди засядат в пристанището Макуори. Докато много от тях са върнати в морето, някои от труповете остават да изгният на плажа – напълно естествен процес.

Гриндите обаче са големи животни – мъжките тежат до 2300 кг – което означава, че им отнема много време, за да се разградят. Така миризмата на два тона гниеща рибешка мас скоро става непоносима и труповете често се заравят.

Този път обаче властите решават да избутат мъртвите животни в морето. ABC съобщава, че на работниците от местните ферми за сьомга им отнема почти 11 часа, за да се справят с 204 мъртви кита с общо тегло между 500 и 600 тона.

Те са вързани за въже с дължина 400 метра и теглени с лодки в продължение на 40 километра, преди да бъдат пуснати в дълбоките води на Индийския океан.

Някои трупове може в следствие да бъдат отнесени обратно към брега от теченията, но повечето е вероятно да се разпръснат с приливите.

Cucumaria miniata

Морска краставица

Вечеря за акулите?

Големият въпрос е: какво се случва с цялата тази маса от мъртви животни, изхвърлена в морето?

Първоначално трупът на гриндата има тенденция да изплува на повърхността, докато по-късно не започне да се разлага и вътрешностите му да се подуват от отделената газ. Когато това се случва, океанските чистачи като акули и морски птици вероятно ще си устроят пир с останките.

Някои хора може да се притесняват, че труповете на китове привличат акули, които могат да представляват риск за плажуващите.

Разбира се, срещите между акули и хора нарастват в Австралия и на други места. Но те все още са много редки.

Доклад до правителството на Западна Австралия през 2012 г. установява, че труповете на гриндите представляват рисков фактор, свързан с атаките на акули, и подчертава, че хората трябва да внимават, когато са в близост до трупа на такова животно във водата.

Но същевременно в същия доклад се отбелязва и, че от 26 разследвани нападения на акули, най-големият брой се е случил на повече от километър от брега. Въпреки че няма съмнение, че акулите са привлечени от труповете, данните не посочват еднозначно дали тленните останки са довели директно до увеличаване на нападенията на акули срещу хора.

Изследванията показват, че вероятността труповете да се върнат към брега, където може акулите да ги последват, е малка. Така че докато са далеч от брега и хората се държат на разстояние, заплахата от срещи с акули изглежда изключително ниска.

1835 aquaimages

Нов живот от смъртта

Неизбежно труповете ще започнат да потъват. По-голямата част от живота в океана се намира доста близо до морската повърхност, така че ако водата е сравнително плитка, каквото е останало от трупа ще бъде бързо изядено от морските чистачи, след като достигне дъното.

Но конкретните умрели животни, както споменахме, са изхвърлени в дълбоки води. Дълбокият океан може да бъде безплодно място, в което богатите източници на храна са рядкост. Така че появата на един труп може да зароди цяла екосистема.

Нов живот и дейност могат да избухнат около мъртвото животно за много кратко време. Този процес е изследван от учените, понякога с помощта на дистанционно управлявани подводници като така е установено, че на морското дъно на северния Пасифик един труп може да поддържа оцеляването на най-малко 12 490 организма от 43 вида.

Дълбоководните акули ще се възползват най-много от него. Множество други животни, включително риби, октоподи, раци, омари, червеи и морски краставици също ще почерпят ползи. А през цялото време бактериите работят тихо на заден план.

Според Британския природонаучен музей една гринда може да осигури на животните храна до две години по време на етапа на чистенето й.

Short-finned pilot whale size

Други животни и бактерии оцеляват благодарение на химикалите, произведени от гниещия труп.

Смята се, че тези организми, известни като „хемотрофи“, са уникални за подводните вулканични отвори, където използват сероводород като основен източник на енергия. Изследванията показват, че подобен набор от животни се набира около мъртви и разлагащи се китове – генерирайки напълно независима екосистема, базирана на газа, който мирише на развалени яйца.

Само няколко организма могат да разграждат костите, които остават, в процес, който може да отнеме до 10 години.

Така че помислете само за момент за ефекта от 204 трупа на тези големи животни, събрани в една малка част от океана край Тасмания. Точно сега те вероятно генерират взаимосвързани морски метрополиси, подобни на които рядко се срещат.

 
 
Коментарите са изключени за Над 200 мъртви гринди на брега на Тасмания ще се превърнат в истинско чудо на природата

Повече информация Виж всички