shareit

Мопсът – една хриптяща топка с богата история

| от |

Тези сладурански, дребни, сбръчкани кучета имат действително богата, а и престижна история. Без много-много размотаване – ето 12 факта, които може би не знаете за тях:

Мопсът е древна порода

Тъй като родословието на мопсовете се простира толкова далеч назад във времето, ранната им история е малко неясна. Повечето изследователи смятат, че породата произхожда от Китай преди 400 г. пр. н. е. и се е наричала (или поне е била тясно свързана с порода, наречена) ло-ше. Будистките монаси са отглеждали кучетата като домашни любимци в тибетските манастири.

Портрет на принцеса Екатерина Дмитриевна Голицина от Луи-Мишел ван Ло (1759)

Мопсовете са били третирани като кралски особи

Китайските императори са се радвали на кучетата и са им осигурявали целия лукс на кралския живот. Понякога разглезените животинки дори получавали собствени малки дворци и охрана.

Пръхтенето, което издават, е доста популярно

В Холандия мопсът се нарича мопшонд, което идва от холандската дума за „мърморене“.

Мармозетка

Породата вероятно получава името си от маймуна

В началото на XVIII в. мармозетки са били отглеждани като домашни любимци и са били наричани мопсове; името се пренася върху кучето, защото двете животни имат сходни черти на лицето.

William I, Prince of Orange by Adriaen Thomasz. Key Rijksmuseum Amsterdam SK-A-3148

Уилям Мълчаливия

Мопсът е официалната порода на Оранската династия

През 1572 г. холандците са в разгара на Осемдесетгодишната война – продължителна борба срещу испанците. Начело на холандския бунт е графът на Насау, Уилям Мълчаливия. Според легенда, докато той спял в палатката си една нощ, в нея влезли испански убийци – но за щастие мопсът на Уилям, Помпей, бил там, за да залае и да скочи на лицето на стопанина си. Така той се събудил и в настъпилата врява убийците били задържани. Именно заради това си геройство и вярност мопсът е смятан за официалното куче на Оранския дом и династия. Помпей е изобразен и на статуята на принц Уилям I на гробницата му, в краката на своя стопанин (макар че, това куче няма плоско лице, което кара някои да смятат, че е било от друга порода).

По-късно, когато Уилям III идва в Англия, за да управлява заедно със съпругата си Мария II, той довежда своите мопсове, които на коронацията на господаря си през 1689 г носят малки оранжеви панделки.

Перфектната опашка на мопса прави две кръгчета

Мопсовете са известни с навитите си опашки и според Американския киноложки клуб съвършената опашка на мопса е навита два пъти.

Има мопс с магистърска степен

През 2009 г. мопсът Честър Лъдлоу получава онлайн диплома за висше образование от Университета в Рочвил. Той изпратил автобиографията си на уебсайта и платил около 500 долара за участие. Седмица по-късно получил по пощата оценките си, дипломата, както и стикер на училището. Въпреки че не е посетил нито една лекция, той получава има оценки по всичко като по Финанси има 6. Честър може би е първият мопс с диплома.

Жалко само, че Университетът в Рочвил не е акредитиран – цялото това нещо е само трик, направен от уебсайт, наречен GetEducated.com, който прави преглед на онлайн колежите, за да предпази студентите от измами. Така че, въпреки че Честър има диплома, скоро едва ли ще си намери работа.

LesPortraits de MM. De Béthune Jouant avec un Chien-François-Hubert Drouais-BMA

Деца на маркиз дьо Бетун с мопс, 1761 г.

Съществува тайна организация, кръстена на породата

Около 1740 г. римокатолиците създават тайна група, наречена Орден на мопса. Тя се формира като заместител след като папата забранява на католиците да се присъединяват към масоните. Те избират мопса за свой символ, защото кучетата са лоялни и заслужават доверие. Великият магистър на групата бил мъж, но всяко от подразделенията й имало по двама „големи мопса“, които винаги били един мъжки и една женска.

За да се присъединят, от членовете се очаквало да докажат предаността си, като целунат задната част на Великия мопс под опашката му (за щастие Великия мопс бил порцеланов). Други странни практики в групата включвали носене на кучешки нашийници, драскане по вратата на ложата за влизане и силно лаене.

Създаването на тази група вероятно не е било резултатът, който хората са очаквали от забраната на масоните, така тя също била забранена в няколко региона, докато в крайна сметка не изчезнала. Може би поради липсата на хора, готови да целунат задника на мопса…

Мопсът на Жозефин Бонапарт бил доста опасен

Съпругата на Наполеон, Жозефин, имала домашен мопс на име Фортуне, когото обичала толкова много, че отказвала да го остави да спи другаде, освен в леглото ѝ. Говори се, че когато Наполеон влязъл в леглото при новата си съпруга за първи път, мопсът го ухапал по крака.

Кралица Виктория е притежавала много мопсове

Много преди кралица Елизабет II да се сдобие с първото си корги, кралица Виктория е била най-големият британски любител на кучета – и по-конкретно мопсове. Тя всъщност толкова харесвала кучетата, че забранила практиката да се подрязват ушите им, което позволило на собствениците на мопсове да се наслаждават на кадифените уши на кученцата си в целия им блясък.

Късите им носове създават известни проблеми

Мопсовете са брахицефални, което означава, че носовете им са по-навътре от тези на другите кучета. Макар и сладки, тези носове могат да доведат до някои проблеми с дишането. Структурата на лицето им затруднява дългите и дълбоки вдишвания, поради което чуваме мопса да хрипти, докато тича. Кучетата все пак са много енергични, но може да не са най-добрите плувци и да имат проблеми в самолетите.

Те са създадени, за да бъдат компаньони

Мопсовете са отлични домашни любимци заради адаптивния си характер. Независимо дали обичате да си стоите вкъщи, или да се наслаждавате на природата, малките кучета винаги ще са готови да ви придръжат. Отглеждани като компаньони, любимото им място е точно до вас.

 
 
Коментарите са изключени за Мопсът – една хриптяща топка с богата история

Повече информация Виж всички