Mожете да стигнете с кораб от САЩ до Индия по права линия

| от |

В края на миналата седмица акаунтът в X (Twitter) Latest in Space сподели доста безспорна публикация, в която обяснява, че можете да пътувате от Индия до САЩ по права линия.

Но въпреки че линията очевидно е права, настана колективно възмущение.

Представянето на триизмерен свят върху двуизмерна карта винаги ще създаде проблеми. Без значение колко точно се опитвате да го направите, в крайна сметка ще има разтеглени или смачкани или пък напълно изрязани части и области.

Картата, с която вероятно сте запознати, е базираната на проекцията на Меркатор, публикувана от картографа Герардус Меркатор през 1569 г. Това е цилиндрична проекция на картата, при която земното кълбо се поставя в цилиндър и след това всяка точка от картата се проектира върху съответната точка на цилиндъра. Меридианите (въображаеми вертикални линии, които преминават през Земята от Северния до Южния полюс) се нанасят върху вертикални линии, разположени на равни разстояния една от друга върху картата, а кръговете на географската ширина (въображаеми хоризонтални линии от изток на запад) се нанасят върху хоризонтални линии, разположени на равни разстояния една от друга.

Пеленг в навигацията се нарича хоризонталният ъгъл между северната част на меридиана на наблюдателя и направлението от точката на наблюдение на обекта. Пеленг (ъгълът QDM) и разликата му от истинския пеленг. TN, MN – истински и магнитен север, съответно

Проекцията е удобна за навигацията, тъй като представя курсовете с постоянен пеленг като прави отсечки, което означава, че корабите по-рядко трябва да коригират курса си спрямо кривината на Земята. Въпреки това тя води до изкривявания на размера и формата на планетата. При цилиндричните карти областите около екватора остават приблизително точни, но колкото повече се отдалечавате към полюсите, толкова по-изкривени и раздути стават земните маси.

Накратко, правите линии, които не следват една линия на географската ширина или дължина върху глобуса, не е задължително да изглеждат като прави линии върху плоска карта.

Ето защо в реалния свят, ако искате да пътувате до Индия от САЩ, няма да ви се наложи да правите много кормуване.

 
 
Коментарите са изключени за Mожете да стигнете с кораб от САЩ до Индия по права линия

Повече информация Виж всички